Мед Атлант

“Офіційно котел в експлуатацію не ввели”, – газовики про квартиру, яка, ймовірно, стала “котлом смерті” для семи осіб

Журналісти і слідчі продовжують шукати відповідь на питання: що могло спровокувати страшну трагедію наприкінці минулого року і стати причиною смерті семи осіб. Коментарі з приводу надзвичайної ситуації дали газовики, правоохоронці та в службі надзвичайних ситуацій.

У прес-службі ПАТ “Івано-Франківськгаз” розповіли, що в квартирі на першому поверсі будинку по вул. Січових Стрільців, 16б, де проживала сім’я Гордієнків, був встановлений димохідний котел. Уся документація на нього оформлена належним чином, а сам котел офіційно введений в експлуатацію.

У квартирі на другому поверсі проведено заміну димохідного котла на котел типу турбо (конденсаційний). Проект на його встановлення виготовлений, однак офіційно він не був введений експлуатацію. Тобто роботи по його введенні в експлуатацією здійснено самовільно, а не працівниками газового господарства. Саме у цій квартирі в обідню пору виявили тіло 22-річної дівчини. 

У ПАТ “Івано-Франківськгаз” зазначають, що вони не здійснюють ремонт та обслуговування газових котлів імпортного виробництва. Споживач повинен укласти договір на обслуговування котла із спеціалізованою організацією, яка має усі необхідні документи.

Як коментують правоохоронці, наразі слідчі дії по розслідуванню трагедії тривають. Попередній розтин тіл показав, що люди загинули саме від чадного газу. Також встановили, що смерть шести осіб наступила в обідню пору.

Можна припустити, що в той момент, коли на другому поверсі будинку виявили тіло молодої дівчини (0 12:48 – прим.авт), Гордієнки уже були мертвими. Нагадаємо, що їхні тіла виявив знайомий родини близько 17:30 30 грудня.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізло розповів, що експертиза котлів та вентиляційних виходів у двох квартирах будинку по вул. Січових Стрільців ще не проводилась.

На даний момент немає офіційної версії причини трагедії, 99% – це чадний газ, але який саме котел став джерелом його розповсюдження – буде відомо тільки після експертизи, – коментує Ігор Влізло.

Також начальник управління з питань надзвичайних ситуацій розповів про те, що будинок, в якому сталася трагедія, у приватній власності. Колись там був один з гуртожитків хлібокомбінату.

Зараз створюється спеціальна комісія, яка буде займатися розслідуванням цієї трагедії. Окрім того, плануються перевірки справності вентиляційних систем та котлів і в інших будинках. Нещасний випадок такого роду міг трапитись не тільки через технічну несправність котлів чи вентиляційних витягів, але й через незнання або ігнорування правил безпечного користування таким обладнанням, – розповідає Ігор Влізло.

*Чадний газ (окис вуглецю) – особливо небезпечний, отруйний продукт неповного згоряння палива (вугілля, газу, бензину), що немає ні кольору, ні запаху, ні смаку та легко змішується з повітрям. Чадний газ утворюється передусім через відсутність необхідної для горіння кількості повітря (або кисню).

Нагадаємо, 30 грудня місто сколихнула страшна новина: в будинку по вул. Січових Стрільців знайшли мертвою цілу сім’ю: двох дорослих і четверо неповнолітніх дітей. Тіла людей виявив у їхній квартирі знайомий родини, коли завітав у гості. Попередньо в обідню пору у сусідній квартирі, яка знаходиться на другому поверсі будинку, знайшли мертвою 22-річну дівчину.

Пізніше стало відомо, що трагедія трапилася у сім’ї відомої франківки Русани Гордієнко. Русана була відомою в Івано-Франківську і поза його межами цілителькою, поетесою. Прощання з родиною відбудеться сьогодні, 2 січня, о 18:00 в Будинку скорботи на вулиці Ребета.

Читайте також: Франківські газовики радять, як вберегтися від чадного газу

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...