Мед Атлант

80% закупівель Івано-Франківської ОДА проходить у повній закритості

Від січня до вересня 2017 року структурні підрозділи ОДА провели 286 закупівель товарів, послуг і робіт без жодних конкурсних основ, у повній закритості та незрозумілості. І тільки 70 було проведено через Система публічних електронних закупівель ProZorro, бо перевищують порогові суми (200 тис. грн для товарів і послуг, 1,5 млн. грн – роботи). Напрошується поки одне розуміння ситуації, що купували за бюджетні гроші всі товари і послуги за менше ніж на 200 тис. і роботи менше ніж 1,5 млн. грн у тих постачальників та підрядників, у яких було вигідно.

Такий аналіз підготувала “Антикорупційна платформа”.

При цьому, тільки один департамент ЖКГ провів 239 допорогових закупівель. Зокрема, “Антикорупційна платформа” зверталась до контролюючих органів про виявлені порушення в закупівлях даного департаменту. Чиновники могли дозволити собі  укласти 4 окремих договори на один і той же ремонт, 2 з них було укладено протягом одного дня 28 грудня, при цьому роботи мали бути виконанні до 31 грудня.

“Антикорупційна платформа” зверталася до голови ОДА Олега Гончарука з пропозицією запровадити Систему публічних електронних закупівель ProZorro на допорогових закупівлях для того аби платники податків області бачили, як використовуються їхні кошти, місцевий малий та середній бізнес мав більше можливостей продавати державі, а обласний бюджет витрачався з економією.

Проте, як повідомляють, отримали формальну відписку на 8 сторінок, в якій йшлося, що ОДА не зацікавлене у прозорому використанні грошей Івано-Франківщини.

Спеціалісти “Антикорупційної платформи” поставили публічну вимогу депутатам Івано-Франківська обласна рада, щоб кошти бюджету області витрачались прозоро і з дотриманням вимог законодавства. Зокрема просили зобов’язати розпорядників бюджетних коштів ставитись відповідально до використання коштів платників податків, а не покривати корупцію та порушення на державних тендерах.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...