Мед Атлант

Що робити, якщо дитина контактувала з хворим на кір. ІНФОГРАФІКА

На сайті МОЗ з’явилася інформація як попередити захворювання, якщо дитина контактувала з хворими на кір, а також як правильно робити щеплення.

У разі контакту з хворим на кір у МОЗ рекомендують негайно звернутися до лікаря. Якщо дитина контактувала з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну.

Існує міф, що наявність у дитини бронхіальної астми, цукрового діабету чи інших хронічних захворювань є протипоказанням до вакцинації. Проте насправді такі малюки потребують щеплення в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби для них значно вищий.

Порадьтеся щодо вакцинації КПК зі своїм лікарем або медичною сестрою

Щоб прийняти інформоване рішення про вакцинацію, поговоріть з лікарем. Підготуйтеся до консультації та складіть список питань, що вас турбують. Лікар розкаже про вакцину, можливі реакції організму на щеплення та порадить, як користуватися жарознижувальними препаратами, якщо в дитини підвищиться температура. Дізнайтеся, у якому випадку слід звернутися до лікаря та коли потрібно робити наступне щеплення.

Скажіть лікарю, якщо:

  • вам здається, що дитина хвора;
  • у дитини є алергія на ліки або їжу;
  • раніше в дитини була сильна реакція на щеплення;
  • у дитини є серйозні захворювання серця, легенів, нирок тощо;
  • у дитини були судоми;
  • дитина приймає якісь ліки;
  • дитина проходила курс хіміотерапії, гормональної терапії, отримувала стероїди або ліки, що пригнічують імунітет;
  • з моменту останнього щеплення минуло менше, ніж 4 тижні.

Якщо не довіряєте своєму лікарю, знайдіть того медичного працівника, з яким будуте почуватись спокійно і впевнено.

Стежте, щоб вакцини вводили правильно

Вакцину ніколи не колють у сідницю. Якщо вакцина потрапить у жировий прошарок, вона може втратити свої властивості. Якщо зачепити голкою сідничний нерв, це може призвести до больового синдрому та інших порушень.

Зауважте, що:

  • дітям до трьох років укол роблять у передню поверхню стегна;
  • дорослішим дітям укол роблять у плече.

Чернігівський педіатр Любов Фіалковська-Колотай опублікувала на своїй сторінці у фейсбук важливу інформацію, яку часто забувають у кабінеті щеплень.

Спирт, яким протирають місце попереднього щеплення, має випаруватись і місце має бути сухим. Адже потрапляння незначної кількості спирту в голку може інактивувати вакцину!
І про це пише ІНСТРУКЦІЯ до вакцини.

Після щеплення спостерігайте за дитиною

Не йдіть з поліклініки одразу після щеплення. Залишіться на 20-30 хвилин, щоб лікар міг побачити, що в дитини немає реакції негайного типу на вакцину. Незначне почервоніння та дискомфорт у місці ін’єкції, підвищення температури — це нормальна реакція дитини на щеплення. Ці симптоми — ознака того, що вакцина діє та організм дитини формує імунітет. Вони зазвичай самі минають за кілька діб. Якщо підвищена температура турбує дитину, ви можете дати їй жарознижувальне — відповідно до порад вашого дільничного лікаря.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...