Мед Атлант

Аналіз статків і діяльності прикарпатського нардепа Володимира Шкварилюка

Діяльність парламентарів з часу минулих виборів перетнула екватор. Тож уже можна оцінити роботу кожного народного обранця та зробити висновок про його коефіцієнт корисної дії. “МІСТО” розпочинає проект, у якому “під мікроскопом” розгляне діяльність кожного нардепа від Прикарпаття. Сьогодні під прицілом – народний депутат, який до Верховної Ради України пройшов за списками від політичної партії “Народний фронт”, Володимир Шкварилюк.

9 депутатських запитів та 7 виступів, половина виконаних обіцянок та 5 мільйонів гривень на рахунках у банку – такий підсумок трирічної діяльності представника Прикарпаття у парламенті, народного депутата від політичної партії “Народний фронт” Володимира Шкварилюка. З цього року фінансові справи сім’ї нардепа пішли стрімко вгору, адже пік перемог її фірми на багатомільйонних тендерах припав саме на 2017-й. Торік сім’я придбала квартиру преміум-класу на 200 квадратів у Києві, проте нардеп продовжує справно отримувати бюджетну компенсацію за оренду житла для “некиївських” нардепів, яка за розміром перевищує його заробітну плату.

Довідка. У 2006-2010 роках Володимир Шкварилюк працював на посаді заступника голови Івано-Франківської ОДА. З травня 2010 р. він – радник голови правління ПАТ “Банк «Фінанси та креди”. У 2010 році Володимир Шкварилюк був обраний депутатом Івано-Франківської обласної ради за партійними списками політичної партії “Фронт Змін”. Очолив фракцію в обласній раді та постійну депутатську комісію з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій. Грудень 2012 – жовтень 2014 рр. – народний депутат України від партії Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, № 54 у виборчому списку. Упродовж VII скликання  працював секретарем Комітету Верховної Ради з питань бюджету. У листопаді 2014-го вдруге став народним депутатом України. Цього разу – від партії “Народний фронт”, №25 у виборчому списку. Працює секретарем Комітету Верховної Ради з питань бюджету. Входить до складу семи груп із міжпарламентських зв’язків.

Володимир Шкварилюк є досить дисциплінованим нардепом (з 2014 року пропустив лише 6% парламентських засідань), проте не надто публічним (всього 7 виступів: 3 з місця, 4 з трибуни).

З 2014 року Володимир Шкварилюк подав 9 депутатських запитів. З них 8 – до керівників міністерств і відомств України, 1 – Генеральному прокурору України. Менше половини з них стосуються проблем Прикарпаття: на початку 2015 року Володимир Шкварилюк, на звернення виборців та депутатів Галицької районної ради, просив у міністра юстиції здійснити перевірку професійної діяльності голови суду та суддів Галицького районного суду.

Крім того, нардеп звернувся до Міністерства аграрної політики щодо фінансування Івано-Франківського відділення українського державного фонду підтримки фермерських господарств. Інші депутатські запити Володимира Шкварилюка – колективні. Зокрема, “в упряжці” з іншими депутатами від Прикарпаття нардеп звертався до Укрзалізниці про продовження маршруту пасажирського потяга “Чернівці – Львів” до польського Перемишля.

Володимир Шкварилюк значиться співавтором 77 законопроектів, з яких тільки 15 (тобто, п’ята частина) стали чинними актами. Законопроекти здебільшого стосуються економічної політики. Зокрема, упорядкування надходжень до бюджету та їх розподілу.

За даними аналітичного порталу “Слово і діло”, Володимир Шкварилюк зробив половину від обіцяного на виборах. Виконання обіцянок виражається підтримкою тих чи інших законопроектів. Із втіленого – не допустити скасування чи скорочення субсидій для малозабезпечених, посилення соціального захисту для захисників України, обов’язкова перевірка декларацій чиновників і суддів, ухвалення нової Воєнної доктрини, за якою Росія визнана країною-агресором, оновлення стратегії національної безпеки, сприяння створенню незалежного антикорупційного органу.

Нардеп своїм голосуванням не підтримав (хоч і обіцяв) законопроекти, які стосуються надання житла сім’ям загиблих учасників АТО та необхідного медичного обслуговування учасникам бойових дій (https://www.slovoidilo.ua/persony/shkvaryliuk-volodymyr-vasylovych).

За даними громадського руху “ЧЕСНО” (https://knopkodavy.chesno.org/), Володимира Шкварилюка чотири рази ловили на кнопкодавстві: двічі за день у 2016 році – під час поіменного голосування щодо внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” та до деяких законів України щодо документів, котрі підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України. І першого, і другого разу нардеп голосував замість колеги Анатолія Диріва. У квітні 2017 року Володимир Шкварилюк кнопкодавив під час голосування за законопроекти про Конституційний Суд України. А у червні – під час голосування за внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг.

