Мед Атлант

В центрі Франківська освятили воду. ФОТО

Сьогодні християни східного обряду відзначають велике церковне свято – Хрещення Господнє або Богоявлення.  Це третє найбільше й завершальне свято різдвяно-новорічного циклу. У народі воно має декілька назв: Водохреще, Водохреща, Водохрестя, Водощі, Йордан, Ордань.

У всіх храмах на Хрещення служиться святкова літургія, яка завершується великим освяченням води за таким же чином, як і освячення її напередодні, у Водохресний святвечір. В Івано-Франківську воду освячували не лише поблизу церков, а й на площі Ринок.

Обряд освячення води виник ще з перших часів християнства за прикладом Ісуса Христа, який освятив води Йордана. Вважається, що вода, освячена 18 і 19 січня, має однакову силу і застосування: нею освячують храми і домівки, дають пити тяжкохворим, зберігають вдома протягом року до наступного Водохреща. Одна з традицій цього свята – хресна хода до водохресної ополонки, яку називають Йордань, і масове купання в ній.

У народі існувало чимало прикмет, пов’язаних з Водохрещем. Якщо цього дня ясна й холодна погода – на посушливе літо, похмура й сніжна – на рясний урожай. Якщо ніч зоряна – вродять горіхи та ягоди. В давнину після свята Водохреща розпочинався новий весільній сезон, який тривав до Великого посту.

До теми: Івано-Франківськ святкує Водохреща

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...