Мед Атлант

На Франківщині відкрили трансформаторну підстанцію

Трансформаторна підстанція 35/10 кВ «ТП-ГЕС» частково живитиме місто Снятин, а також сусідні населені пункти: Залуччя Долішнє, Запруття, Завалля та Хутір Будилів.

Про це повідомляє прес-служба Прикарпаттяобленерго.

Підстанція знаходиться в кількох метрах від Снятинської ГЕС, звідки і походить назва підстанції. Нову підстанцію спорудили на заміну існуючої, яка була введена в експлуатацію в 60-их роках минулого століття і є однією із найстарших підстанцій в області.

Роботи на новозбудованій підстанції почались в кінці минулого року. Підстанція є частиною інвестиційної програми компанії. Загалом у її будівництво енергетики інвестували близько 42 млн. грн.  При впровадженні проекту енергетики прийняли рішення не реконструювати стару підстанцію, а звести абсолютно нову, сучасну.

Попередня підстанція «ТП-ГЕС» була застарілою, що робило її небезпечною та ненадійною в експлуатації, — ділиться директор філії «Снятинський РЕМ» Микола Гунько. — Нова підстанція має важливе значення і для Снятинщини, і для компанії, адже нове і сучасне обладнання забезпечить надійне безперебійне постачання електроенергії споживачам району».

Рішення про зведення нової підстанції було продиктоване відразу кількома факторами. Насамперед, її попередниця дійсно була застарілою. Трансформатори, які встановлені на підстанції, віком шістдесят з лишком років, зразка п’ятдесятих років. Проводити обслуговування такого обладнання було проблематично.

Електрична схема існуючої підстанції не відповідає чинній редакції Правил улаштування електроустановок, крім того в якості елементів захисту силових трансформаторів використовувались високовольтні запобіжники, а не вимикачі, — розповідає начальник відділу розвитку мереж Володимир Якубовський — нова підстанція оснащена сучасним обладнанням. Її особливістю є те, що вперше на енергетичних об’єктах компанії застосовано комплектний розподільний пристрій закритого типу — готову систему електрообладнання, захищеного від зовнішніх впливів, яка займає небагато місця, дозволяє виконувати монтажні роботи у стислі терміни. Крім того обладнання, яке знаходиться в установках закритого типу, захищене від атмосферних явищ, а це додатково підвищує надійність його роботи. В сучасних умовах досвід застосування подібних новітніх розробок вкрай важливий, тому реалізація такого проекту – це черговий крок вперед для нашої компанії.

Ще одним аргументом на користь побудови нової підстанції була важкодоступність підстанції.

Попередню підстанцію від міста відділяв водний канал, — розповідає начальник служби підстанцій Володимир Харченко, — це ускладнювало доступ до підстанції для її обслуговування. Нова підстанція стоїть з іншої, ближчої до заїзду сторони каналу.

На урочистому перерізанні стрічки були присутні керівництво компанії та представники міської та районної влади, з якою філія «Снятинський РЕМ» активно співпрацює в рамках Меморандуму про співпрацю. Енергетики планують і в подальшому використовувати у своїй роботі технічні новації. Наступними на черзі – реконструкції на підстанціях «Косів» та «Яворів».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...