Мед Атлант

WOG(не)небезпечно. Жителі Довженка незадоволені сусідством поруч із заправкою

На вулицях Івано-Франківська розміщено чимало автозаправних станцій та комплексів, до яких давно звикли місцеві жителі і вважають нормою. Перш за все зручно водіям, адже не треба їхати за місто, щоб заправити авто. А ще на АЗС можна перекусити, випити кави, придбати, наприклад, пачку цигарок. Але якщо вона знаходиться в густонаселеному житловому районі, це може бути не так і добре, до того ж, це суперечить нормам закону.

Як на бомбі

Автозаправний комплекс “WOG” на вулиці Довженка, 21-Б розміщений дуже вдало, на об’їзній дорозі, ще й неподалік від в’їзду-виїзду з міста. Проте ще до його відкриття жителі довколишніх будинків були проти будівництва, люди й досі вважають, що це суперечить відповідним нормам. А ще не розуміють, чому через дорогу від заправки побудували величезний дитячий майданчик.

Дітей сюди привозять із цілого міста, вони дихають тими випарами від палива. Особливо сильний запах вранці: щодня о 6 годині заправку закривають і випускають гази, сморід жахливий, довкола концентрований запах бензину. Через годину її відкривають, заїжджають водії, щоб заправити авто, – розповідає мешканець будинку №4 на вулиці Довженка Микола Дронів.

Коли будували заправку, багато людей виходили на протести, але їх, як це часто буває, ніхто не почув. Тож нині живуть, як на бомбі, каже чоловік. От лише нещодавно у Коломиї був вибух на заправці, а перед тим ще десь.

У разі якоїсь надзвичайної ситуації дев’ятиповерхівка постраждає першою, ми – наступні. Заправні станції повинні бути за межами міста, а в нас на одній вулиці їх по кілька штук – це забагато, – коментує ситуацію мешканець Андрій Кушмелюк.

Жильці одностайні в тому, що заправка для довколишніх будинків небезпечна. Тим паче на території України проводиться антитерористична операція, тож можна очікувати диверсій і різноманітних провокацій. Ще більше мають бути стурбовані жителі дев’ятиповерхівки, яка височить над станцією. Люди виходять на балкон палити – ті, хто живуть у будинку, розуміють, що цигарки з балкону кидати не можна, але приходять, наприклад, гості – будь-що може трапитися, каже Анна Григоращук, що мешкає на Довженка, 6.

Звісно, ми переживаємо, адже, якщо щось станеться, хвиля від вибуху буде така, що постраждають усі будинки довкола. А ще не розумію, хто дав дозвіл і встановив дитячий майданчик навпроти заправної станції, якими правилами техніки безпеки таке дозволено, – обурюється пані Анна.

Про те, що через дорогу від їхнього будинку зводять заправну станцію, люди не знали, пригадує жінка. Коли інформація просочилась, почали протестувати. Досі не розуміють, як у розбудованому житловому районі з’явився такий небезпечний об’єкт, невже на території міста немає вільного місця, що заправку слід було будувати у густонаселеному мікрорайоні. Дев’ятиповерхівку поряд зі станцією споруджували ще до появи заправки, щоправда, введення її в експлуатацію трохи затримували. Коли розпочалося будівництво “WOG”, 30% мешканців уже придбали там житло.

Чия земля?

Землі, на яких розміщена заправка і частина довколишніх будинків, належать до Крихівецької сільської ради, ще у 2004 році люди мали там городи.

Пам’ятаю, на стовпі висіло попередження про те, що люди мають швидко, до 1 жовтня, зібрати врожай, адже будуть заїжджати бульдозери і рити котлован. Йдеться про той будинок, що навпроти нашого. Коли його почали будувати, заправки і близько не було. Але вона з’явилася, коли звели п’ять поверхів. Збудували дуже швидко, всього за кілька місяців. Територія була закрита, але людей не обманеш, усі бачили, що туди везуть цистерни з соляркою. Тоді почалися бунти, але не наше мелеться, – каже Анна Григоращук.

Хто давав дозвіл на будівництво заправки, жінка не знає, каже, будинки дозволяла зводити сільрада Крихівців.

У сільській раді відповідальність із себе знімають. Нинішній голова Мирон Гаргат розповідає, що будувалася заправка за попередника, ще до прийняття генерального плану. На той час чіткої межі між Івано-Франківськом і Крихівцями не було, водночас жодних дозвільних документів село не давало. З точки зору фінансових показників заправка на території Крихівців вигідна, адже акцизний податок йде в бюджет села. Але на той час, коли АЗС будували, це не було визначальним фактором – заправку на території села зводили не для того, щоб заробити на ній, переконує війт.

Моя особиста позиція як людини – заправка шкодить здоров’ю людей, зокрема дітей. Але той, хто приймав рішення про встановлення, напевне, розглядав і враховував усі вимоги, – зауважив Мирон Гаргат.

В міській раді Івано-Франківська коментарів щодо цього питання отримати нам не вдалося.

