Мед Атлант

Чиновники з’ясовують, хто винен у смерті пацієнта в обласному наркодиспансері

Сьогодні, 5 лютого, у Департаменті охорони здоров’я ОДА відбулась оперативна нарада, де заслухали головних лікарів медзакладів, причетних до смерті пацієнта в  обласному наркологічному диспансері.

Було прийняте рішення про службове розслідування,  а також планують скликати колегію та спеціальну нараду, щоб обговорити специфіку надання допомоги пацієнтам у кризових станах та змінити цей алгоритм, повідомляє “Курс”.

Враховуючи резонанс, який отримав цей випадок, на сьогоднішній оперативній нараді головний лікар обласного наркодиспансеру надав інформацію про стан пацієнта з моменту поступлення в приймальне відділення. Пацієнт перебував у палаті з надання допомоги в кризових станах – зважаючи на те, що у нас надання допомоги хворим з порушенням свідомості з вираженим алкогольним сп’янінням надається виключно в умовах обласного наркодиспансеру. Тому “швидка” правильно відвезла пацієнта туди, враховуючи, що не було ніяких видимих ознак травм чи політравми. Був тільки запах алкоголю, – повідомив в.о. начальника Департаменту охорони здоров’я ОДА Микола Стовбан.

Як відзвітували на нараді, у наркологічному диспансері черговий лікар оглянув пацієнта та обстежив на визначення вмісту алкоголю в крові.

Хворих з кризовими станами – це наркотичне чи алкогольне сп’яніння – ми спостерігаємо в спеціальних палатах. Вони не належать до стаціонару. Тому ми заводимо там не історію хвороби, а амбулаторну карточку. Приїздить “швидка”, лікар приймального розписується, що бере пацієнта на амбулаторне лікування у палату з надання допомоги в кризових станах, заводиться амбулаторна карточка, і такого пацієнта обов’язково оглядає нарколог. Нарколог даного пацієнта оглядав із записами 5 разів. Так доповіли станом на сьогодні, – каже Микола Стовбан.

Маючи висновки судмедекспертизи, Департамент планує створити КЕК – клініко-експертну комісію, яка винесе остаточний вердикт щодо дій медиків. До складу комісії увійдуть представники обласної судмедекспертизи, головний лікар наркодиспансеру, головний лікар обласного Центру екстреної медицини і начальник відділу з надання медичної допомоги населенню ДОЗ ОДА.

Ми будемо розглядати всю медичну документацію – від дзвінка в екстрену медицину до моменту смерті. Потім отримаємо заключення судмедекспертизи і проведемо КЕК. Результати КЕК оприлюднимо, – обіцяє Микола Стовбан.

Головний лікар Івано-Франківської ЦМКЛ каже, що поки не збудують європейське приміщення для пацієнтів у кризових станах, лікарня не може їх брати на огляд перед відправленням у наркодиспансер.

Зараз ми розберемося з цим випадком, і паралельно буде проведена спільна нарада, щоби ми зрозуміли, як координувати “швидку” із доставкою таких пацієнтів. За результатами наради, чітко скоординують дії цих структур, і це буде закріплено спеціальним наказом Департаменту. Воно є прописано, але станом на сьогодні такий пацієнт без політравм до вузького спеціаліста не направляється. Хочемо скоординувати дії так, щоби “кризових” пацієнтів доставляли або в обласний наркодиспансер, або в обласний психдиспансер – і там, і там є реанімація. А на місці лікарі могли, оскільки це обласні установи, викликати до себе будь-якого чергового профільного спеціаліста. Щоби не катати хворого по всьому місту, – розтлумачує, якого результату чекає, Микола Стовбан.

За словами в.о. начальника Департаменту охорони здоров’я ОДА, після розгляду обставин випадку смерті пацієнта в наркодиспансері, висновку КЕК та спільної наради, ті, хто неправильно себе повів, будуть притягнуті до відповідальності.  Як зазначено в довідці, причина смерті – серцево-судинна недостатність.

На цей час проводиться судово-медична експертиза – здійснюються додаткові методи дослідження і встановлення причини смерті. Це судово-токсикологічне дослідження – експерти шукають спирти та інші речовини, залежно від завдань, які поставили органи слідства і дізнання. І судово-гістологічна експертиза – експерт направляє шматочки біоматеріалу на дослідження, також відповідно до завдання слідства. І тільки після того, як надійдуть ці дані, експерт, який проводив експертизу тіла, може дати об’єктивну кінцеву відповідь про причини смерті. За нормами, результати – впродовж місяця, – каже Ігор Іваськевич, начальник Івано-Франківського обласного бюро судово-медичної експертизи.

Як писало “МІСТО“, правоохоронці встановлюватимуть деталі смерті франківця в обласному наркодиспансері. Рідні мають намір звертатися ще й в прокуратуру.  Родичі загиблого франківця вважають причиною смерті бездіяльність медиків. Вони припускають, що медичні документи могли сфальсифікувати.

Читайте також: Вчора з гори Піп Іван зірвались двоє мандрівників

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...