Мед Атлант

На Прикарпатті чоловік підхопив ботулізм, скуштувавши домашню консерву

Житель села Зібранівка,  Снятинського району, отруївся законсервованою квасолею з м’ясом домашнього приготування

Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

У 2017 та 2016 роках в області зареєстрували по три випадки ботулізму, в 2015 – 9 випадків хвороби з 10 потерпілими, двоє з яких діти.  Усі отруєння сталися внаслідок вживання консервації домашнього приготування, наприклад тушкованого м’яса або паштетів, які хворі або члени їх сімей власноруч виготовляли, —  йдеться в повідомленні управління.

Ботулізм —  це важке захворювання, яке без своєчасного лікування може призвести до смерті. Збудник ботулізму накопичується та розмножується в харчових продуктах, де відсутній кисень. А це різного роду консерви. Бактерія попадає в харчові продукти з частинками землі або під час неправильної розробки туш тварин, коли м’ясо забруднюється вмістом кишківника.

Консерви, в яких наявний збудник ботулізму, часто можуть бути піддуті або мати специфічний запах прогірклого масла, однак це не є основною ознакою. Буває консерва візуально доброякісна, а споживши її виникає захворювання.
Перші симптоми захворювання з’являються на 2-3 день після вживання забрудненого харчового продукту. Основні прояви — слабкість, головокружіння, сухість в роті, закрепи. Пізніше з’являються розлади центральної та вегетативної нервової системи: порушенням зору та ковтання, розлади мови, у важких випадках – зупинка дихання.

Лікування можливе тільки введенням спеціальної сироватки, в умовах стаціонару.

Аби вберегтись від ботулізму, слід правильно розробляти туші тварин та риб, ретельно очищати від грунту гриби, овочі та фруктів, дотримуватись технології консервації.

Не варто купувати консерви домашнього виготовлення з рук чи на стихійних ринках. В жодному разі не  споживати консерви деформовані або з нехарактерним запахом.

Читайте також: У середмісті Франківська зіткнулись легковик та мікроавтобус. ФОТО 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...