Мед Атлант

Міністр культури рекомендує, що читати у січні

Євген Нищук, міністр культури України, радить українцям книжки, які варто прочитати.

Про це у своїй постійній рубриці пише Українська правда.

Джон Рональд Руел Толкін. “Листи різдвяного діда”. “Астролябія”

Книга “Листи різдвяного діда” – видання незвичне, воно зачаровує та переносить до дивного світу Різдвяного Діда та його помічників, втім залишається справжньою нон-фікшн літературою.

Це щоденники одного з найвидатніших письменників сучасності, який вів свої нотатки під час Другої світової війни і передав у них тонкий біль того часу.

Книга є збіркою реальних листів Толкіна, тобто Різдвяного Діда, до своїх дітей, які він писав їм протягом 23 років.

Видатний англієць давав повну свободу своїй невгамовній уяві – в нього то північні олені зриваються з прив’язі та розкидають усі подарунки, то Білий Ведмідь випадково розбиває Місяць на шматочки, то гобліни з-під будинку починають з’ясовувати між собою стосунки та й сам Різдвяний Дід постійно опиняється у різноманітних халепах.

Листи діда різними почерками “дописують” та “домальовують” його друзі, племінники, ельфи, гноми та казкові тварини.

Книга “Листи різдвяного діда” – видання незвичне, воно зачаровує та переносить до дивного світу

Дивовижною є і прив’язка до реального часу, в якому жили діти – Толкін-Дід питає, чи сподобались малечі подарунки і пояснює, чому він приніс саме це, розтлумачує необхідність поважати людей навколо та допомагати нужденним.

Цікаво, що саме у період воєнного часу мешканці Північного полюсу все частіше розказують про напади злющих гоблінів.

Книга стає унікальним мальованим “репортажем” життя понад 80-ти літньої давності. Та через дивовижних казкових істот і самого Різдвяного Діда вона, попри складні часи, дарувала дітям письменника віру у диво, надихала, давала надію на мир, перемогу світла над темрявою, любові над злістю.

Дивовижно світла книга від неймовірного автора, яку має прочитати кожен та, зрештою, повірити у диво. А може і якось ввечері взяти ручку і написати своїй дитині: “Привіт, малий! Це тобі пише Святий Миколай. Я знаю, цього року ти був чемним хлопцем…”.

Нікола Тесла. “Мої винаходи”. “Видавництво Старого Лева”

Глибше дізнаючись про життя історичних персонажів, розумієш – за кожним стоїть звичайне буденне життя, з його труднощами та втратами. Таке схоже на інші. Та вирізняє кожного – невтримне бажання попри все йти за своєю мрією, падати, вставати і, зрештою, досягати небачених висот.

Книга “Мої винаходи” – біографія легендарного винахідника Ніколи Тесли. Тут і перші досліди маленького Ніколи, його робота над собою, а також роздуми на тему цивілізації та світу навколо, спостереження щодо розвитку електрики і механіки.

 Нікола Тесла. “Мої винаходи”

Тесла не ставив меж, вбачав неможливе можливим, він навіть пробував втілити подорожі у часі та просторі, а також передбачав майбутнє, про що також йдеться на сторінках біографії.

Ця книга – історія життя не лише для тих, хто цікавиться науковим прогресом та винахідників, а й  для звичайних людей, які ще поки вагаються – чи йти за своєю мрією, якою би божевільною вона не здавалась.

Ульф Старк. “Маленька книжка про любов”. “Видавництво Старого Лева”

“– Агов, ти де? – спитала вона. – I’m in Heaven – відповів я. – Це означає “Я в небі”…

Чудова дитяча Різвяна казка, видана за підтримки Шведської ради з питань культури, яку, втім, цікаво буде погортати і дорослим.

Це історія звичайного маленького шведського хлопчика, який бешкетує у школі та отримує за це догани, допомагає мамі та вперше закохується. Та понад усе хлопець сумує за татом, який пішов на війну. Малий говорить з батьком, рідний голос чується йому навіть у шумі вентилятора.

Ульф Старк. “Маленька книжка про любов”

“Маленька книжка…” – просякнута любов’ю в кожній сторінці. Разом з головним персонажем можна пережити усі барви почуттів, повернутися на мить у своє дитинство, згадати батькові оповідки про війну, яку він пройшов – з магією криївок та їх боротьбою за Україну.

Знову пережити ту свою першу дитячу закоханість та ніяковість, коли мав заговорити до дівчинки, яка сподобалась.

Це ще одна книга про любов, віру та надію. Все те, чого ми всі так зараз прагнемо.

Особливе захоплення викликають ілюстрації Марії Фої. Вона створила справді дивовижний світ, в якому живе головний герой – маленький Фред.

До речі, слово “fred” у перекладі зі шведської означає “мир”!

Читайте також: Коли міняється свідомість: топ-5 мотиваційних книжок від Тетяни Муравйової

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...