Мед Атлант

Гуцульська мода: у Косові створюють унікальні шуби

Косівські майстрині вчать, як стильно виглядати та при цьому не мерзнути взимку. Мода на гуцульський верхній одяг повернулася.

17 січня у Косівському музеї народного мистецтва та побуду Гуцульщини стартувала мистецька акція “Зимова Гуцулія” присвячена темі традиційного верхнього зимового одягу гуцулів. Окрім музейних експонатів, організатори арт-акції показали роботи сучасних авторів – Катерини Словак з села Старий Косів та Руслани Гончарук з села Яворів.

Фото: з фейсбук Yurova Nataliia 

Майстриня з Косова Наталія Кіщук, яка також створює ці диво-шубки, розповіла про особливості створення такого виробу.

У мене завжди були різні підходи. Щось я намагалась повторити, дещо мені підказували замовники, інколи придумувала сама. Наші місцеві покупці це Чернівецька, Івано-Франківська та Закарпатська область. Жителі нашого регіону переважно самі створюють такий одяг. Багато туристів стають нашими покупцями, одного разу майстер по різьбі з Японії купив таку шубу собі і своїй дружині. Інколи ми і самі не знаємо, де наш виріб опиниться.

Фото з фб Софія Рудік

Також Наталія розповіла про те, що тривалість створення шуби напряму залежить від того, чи буде вона фарбуватись, адже такий нюанс вимагає великих запасів часу.

Майстер-клас для гості. Фото з фб Софія Рудік

Створення шуби це складна процедура. Кожен майстер має свою техніку. Якщо створювати виріб натурального кольору, тоді овечу шерсть потрібно просто постригти, помити, висушити, розчесати, зробити нитку і тоді вже ткати на станку. Якщо шуба повинна вийти в результаті фарбована, тоді шерсть потрібно заварювати з фарбою. Бажаний колір може вийти не з першого разу, тоді фарбування відбувається в кілька етапів, що може сильно затягнути час. Іноді ми так замасковуємо шубу фарбою, що впізнати в ній овечу шерсть.

У процесі створення виробу. Фото з фб Софія Рудік

На фото: карпатський екскурсовод Місцями сили Софія Рудік. Виріб Наталії Кіщук. Фото з фб Софія Рудік

За словами майстрині виріб середньої складності можна створити за два тижні. Мінусом такого вбрання є його вага. Варто докласти великих зусиль щоб створити красиву і водночас комфортну по вазі шубу. І чоловіки і жінки купують такі вироби. Чоловіки віддають перевагу компактним варіантам, які можна носити кожного дня, жінкам більше до вподоби святкові та яскраві варіанти.

На фото: карпатський екскурсовод Місцями сили Софія Рудік. Виріб Наталії Кіщук. Фото з фб Софія Рудік

За ціною гуні набагато доступніші за шерстяні шуби. Вартість такого оригінального вбрання варіюється від 2 до 6 тисяч, залежно від складності. Яскрава гуня ідеально підійде тим, хто хоче тепло та стильно провести цю зиму.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА у Telegram 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...