Мед Атлант

З шести років онлайн. Як врятувати дитину від чорної сторони Facebook

Навіщо Facebook випустив месенджер для 6-річних та хто захистить дітей в інтернеті

Райану Халлігану Перрі було 14 років, коли він вирішив піти з життя. Він був здібним хлопцем і випереджував в розвитку своїх однолітків, вчився, перескакуючи через клас. Проте академічні успіхи зробили хлопця мішенню для цькування однокласників, йдеться у матеріалі Еспресо.

Група школярів познайомилась з хлопцем онлайн, представившись дівчиною-ровесницею. Вони спілкувалися з Райаном через популярний на той час AOL Instant Messenger (AIM).

Згодом виявилось, що ніякої дівчини не існувало, а хлопець ділився своїми одкровеннями та деякими інтимними фото з однокласниками, які переслали історію спілкування Райана з дівчиною всьому класові. Райан повісився у ванній.

Зі смартфоном з народження: Facebook Messenger Kids

Випадки кібербулінгу, спілкування дітей з небажаними людьми, отримання ними недопустимих фотографій та відеороликів – все це прямі наслідки появи дітей в мережі. Хоча більшість онлайн-сервісів дозволяють реєструватися користувачам, яким виповнилось 13 років, багато хто не зважає на ці обмеження або знаходить можливість їх обійти.

Наприклад, близько 93% американських дітей у віці від 6 до 12 років мають доступ до планшетів чи смартфонів, а більше 65% мають власний гаджет. Троє з п’яти батьків стверджують, що їх діти у віці до 13 років використовували додатки для обміну повідомленнями.

Такі результати опитування отримала компанія Facebook разом с Національною асоціацією батьків Америки. Ці додатки були створені для дорослих і не відповідали вимогам безпеки додатків для дітей.

Facebook вирішила виправити цю ситуацію і запустити спеціальний продукт для юної аудиторії – Facebook Messenger Kids. Це месенджер, призначений для юних інтернет-користувачів, який має підвищений ступінь захисту та контролю з боку батьків.

За допомогою Messenger Kids компанія Facebook планувала забезпечити кращий контроль батьків за тим, що роблять діти онлайн. Наразі додаток доступний лише на iOS-пристроях, на Android він з’явиться в найближчі місяці.

Реєстрація акаунту користувача в Messenger Kids відбувається лише у прив’язці до акаунту дорослого користувача Facebook. І контакт одного з батьків одразу додається у список контактів дитини.

У Facebook обіцяють, що коли користувачу Messenger Kids виповниться 13 років, його контакти не будуть перенесені на “дорослий” месенджер, але він зможе сам створити повноцінний акаунт.

Під пильним оком батьків

У Facebook обіцяють, що в Messenger Kids не буде реклами, не буде вбудованих покупок, зате будуть спеціальні функції для захисту і контролю використання додатку.

Наприклад, будь-який запит нового контакту в Messenger Kids спочатку буде направлятися до батьківського акаунту, і лише після схвалення батьками контакт буде додано до списку в Messenger Kids.

Іншими словами, діти не зможуть спілкуватися з людьми через месенджер, поки це не дозволять батьки.

Для управління контактами Messenger Kids в батьківському акаунті на Facebook створено спеціальний розділ.

Користувачам Messenger Kids будуть доступні не лише текстові повідомлення, але й відео чати та обмін зображеннями. І в цих випадках, як тільки дитина зіткнеться зі зловживаннями, наприклад, отримає фото оголеної людини або з маніпулятивним змістом, інформація одразу буде направлена батькам.

Для цього додаток використовує технологію сканування та розпізнавання зображень та відео. Проте додаток не сканує посилання, які отримує дитина, хоча у Facebook обіцяють, що у нових версіях месенджеру буде реалізована й ця функція. Також діти можуть самі повідомити про неприйнятний контент.

У Facebook наголошують, що додаток працюватиме повністю у відповідності із законом COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act) – законом про захист конфіденційності дітей в інтернеті. В цьому законі виписані вимоги до збору персональної інформації дітей молодших 13 років. Наприклад, адміністрації сайтів та додатків повинні використовувати згоду батьків чи опікунів на збір даних їх дітей.

