Мед Атлант

На Прикарпатті в апеляційному суді є недоброчесні судді: активісти оприлюднили список

Цього тижня в Івано-Франківську Рух ЧЕСНО презентував результати перевірок суддів Апеляційного суду Івано-Франківської області. Оцінювали суддів на доброчесність.

За даними Руху ЧЕСНО, недоброчесними є 6 суддів цього суду з 18-ти.
Додамо, що дослідження було проведене в рамках підготовки загальноукраїнської бази профайлів суддів, перші результати якої “чеснівці” презентували в Києві у жовтні 2017 року та яка містить вже понад 1000 профайлів суддів України.

У ході підготовки профайлів аналітики ЧЕСНО.Фільтруй суд! оцінювали доброчесність суддів за п’ятьма критеріями: непричетність до корупції або кримінальних правопорушень; непричетність до ухвалення сумнівних рішень; відповідність стилю життя задекларованим доходам та прозорість статків; непричетність до порушення прав людини та дотримання норм професійної етики.

Один суддя має непрозорі статки, п’ятеро ухвалювали сумнівні рішення. І одне порушення професійної етики – суддя Володимир Гандзюк, якого спіймали п’яним за кермом. Непрозорі статки у Василя Фединяка. Згідно із декларацією за 2015 рік, суддя у 2012 році набув право користування квартирою площею 71 кв. м. Однак у декларації за 2013 та 2014 роки відомості про квартиру відсутні. Сумнівні рішення ухвалювали: Богдан Гриновецький, Олександр Васильєв, Володимир Повзло, Юрій Шкрібляк, Володимир Гандзюк.

При цьому у відомстві незадоволені таким аналізом. Кажуть, що така інформація завдала шкоди репутації Судової гілки влади України загалом та авторитету Апеляційного суду Івано-Франківської області і його суддів зокрема.

Далі з тексту прес-служби Апеляційного суду Івано-Франківської області:

Неефективні й недосконалі закони, сумнівні й суперечливі критерії при визначенні доброчесності суддів призвели до необґрунтованих висновків окремих, не належно обізнаних у судовій роботі, осіб про професійні та моральні якості судді.

При цьому особливе занепокоєння викликає основний критерій вказаного дослідження: «винесення сумнівного рішення». Наведені приклади рішень з правової точки зору якраз є несумнівними, а ґрунтуються на системному аналізі та оцінці всіх доказів й обставин судових справ, відповідають нормам законодавства України та рішенням Європейського суду з прав людини, мають законну силу. Приклад скасованого судового рішення зовсім не свідчить про недоброчесність суддів, а навпаки підтверджує їх незалежну правову позицію у справі, чого вони зобов’язані дотримуватись згідно свого статусу.

Поширена інформація про професійні й моральні якості окремих суддів не відповідає дійсним даним про їх відповідальне ставлення до роботи, про належний рівень відправлення ними правосуддя в складних умовах великого перевантаження судовими справами і кадрової проблеми. Тому вказану інформацію судді сприймають, як прояв неповаги до третьої гілки влади через недостатність інформації для правильного розуміння правової ситуації, неналежної оцінки всіх важливих обставин окремих судових справ та подій, «чорного піару», добросовісної помилки.

Сподіваємось, що представники Руху ЧЕСНО та ЗМІ спрямують зусилля й увагу громадськості на прийняття нового чи на зміну та удосконалення чинного законодавства, а не на відшукування окремих негативних проявів їх застосування.

Читайте також: Міський голова Івано-Франківська став магістром права. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...