Мед Атлант

На підставі фото та відеофіксації відтепер можна буде штрафувати порушників паркування

У четвер, 21 грудня, Верховна Рада України запровадила фотофіксацію порушень правил паркування та затвердила механізм евакуації порушників і притягнення до адміністративної відповідальності за несплату за стоянку на платних паркінгах. За відповідний законопроект проголосували 237 народних депутатів.

«Нова концепція паркування базується на європейських принципах»

Під час засідання сесії депутати підтримали проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів».

Цей проект закону розроблений з метою впровадження в Україні нової концепції паркування транспортних засобів, що базується на європейській практиці. Закон передбачає створення законодавчих механізмів невідворотного покарання за порушення правил зупинки, стоянки транспорту шляхом запровадження відеозйомки та фотофіксації правопорушень. Посадовим особам органів місцевого самоврядування надається право притягати до відповідальності порушників правил зупинки і стоянки у межах відповідного населеного пункту та здійснювати тимчасове затримання транспортного засобу шляхом евакуації та доставки на арештмайданчик. Передбачається прив’язка розмірів штрафних санкцій до вартості однієї години паркування у 20-кратному розмірі, – розповів під час представлення законопроекту нардеп Антон Геращенко.

Штрафи за неправильне паркування на підставі фото

Прийнятим законом депутати внесли зміни до Кодексу про адмінправопорушення, запровадивши адміністративну відповідальність за порушення правил паркування, зафіксовані в режимі фотозйомки чи відеозапису, пише Zaxid.net.

За зафіксовані на фото та відео порушення правил паркування штрафуватимуть власника авто. Крім того, у реєстрі автомобілів МВС запровадили поняття «належного користувача», тобто людини, яка користується автомобілем замість власника і яку можна буде оштрафувати за порушення правил паркування.

Закон передбачає також, що у разі, якщо було неправильно припарковане авто на іноземній реєстрації, до відповідальності притягатимуть особу, яка ввезла цей автомобіль в Україну.

Аби оштрафувати порушника правил паркування, не обов’язково буде вручати йому відповідну постанову. Копію постанови про штраф інспектори паркування або поліцейські залишатимуть на лобовому склі автомобіля, а саму постанову надсилатимуть поштою.

Постанова про штраф за неправильне паркування буде чинною навіть у тому разі, якщо порушник її не отримав – вона набере чинності у день повернення листа з позначкою про невручення.

Розмір штрафу за порушення правил паркування становитиме від 255 до 510 грн.

Також Верховна Рада запровадила штраф за несплату за паркування на платних парковках. Штраф стягується у двадцятикратному розмірі від вартості однієї години послуги з користування майданчиком для платного паркування, на якому перебувало авто в момент порушення. Штраф накладатимуть у разі, якщо водій, який припаркував автомобіль, протягом 10 хвилин не заплатив за паркування.

Інспектори паркування

Прийнятим законом Верховна Рада дозволила виконавчим комітетам органів місцевого самоврядування штрафувати за порушення правил паркування. Досі це могла робити лише поліція.

Крім поліції, притягати до відповідальності порушників тепер зможуть муніципальні інспектори паркування. Вони будуть підпорядковані виконавчим комітетам місцевих рад та матимуть право штрафувати порушників та евакуйовувати автомобілі, які перешкоджають дорожньому руху або створюють небезпеку ДТП.

При цьому інспектори не матимуть права стягувати штрафи готівкою. Якщо ж таке станеться, то це вважатиметься порушенням, за яке інспектор буде оштрафований на 850-1190 грн.

Чіткий перелік підстав для евакуації

Закон визначає механізм затримки та евакуації на арештмайданчики неправильно припаркованих автомобілів та чіткий перелік статей КУпАП, на підставі яких може бути евакуйований автомобіль.

Під евакуацію потрапляють автомобілі:

1) припарковані на проїзній частині у два і більше рядів;

2) розташовані у заборонених ПДР місцях зупинки або стоянки;

3) своїм розташуванням роблять неможливим рух інших транспортних засобів або створюють перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими візками;

4) розташовані на виділеній смузі для руху громадського транспорту;

5) розташовані на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;

6) перешкоджають руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;

7) порушують схему паркування транспортних засобів та блокують проїзд по двох або більше смугах руху.

Передбачається обов’язкова фотофіксація таких авто та повідомлення про евакуацію на номер мобільного телефона та електронну пошту власника авто, які внесені до реєстру МВС. У разі, якщо під час евакуації автомобіль буде пошкоджений, збитки відшкодовуватиме та установа, яка проводила евакуацію.

Аби повернути евакуйований автомобіль, порушник має сплатити штраф та звернутися до установи, яка евакуювала автомобіль.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...