У ліцензійній угоді для Messenger Kids сказано, що Facebook буде збирати дані про дитину, про те, як вона використовує месенджер, контакти та пристрої. Навіть є пункт про те, що ці дані можуть бути передані третім особам для покращення роботи Messenger Kids, але не для реклами.

Формальні вимоги закону COPPA в цьому випадку дотримуються, проте і до цього моменту є ряд питань, наприклад, чи будуть збиратися і передаватися третім сторонам дані GPS (місця знаходження) дитини. Адже ця інформація в певних випадках може нести фізичну загрозу дитині.

Відповіді на ці питання хочуть почути від Facebook сенатори Ед Марке та Річард Блюменталь. Вони зажадали, щоб компанія детально пояснила всі положення та, наприклад, роз’яснила, навіщо потрібно передавати дані користувачів Messenger Kids третім сторонам.

Помилки YouTube Kids

Facebook не перший, хто звернувся до теми дитячих додатків та сервісів. У свій час спеціальна сімейна версія відеосервісу YouTube Kids компанії Google зіткнулась з проблемами та навіть втратою рекламодавців. Справа в тому, що YouTube Kids не завжди коректно розпізнав недопустиме для дітей відео та не блокував сексуальні коментарі.

Відео з елементами жорстокості, насильства та знущань, учасниками яких були герої казок та мультфільмів, тривалий час були доступні всім користувачам YouTube Kids. Після виявлення цього факту деякі рекламодавці відмовилися працювати з YouTube, а адміністрація сервісу заявила про блокування близько сотні акаунтів, які розповсюджували неприпустиме відео, та видалила більше 150 тисяч роликів.

Хоча реакція керівництва YouTube Kids була адекватною, ситуація з цим сервісом продемонструвала, що сучасні інструменти не завжди коректно визначають спірний контент і, відповідно, не завжди його блокують. Нема гарантії, що вбудовані інструменти розпізнавання від Facebook будуть працювати краще.

У випадку Messenger Kids виходом не буде й ручна модерація, яку соцмережа Facebook почала вводити після звинувачень в потоках маніпулятивної реклами та постів російської фабрики тролів. Адже модератор не може переглядати повідомлення, які дитина отримує через месенджер, інакше втрачається сама ідея приватного обміну повідомленнями.

Бізнес для Facebook

У експертів розділились думки щодо необхідності використання Messenger Kids. Наприклад, Філіппа Коллін із Західного Сіднейського університету вважає, що такі інструменти покращать цифрову компетенцію дітей і краще привчать їх до життя у світі інтернету та гіперпосилань.

Колумніст The Guardian та автор книги “Американські дівчата:соціальні медіа та секретне життя підлітків” Ненсі Джо Сейлс нагадує, що активне використання смартфонів веде до дитячих проблем зі здоров’ям та із зором зокрема.

А ще, на її думку, Messenger Kids – це прямий шлях до втрати комунікативних навичок: діти будуть обмінюватися відеороликами та “гіфками”, замість того, щоб вчитись формулювати думки.

Окрім благородної мети щодо створення безпечного інструменту для спілкування, у Facebook є не менш важлива, бізнесова. Відомо, що молодь не дуже активно використовує Facebook, вона обирає інші інструменти, наприклад, Snapchat.

У Facebook прекрасно розуміють цю ситуацію, тому і запускають спеціальний додаток для дітей, який привчить їх змалечку до розуміння, що основна комунікативна платформа сучасного світу – це Facebook. “Отримуйте їх, поки вони молоді” – це правило маркетингу Facebook засвоїла дуже добре.

Не слід також забувати, що Facebook – це компанія, “паливом” для якої є користувацькі дані. Чим більше Facebook знає про своїх користувачів, тим більше він може заробити, продавши ці дані рекламодавцям.

Навіть дотримання закону COPPA та використання інформації не дітей, а їх батьків для побудови кращого портрету користувача та для подальшого таргетування реклами – достатній привід для того, щоб створити спеціальний дитячий інструмент.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...