Мед Атлант

Друга річниця патрульної поліції в Івано-Франківську: підсумки і резонансні випадки. ФОТО/ВІДЕО

Два роки тому, 31 січня, в Івано-Франківську запрацювала нова реформа – патрульна поліція. МІСТО підсумовує рік: що змінилося за 2017 рік, а що запам’яталося?

Івано-Франківськ – 11 місто, у якому запрацювала патрульна поліція. Заявки на зарахування до нової поліції подали 5322 кандидати, конкурсний відбір пройшли 212, успішно завершили навчання лише 208. Але якщо 31 січня 2016 року 208 патрульних склали присягу на вірність українському народу, то зараз їх менше: не вистачає понад 50 інспекторів. Бо патрульні перевелися, звільнилися чи були звільнені. Тому з осені триває набір у лави патрульної поліції.

Управління складається з одного батальйону, який ділиться на 4 роти, що позмінно патрулюють вулиці міста цілодобово. Не буває такого, щоб під час перезмінки у місті не було жодного екіпажу. Адже половина роти “знімається” та їде на базу, а інша – чекає, коли ж колеги з наступної роти вийдуть на патрулювання. Тільки тоді можуть їхати на базу – здавати зброю, усі документи і чекати наступної зміни. І цей процес постійний. Так працює і чергова служба – цілодобово. Вона зветься “Опора-55” і  передає завдання патрульним. Виклик приходить на лінію “102”, оператор приймає дзвінок і опитує заявника, передає диспетчеру, який призначає екіпаж. Розташована “Опора-55” в ГУ НП в Івано-Франківську – в Центрі управління нарядами поліції (Ред. – вул. Сахарова).

Безумовно рік, що минув, не простий: постійні виклики, звільнення патрульних та зміна керівного складу. Приміром, вчора, 30 січня, патрульним представили нового очільника – Олега Костенка, який до цього працював у Хмельницькому на аналогічній посаді. Адже у листопаді 2017 року Дмитро Міхалець повернувся у рідний Хмельницький. Його представили, як тимчасово виконуючого обов’язки начальника управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції Хмельниччини. 30 січня екс-начальника франківських патрульних офіційно призначили у Хмельницькому. Уже в січні командир батальйону Управління патрульної поліції в Івано-Франківській області Ірина Зелінська перевелася на службу в Хмельницький.

Втім цілий рік інспектори патрулювали, влаштовували цікаві зустрічі з громадою і дітьми. Здобували перемоги в спорті, а також отримували відзнаки за врятовані життя. І це щонайменше заслуговує подяки. Немає сумнівів, що нова патрульна реформа свого часу викликала ажіотаж по всій Україні. Івано-Франківськ не став винятком: громадськість міста по-різному оцінювала роботу інспекторів ще до виходу на вулиці міста – від селфі-копів і до нових, чесних, перш за все, людей, котрі прийшли на зміну так званим старим “ментам”. Але, мабуть, найбільше, чого би хотілося їм зараз – розуміння. Бо при спілкуванні з порушником можна вислухати такий негатив у свою сторону, на який не можна відреагувати, а тільки: “Пані, заспокойтеся” або “Пане, надайте документи”. Та це питання законодавства, бо будь-який крок може привести до небажаного: перевищення службових обов`язків.

МІСТО пропонує пригадати рік у топових подіях:

Служити і захищати: франківські патрульні у лютому завадили батьку чотирьох дітей покінчити з життям.

Світлина від Патрульна поліція Івано-Франківської області.

Під час свят патрульні не забувають і про креатив: спілкуються з громадою.

Світлина від Патрульна поліція Івано-Франківської області.

Також навесні в Івано-Франківську запрацювали регулювальники дорожнього руху, які пройшли відповідне навчання.

Світлина від Патрульна поліція Івано-Франківської області.

ДТП року:  це чи не найрезонансніша подія року: нетвереза жінка збила двох цивільних людей і патрульного. 31 березня Тетяна Михайлова вчинила ДТП з потерпілими.Навесні апеляційний суд зменшив розмір застави Михайловій через вчинену аварію і вона, сплативши кошти, вийшла із СІЗО. У суді тільки тепер, в 2018 році, розглядають справу по вчиненій ДТП.

Родинне хуліганство: червні двоє чоловіків напали на незнайомця, а при затриманні один із нападників наніс удар патрульній, яка була при виконанні.

Конфлікт водія і патрульного:патрульні Івано-Франківськанавесні зупинили за порушення правил дорожнього руху водія, який згодом тікав без документів, поспішаючи на автомийку. При затриманні водій впав та пошкодив обличчя. Звинувачує у цьому патрульного. Про це стало відомо ЗМІ в червні. Суд над патрульним досі триває щодо перевищення службових обов`язків, адже водія визнали невинним.

Захистити свого: патрульні спіймали п’яним за кермом екс-голову Івано-Франківського окружного адміністративного суду Петра Черепія. Суд першої інстанції визнав Черепія винним. Проте апеляційний суд скасував рішення щодо вини водія.

Поганий імідж: влітку на вулиці Івасюка трапилася ДТП з потерпілими. Винуватцем аварії є інспектор патрульної поліції, який був не на службі. Цей факт підтвердили в прес-службі патрульної поліції. Водія-порушника звільнено. Інші поліцейські, які теж були в автомобілі,  отримали догану.  