Без порушень

Громадський активіст Сергій Чирва вважає, що порушень у будівництві автозаправки на вулиці Довженка, 21-Б немає. На це має підстави, адже запевняє, що брав участь у процесі спорудження.

На викиди в атмосферу, тобто випаровування палива, структура має дозвіл. Щодо розміщення біля житлових будинків, станція відповідає нормам ДБН 360-92. Тим паче, спершу будувався будинок, а потім – заправка, тож люди бачили, що купували. Хіба якщо придбали житло, ще коли закладався фундамент, – каже активіст.

Розміщення станції визначене дозволом містобудівної ради, усі документи відповідають нормам закону. Міська влада тоді дуже прискіпливо ставилася до цього процесу, пригадує Чирва. Єдиний нюанс у тому, що під час будівництва заправки не було екологічного законодавства, яке діє нині, оцінку екологічних впливів не проводили.

На той час заправка будувалася відповідно до вимог закону, тож серйозних порушень я не бачу, – наголошує активіст.

Начальник управління ДСНС в Івано-Франківській області Володимир Чернецький повідомив, що заправна станція на Довженка, 21-Б введена в експлуатацію комісійно відповідно до Акту готовності об’єкта від 6.11.2010 року. До складу комісії входили представники управління архітектури Івано-Франківська, Санепідемнагляду, Інспекції ДАБК, Територіального управління з енергозбереження, Держгірпромнагляду, Управління екології, Державтоінспекції. На той час виконано антисейсмічні, заходи з охорони праці, забезпечення пожежної та вибухової безпеки, охорони навколишнього природного середовища.

На АЗК говорити про ситуацію відмовляються, кажуть, компетенція не їхня, рекомендують звертатися у Луцьк, адже компанія звідти. Комерційний директор “WOG” в Івано-Франківську також нічого про це не знає, спрямовує до столиці. Зрештою, у центральному офісі компанії у Києві повідомили, що АЗК по вул. Довженка, 21-Б в Івано-Франківську побудована і функціонує понад десять років. Всі дозвільні документи видані Державною архітектурно-будівельною інспекцією у той самий час, інформація про це є у публічному доступі. Наразі АЗК за вказаною адресою переформатовується, тобто, оновлюється інтер’єр та простір під кафе для зручності клієнтів. А на АЗК наразі ведуть внутрішні роботи з оновлення об’єкта, а не перебудову чи побудову нового.

Не за правилами

Вибір земельної ділянки для розміщення АЗС чи АЗК повинен відбутись ще в процесі планування забудови певної території, тобто під час розробки й затвердження генерального плану, схем планування територій та іншої містобудівної документації.

Стаття 5 Закону України “Про основи містобудування” передбачає урахування державних та громадських інтересів при плануванні та забудові територій, урахування законних інтересів та вимог власників або користувачів земельних ділянок і будівель, що оточують місце будівництва, а також інформування громадян через ЗМІ про плани перспективного розвитку територій і населених пунктів.

Відповідно до державних будівельних норм “Планування і забудова міських та сільських поселень” ДБН 360-92, АЗС у населених пунктах слід розміщувати на земельних ділянках, що відокремлені від кварталів житлових та громадських споруд, з урахуванням загальних потреб населеного пункту залежно від рівня автомобілізації, інтенсивності руху, споживчого попиту. У великих містах АЗС слід розміщувати вздовж магістральних вулиць загальноміського та районного значення, у середніх та малих – уздовж магістральних вулиць та доріг, а також вулиць та доріг промислових і комунально-складських зон і на їх територіях. Розміщувати АЗС на пішохідних вулицях та проїздах усередині кварталів забороняється. До того ж, мінімальна відстань від АЗС до житлових чи громадських споруд має бути від 25 до 50 метрів залежно від їхнього розміру. До місць масового скупчення людей, як-от зупинок (яких поблизу АЗС на Довженка дві) чи ринків – 30-50 метрів, до кіосків – 20-25. Наземні споруди АЗС слід розміщувати не менш як за 10 м від краю проїжджої частини.

Час скаржитися

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Роман Гурський зауважує, якщо люди вважають заправну станцію небезпечною чи шкідливою для свого здоров’я через випари, нехай звертаються до управління із письмовою скаргою.

Процедура така: будь-яка фізична особа, що проживає поблизу цієї заправної станції, описує ситуацію в заяві, яку ми направляємо у Держпродспоживслужбу в Києві, там відбувається погодження з Мінекономрозвитку, що орієнтовно триває три тижні. Після цього наші працівники виїжджають на місце і проводять перевірку озвучених фактів, – рекомендує посадовець.

У структурі є управління з дотримання санітарного законодавства, тим паче, якщо люди напишуть заяву, усе необхідне можна буде перевірити в офіційних установах, які давали дозвіл на експлуатацію. Але, на думку чиновника, якщо заправка все-таки збудована – норми там дотримані.

Автор: Ірина ФЕДОЛЯК

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 12

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...