І хоча на кнопкодавстві спіймали приблизно четверту частину нардепів від “Народного фронту”, за кількістю натискань кнопок замість колег Володимир Шкварилюк посідає “призове” третє місце серед депутатів своєї політичної сили.

У Володимира Шкварилюка – 23 помічників. З них четверо працюють на платній основі за трудовим договором, інші – на громадських засадах. Цікаво, що цих людей є ті, хто допомагали раніше нардепам від КПУ, Соцпартії, “Блоку Володимира Литвина” та “Блоку «За Єдину Україну”. Є і кілька таких, що були помічниками нардепів від “Партії регіонів”». Серед них – Ігор Тимочко, екс-голова ДП “Вигодське лісове господарство”, котрого свого часу звинувачували в знищенні одного з найбільших державних лісових підприємств області, незаконному звільненні працівників, лобізмі інтересів приватних фірм та корупції.

Місячний розмір фонду оплати праці помічників-консультантів народних депутатів становить дві місячні зарплати народного депутата, враховуючи премію. В межах цього фонду депутат самостійно визначає кількість тих, які працюють за строковим договором, сумісництвом та на громадських засадах. Чинне законодавство України не передбачає конкурсних чи кваліфікаційних механізмів підбору помічників-консультантів, а залежить лише від волі народного депутата України.

Мільйони на рахунках і допомога від держави

Мільйонер Володимир Шкварилюк справно отримує з держбюджету компенсацію за оренду житла у Києві – навіть після того, як у червні 2016 року у власності сім’ї з’явилася трикімнатна квартира преміум-класу в Шевченківському районі столиці. На сайтах із продажу майна вартість аналогічної за площею квартири у цьому районі Києва становить від 5 млн гривень.

Компенсація, яку отримує Володимир Шкварилюк за оренду житла, є навіть більшою, ніж його заробітна плата. Згідно із декларацією, зарплата нардепа торік становила трохи більш як 12 тис. гривень на місяць. А компенсація за оренду житла – майже 14 тис. гривень на місяць (з 1 вересня 2017 року ця виплата зросла до 19,5 тис. гривень на місяць).

Цікаво, що компенсація передбачена для нардепів, які не мають київської прописки. Вочевидь, дружина не прописала чоловіка у київській квартирі, що дає можливість народному обранцю отримувати додаткові бюджетні виплати. Вони мізерні порівняно зі статками народного депутата, проте чимало пенсіонерів отримують такі ж за розміром пенсійні виплати на рік, як депутат – компенсацію з бюджету на місяць.

Бізнесом у сім’ї офіційно займається дружина нардепа – Олександра Шкварилюк. Вона значиться співзасновником двох фірм: ТОВ “БК “Княжий Галич”, яке засноване у 2008 році, та ТОВ “Закарптажитлобуд”, засноване у 2013 році.

У декларації нардепа не зазначено, однак, що будівельна компанія “Княжий Галич” є одним зі співзасновників обслуговуючого кооперативу “Альфацентр”» у місті Долина.

Пік переможних тендерів «”Княжого Галича” припав на 2017 рік. З 2011-го компанія виграла 13 тендерів, 11 з яких – цьогоріч. Усі замовлення будівельна фірма отримала на території Прикарпаття. Їх левова частка – щодо будівництва спортмайданчиків зі штучним покриттям. Найкоштовнішим замовленням фірми стало будівництво візит-центру у Галичі за майже 5 млн гривень. Кошти на це будівництво виділяють Євросоюз та обласний бюджет.

ТОВ “Закарпатжитлобуд” засноване у 2013 році дружиною нардепа Олександрою Шкварилюк та Олександром Качуром. Бізнес-партнер сім’ї нардепа – голова спостережної ради ПАТ “Домобудівник”, у 2015 році балотувався до обласної ради від політичної партії “Блок Петра Порошенка”, є співзасновником ще цілого ряду компаній. За компанією не числиться участь у публічних закупівлях.

Володимира Шкварилюка називали одним із донорів партії на останніх парламентських виборах. За даними “УП”, 9 чинних депутатів направили добровільні внески на суму 1 млн 200 тисяч гривень у передвиборчий фонд “Народного фронту”, очолюваного Арсенієм Яценюком. Серед донорів і Володимир Шкварилюк. Саме вливання до партійної каси могло посприяти нардепу отримати посаду секретаря бюджетної комісії Верховної Ради. Як видно, капіталовкладення було недаремним.

