Мед Атлант

Підозрюваного у вбивстві болгарки триматимуть під вартою до 19 лютого

Туркмена Ельдара Астанова, якого підозрюють у вбивстві болгарської студентки Дішлі Елі Зії, триматимуть під вартою до 19 лютого.

Про це йшлося на вже п’ятому підготовчому засіданні в Івано-Франківському міському суді 22 грудня.

Прокурор повідомив, що перекладач — вчителька ЗОШ №4 — не взяла із собою необхідні документи, тому покинула залу суду.

Не можемо проводити судове засідання без перекладача, — сказав захисник підозрюваного Петро Шкварок.

У зв’язку з цим головуючий суддя Дмитро Руденко сказав, що “суд ухвалює відкласти судове засідання на 11:00 12 лютого”.

Після цього колегія суддів винесла на обговорення питання про доцільність продовження запобіжного заходу — тримання під вартою.

Прокурор підтримав суд і попросив продовжити тримання під вартою підозрюваного Астанова ще на 60 днів.

Адвокат заперечив і сказав, що “це не доцільно, оскільки треба перекласти всі документи, бо підозрюваний не розуміє, про що йдеться”.

Ми не в праві розглядати це питання, бо людина не розуміє мову, — сказав захисник.

Підозрюваний Астанов погодився зі своїм адвокатом.

Після цього судді пішли в нарадчу кімнату.

Суд ухвалив рішення продовжити запобіжний захід — тримання під вартою до 19 лютого.

На попередніх підготовчих засіданнях, зокрема, 10 листопада, захисник Астанова переконувала суддю, що хлопець не вбивав дівчину, а суд ухвалив продовжити тримання під вартою на 60 днів – до 7 січня 2018 року.

Пізніше, 26 листопада, підозрюваний заявив, що хоче змінити свого адвоката Тетяну Булін-Соколову.

6 грудня Астанов просив призначити йому державного адвоката — суд ухвалив.

На четвертому підготовчому засіданні, 11 грудня, Астанов виступив категорично проти своєї захисниці. За збігом обставин, державним адвокатом йому призначили Тетяну Булін-Соколову, від послуг якої він раніше відмовився.

Довідка: з чого все почалося

24-річна студентка з Болгарії тимчасово проживала в Івано-Франківську та навчалася на 4-му курсі стоматологічного факультету ІФНМУ. Вона 1 червня пішла з дому та не повернулася. Подруга дівчини розповіла, що востаннє Еля Зію бачили в хлопця. Напередодні, 31 травня, студентка хотіла розлучитися з своїм хлопцем з Туркменістану. Опісля – зникла. У квартирі хлопця і дівчини правоохоронці провели обшук, але Еля Зію не знайшли. У поліцію друзі повідомили лише 5 червня, бо шукали самостійно. Від 5 червня тривають розшукові заходи правоохоронців. Майже тиждень правоохоронці шукали її всюди: опитували свідків знайомих і сусідів.

12 червня стало відомо, що поліцейські знайшли тіло дівчини на Рогатинщині. Серед головних підозрюваних – хлопець-іноземець Ельдар Астанов. Відтак, у той же день під міським відділком поліції зібралися друзі і знайомі підозрюваного. В причетність хлопця до злочину не вірять, попри те, що всі докази вказують на нього.

Напередодні в місті побував брат вбитої дівчини, який розповів нашим журналістам, що в непричетність її хлопця-одногрупника не вірить.

13 червня правоохоронці зібрали журналістів на брифінг, щоб розповісти подробиці жорстокого вбивства студентки з Болгарії, тіло якої знайшли в с. Світоч на Рогатинщині.

Пряма трансляція МІСТА з брифінгу:

14 червня в Івано-Франківському міському суді обрали запобіжний захід туркмену. Суд ухвалив застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів.

22 червня у суді розглянули апеляцію адвоката Тетяни Булін-Соколової , яка пропонувала змінити Ельдару Астанову запобіжний захід.

Апеляційний суд все-таки залишив без змін попереднє рішення та додав, що воно вже не підлягає оскарженню. Зазначимо, що максимальний термін покарання для Ельдара Астанова — 15 років за ґратами.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...