Мед Атлант

Франківські газовики радять, як вберегтися від чадного газу

МІСТО писало, що в будинку на Січових Стрільців, знайшли тіла відомої сім`ї Гордієнків, яка трагічно загинула від чадного газу. З загиблими попрощаються сьогодні, 2 січня.

Ця жахлива подія досі обговорюється на всеукраїнському рівні. Фахівці “Івано-Франківськгаз Збут” порадили, що робити, аби не допустити трагічних наслідків від отруєння чадним газом:

  1.  При користуванні газовими приладами забезпечити доступ повітря в приміщення.
  2. В димових та вентиляційних каналах повинна бути тяга. Слід пам’ятати, що при вологій та вітряній, а також спекотній погоді тяга в димових та вентиляційних каналах суттєво погіршується, а в окремих випадках може утворитися так звана зворотна тяга. Чи є тяга, кожний споживач може перевірити за допомогою легкої смужки паперу. Її слід прикласти до отвору димоходу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою – тяги нема, відхиляється у приміщення – тяга зворотна. Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і негайно звернутися до балансоутримувача для виклику спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено. Нагадуємо, згідно з Правилами безпеки газопостачання, періодичні перевірки ДВК здійснюють спеціалізовані організації, які мають відповідні ліцензії. Відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на балансоутримувачів чи голову ОСББ, у приватних будинках – на власників.
  3. Особливо пильними мають бути користувачі димохідних газових приладів. На відміну від турбокотлів (які для згорання газу використовують повітря з вулиці і виводять продукти згорання на вулицю), димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться в димоходи. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння, замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – отруєння чадним газом. Тож власники димохідних котлів повинні пам’ятати: по-перше, тяга в димоході обов’язково повинна бути, і вона повинна бути нормальною. Інакше з’являється загроза отруєння чадним газом. По-друге, приміщення, в якому встановлений димохідний котел, обов’язково повинне мати приплив свіжого повітря.
  4. Окрім того, при встановленні димохідних газових приладів необхідно встановити сигналізатор загазованості із клапаном-відсікачем. Крім подачі звуко-світлового сигналу про перевищений рівень загазованості, спрацьовує електромагнітний клапан-відсікач, який перекриває надходження газу.
  5. Ще однією причиною нещасних випадків є самочинна газифікація, перестановка, заміна та ремонт газового обладнання. Проводити перепланування приміщень, де встановлені газові прилади, вносити зміни в конструкцію газових приладів без погодження з газовим господарством категорично заборонено. Довіряти ремонт і установку газових приладів треба тільки фахівцям, які мають відповідні дозволи.
  6. Категорично заборонено встановлювати вентиляцію із штучним спонуканням (примусові витяжки) в будинках, де встановлені газові прилади з відводом продуктів згорання в димохід. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння, замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні.

Довідково:

Монооксид вуглецю, також відомий як карбону (II) оксид, монооксид карбону, чадний газ — безбарвний, дуже отруйний газ без запаху. Утворюється внаслідок неповного згоряння пального в автомобільних двигунах та опалюваних приладах, які працюють на вугіллі або на інших видах природного палива. У воді майже не розчиняється і не вступає з нею в хімічну взаємодію. Належить до несолетворних оксидів. Хімічна формула — CO.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...