Нетверезий міліціонер: франківські патрульні зупинили екс-начальника Косівської поліції за порушення правил дорожнього руху. У подальшому поліцейські з`ясували, що водій керує у нетверезому стані.

Хулігани року:у мікрорайоні Пасічна патрульні зупинили нетверезого водія, який з агресивно налаштованою пасажиркою хуліганили та вчинили злісну непокору. Двох осіб поліціянти затримали. Жінка-пасажир намагалась втекти. При цьому будучи у кайданках. Дорогою до службового авто проклинала та погрожувала інспекторам.

Кава з Міхальцем: в Urban Spase 100 на традиційний захід збиралися журналісти та активісти, аби задати питання у неформальні обстановці Дмитру Міхальцю. Таких зустрічей за рік відбулося чимало.

Результат пошуку зображень за запитом "кава з міхальцем"

Порятунок року:31-річний чоловік намагався покінчити з життям на балконі. При цьому у квартирі була мама та коханка. Із зашморгом на шиї він висів на четвертому поверсі будинку – з зовнішньої сторони балкону. Патрульні затягнули чоловіка за 3 хвилини назад у квартиру та викликали швидку. Остання його шпиталізувала.

Повернення Михайлової: влітку жінка вчинила злісну непокору і хуліганські дії. Її затримали вдруге. Але через те, що Михайлова “перечекала в лікарні” справу закрили, бо довго не з`являлася в суді.

Ризикуючи життям: 30 серпня, виникла погоня і ДТП, у результаті якої згорів автомобіль. Все це трапилося з одним водієм, який, порушивши правила дорожнього руху, почав у нетверезому стані тікати від франківських патрульних. Водію чудом вдалося вижити і допомогли в цьому патрульні спільно з нацгвардійцем.

В Управлінні створили відділ з “Безпеки дорожнього руху”. Ці інспектори працювали і працюють на дорогах області, допомагають із супроводом.

 

Алкорекорд: у вересня франківські патрульні зупинили 19-річного водія, у крові якого було 4,04 проміле. До цього інспектори з таким станом сп’яніння нікого не зупиняли.

П`яний чиновник: в Івано-Франківську поліція зупинила авто, за кермом якого перебував франківський екс-депутат і відомий в місті забудівельник. Після проходження тесту на стан алкогольного сп’яніння виявилося, що він керував автомобілем нетверезим.

Неписані закони: франківські патрульні втретє затримали 20-річного водія у стані сп’яніння і з наркотиками в авто.

Хабар для копа: інцидент трапився 7 жовтня на вулиці Надрічній. Франківські патрульні зупинили водія за порушення ПДР. Останній, щоб уникнути відповідальності, хотів дати хабар інспекторам.

П`яна охорона: у Франківську водій служби охорони вчинив ДТП та хотів все “порішати”, бо він екс-міліціонер. 

Конфлікт року: франківського патрульного Леоніда Гончарука, на якого поскаржився екс-міліціонер через нібито зламаний мізинець, відсторонили від роботи і заборонили виїжджати за межі області. Це викликало неабиякий резонанс у місцевих ЗМІ. Більше того, про цей випадок заговорили на всеукраїнському рівні. Ситуацію прокоментував і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй фейсбук-сторінці. А 24 жовтня, відсторонений франківський патрульний і його колеги отримали нагороди від міністра внутрішніх справ. Крім Авакова Гончарука підтримали іванофранківці, влаштувавши у фейсбук флешмоб “#ПідтримуюГончарука,  #ПідтримуюЛеоніда” та колеги. 25 жовтня суд ухвалив повернути Леоніда Гончарука до виконання службових обов’язків. Присутні у залі підтримали таке рішення оплесками. ВІДЕО Проте проти патрульного відкрили кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень (ст. 365 ККУ), а водія апеляційний суд виправдав. Самого ж патрульного незабаром будуть судити.

Відзнака року: відсторонений франківський патрульний Леонід Гончарук і його колеги Христина Гардаман і Володимир Яців отримали нагороди від міністра внутрішніх справ за врятоване життя. Про це ми писали вище в рубриці “Порятунок року”.

Злий таксист: у ніч на 7 листопада у поліцію звернулися пасажири, яких побив і викинув з машини водій таксі. Патрульні приїхали на місце події і побачили жінку, яка сильно плакала, тримаючись за голову.

Черговий екс-міліціонер-нахаба: у грудні агресивний екс-міліціонер звинуватив у хабарництві франківських патрульних і назвав їх псами.

Франківське управління патрульної поліції отримало нову назву і стало обласним.

В Управлінні патрульної поліції Івано-Франківської області створено новий спецпідрозділ тактико-оперативного реагування (ТОР). 

Допомогати, не думаючи ні хвилини: у січні патрульна поліція опублікувала відео, на якому босий батько з хворою дитиною на руках вибіг з дому, щоб врятувати дівчинку. Дитина задихалася, а медиків довго не було. Тому патрульні, не роздумуючи ні хвилини, посадили чоловіка з дитиною в службовий автомобіль та довезли до станції швидкої і невідкладної медичної допомоги.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...