Переможні тендери ТОВ “Будівельна компанія “Княжий Галич”:

2011 рік – загальна сума закупівель 0,4 млн гривень

471 тис. гривень – КЗ «Галицька ЦРЛ» (реконструкція мереж і споруд каналізації)

2016 рік – загальна сума закупівель 0,1 млн гривень

106,6 тис. гривень – Залуквянська сільська рада (капремонт приміщення бібліотеки)

2017 рік – загальна сума закупівель 15 млн 716 тис. гривень

379 тис. гривень – Івано-Франківський міський пологовий будинок (капремонт операційного блоку)

517,6 тис. гривень – відділ освіти Надвірнянської РДА (будівництво спортмайданчиків Черниківської ЗОШ)

601,6 тис. гривень – відділ освіти Надвірнянської РДА (штучне покриття на спортмайданчику)

594,4 тис. гривень – відділ освіти Надвірнянської РДА (будівництво спортмайданчика зі штучним покриттям Лоївської ЗОШ)

577 тис. гривень – відділ освіти Надвірнянської РДА (будівництво штучного покриття спортмайданчика Фитьківської ЗОШ)

4 млн 492 тис. гривень – управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій ОДА (візит-центр)

1 млн 258 тис. гривень – Угорницька сільська рада (облаштування спортмайданчика зі штучним покриттям)

1 млн 400 тис. гривень – Угорницька сільська рада (облаштування дитячого майданчика)

589 тис. гривень – Вовчківська сільська рада (спортмайданчик зі штучним покриттям)

199,9 тис. гривень – Івано-Франківська спецшкола №5 (ремонт харчоблоку)

654 тис. гривень – Івано-Франківська спецшкола №5 (капремонт спортзали)

1 млн 795 тис. гривень – Вовчинецька сільська рада (добудова до адмінбудинку)

564 тис. гривень – Рахинянська сільська рада (будівництво спортмайданчика)

928 тис. гривень – управління капбудівництва міськвиконкому (спортмайданчик зі штучним покриттям)

993 тис. гривень – управління капбудівництва міськвиконкому (капремонт спортмайданчика зі штучним покриттям)

571 тис. гривень – Рашківська сільська рада (реконструкція спортмайданчика зі штучним покриттям)

1 млн 62 тис. гривень – Росільнянська сільська рада (будівництво спортмайданчика зі штучним покриттям)

1 млн 95 тис. гривень – Саджавська сільська рада (будівництво спортмайданчика зі штучним покриттям)

Статки нардепа

Шкварилюк Володимир 

Земельна ділянка, 2500 кв. м, Драгомирчани Тисменицького району

Земельна ділянка, 2499 кв. м, Драгомирчани Тисменицького району

Номер у готелі, 25,8 кв. м, Київ, оренда

Комора, 15,7 кв. м, Івано-Франківськ

«Volvo S80» 2007 року випуску

«Toyota Sienna» 2010 року випуску

«Mercedes-Benz GL 350 CDI 4MATIC» 2014 року випуску, орендує у ТзОВ «Будівельна компанія «Княжий Галич»»

Дружина

Земельна ділянка, 2500 кв. м, Драгомирчани Тисменицького району

Земельна ділянка, 2500 кв. м, Драгомирчани Тисменицького району

Земельна ділянка, 286 кв. м, Крихівці (Івано-Франківськ)

Земельна ділянка, 2402 кв. м, Гута Богородчанського району

Житловий будинок, 257,4 кв. м, Крихівці (Івано-Франківськ)

Житловий будинок, 236,2 кв. м (33% власності), Тлумач

Квартира, 198,5 кв. м, Київ

Нежитлові приміщення, 89,4 кв. м, Івано-Франківськ

Паливна (вбудована), 7,8 кв. м (50% власності), Івано-Франківськ

«Volvo XC 90» 2008 року випуску

Донька

Земельна ділянка, 421 кв. м, Крихівці (Івано-Франківськ)

Житловий будинок, 187 кв. м, Крихівці (Івано-Франківськ)

Адміністративне приміщення (40% власності), 386,3 кв. м, Івано-Франківськ

Доходи за 2016 рік

Володимир Шкварилюк

150,6 тис. грн  заробітної плати + 553 тис. грн процентів + 2 млн 950 тис. грн на рахунках у банку + 366 тис. грн готівкою

Сім’я

474 тис. грн процентів + 3,3 тис. грн зарплати + 66,4 тис. грн доходу від надання майна в оренду + 2 млн 486 тис. грн на рахунках у банку

Автор: Оксана ПІЛЯНСЬКА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 12

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...