Мед Атлант

В Івано-Франківську погодили основу генерального плану міста

Про це сьогодні, 26 січня, повідомили на громадських обговорюваннях щодо історико-архітектурного опорного плану.

Розробником архітектурного плану виступає департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради. Метою даного проекту вони визначають  пошук та збереження об’єктів культурної спадщини, встановлення режиму охорони.

Такий документ є уже другим. Перший історико-архітектурний опорний план було розроблено і презентовано у 1998 році. Дана версія стане вихідною, так званим тлом для розробки генерального плану міста,— розповів начальник відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак

За словами розробників, “Місто Івано-Франківськ. Історико-архітектурний опорний план” потрібен насамперед для наочного інформування громадськості про історичну цінність культурної спадщини міста.

Окрім цього, є ряд інших функцій, які повинен виконувати архітектурний план. Серед них і проведення аналізу структури та історичної забудови міста, визначення її цінності, впровадження системного підходу до збереження історичної забудови міста та звичайно ж підняття рівня туристичної привабливості міста.

Для населення міста очікуваною вигодою є  підняття рівня стану культурного середовища історичної частини міста та відношення до нього громадськості міста, а для для органів місцевого самоврядування  це надходження до міського бюджету, розвиток туристичної інфраструктури міста та покращення
благоустрою міста.

Така версія плану не є доцільною, так як в ній ігноруються певні історичні пам’ятки. Замало просто виділити фортецю і трохи простору навколо неї. Усі елементи культурної спадщини повинні бути об’єднанні та охоронятись разом, — прокоментував архітектор Василь Романець.

Згідно з планом, визначилась охоронна зона пам’яток центральної історичної частини міста. Забудівники матимуть жорсткі обмеження щодо спорудження будівель на цій території. У документі зазначені усі пам’ятки архітектури, але за словами представників департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини план не є остаточним та буде поновлюватись:

Генеральний план міста через якийсь час мусить поновлюватись. Останній такий документ затверджувався у 2001. Пройшло уже 16 років і це питання перезріло. Новий генеральний план повинен бути сформований. Місто замовило розробку такого документу Інституту Діпромісто. Завдяки історико-архітектурному плану ми визначаємо територію культурної частини міста. Кожного року ми визначаємо нові архітектурні пам’ятки, тому даний план стане основою для створення генерального плану Івано-Франківська. Документ не є остаточним варіантом та має право на доповнення та зміни, — пояснює Володимир Ідак.

Уже через кілька днів кожен франківець зможе роздивитись презентовану версію опорного плану на офіційному сайті міста. Повторне дослідження проводитиметься орієнтовно через 1 рік після затвердження рішення.

Читайте також: Команда міської ради перемогла у футбольному турнірі

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...