Мед Атлант

Через тони гірського сміття може забруднитися Черемош

На Верховинщині поруч гірської річки вже десятки років існує полігон зі сміттям. Місцеві забили на сполох, адже вважають: термін дії полігону вичерпався і є ризик екологічної катастрофи.

Сміття поруч Бережниці Верховинського району скидають понад три десятки років. Його звозять із 18 населених пунктів, повідомляють журналісти ТРК “РАІ”.

Річка поруч якої знаходиться сміттєзвалище є притокою Черемошу, тому є ризик забруднення водойми.

Керівництво району каже: це єдиний полігон у місцевості, вивозити на інші – дорого. Офіційно термін його експлуатації закінчується влітку, що робити опісля – в районі не знають.

За словами першого заступника голови Верховинської районної ради Ярослава Скуматчука, своїми силами район не вирішить це питання. Екологічного фонду тут узагалі не існує, а обласний також виділити гроші не може.

За попередніми підрахунками, щоб утилізувати сміття на звалищі потрібно більше 12 мільйонів гривень – сума для Верховинського району непідйомна, – стверджує Скуматчук.

Чиновник каже, що в 2008 році в район закупили контейнери для роздільного сортування відходів, встановили їх у школах. Так хотіли привчити місцевих до культури сортування сміття ще з шкільної парти. Однак, як наголошує Скуматчук, верховинці сприймають ініціативу не дуже охоче.

Керманичі району сподіваються, що утилізувати небезпечне сміттєзвалище їм допоможуть прикарпатські нардепи, а також прагнуть підтримки області.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...