Мед Атлант

У Галичі відкрили виставку унікальних плащаниць

В картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулося відкриття виставки давніх галицьких плащаниць ХVІІІ — початку ХХІ ст. з Архікатедрального собору Святого Воскресіння (м. Івано-Франківськ). Всього демонструється 33 плащаниці і 3 антимінси.

Крім наукових співробітників Національного заповідника «Давній Галич, на відкритті виставки були присутні Галицький декан УГКЦ о. Ігор Броновський, священики Галицького деканату, вчителі та учні Галицької загальноосвітньої школи імені Ярослава Осмомисла, повідомляють у прес-службі облдержадміністрацїі.

Маємо унікальну нагоду побачити нашу віру в мистецтві, — сказав, відкриваючи виставку, провідний науковий співробітник науково-освітнього відділу, кандидат історичних наук Андрій Стасюк.

Галицький декан УГКЦ о. Ігор Броновський поблагословив присутніх, добрими словами згадав ініціатора й організатора виставки Ярослава Поташника, серце якого перестало битися напередодні.

Це людина, обдарована Богом, — сказав про покійного генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Костишин. — Він багато працював, не мав вихідних, жив роботою. Це знає кожен з тих, хто спілкувався зі Славком — він любив, щоб його так називали. Це була творча людина, художник, режисер, поет. Ярослав Миколайович тісно співпрацював з церквою, був добрим наставником для молодих. Його немає з нами, але ми повинні продовжувати його справу.

Про історію виникнення, символіку плащаниці розповів о. Ігор Броновський:

Віра — це найбільше багатство, яке має людина. Плащаниця — надзвичайно важлива складова нашої віри, вона знаходиться у Святилищі і виноситься в Страсну п’ятницю для поклоніння. Символізує скорботу, смуток і одночасно відкуплення від наших гріхів. Плащаниця — це образ, в якому ми бачимо терпіння нашого Господа.

Провідний науковий співробітник науково-освітнього відділу Андрій Стасюк зазначив, що плащаниця — велика християнська святиня, але й історичне джерело — на багатьох є дати, коли людина або ціла родина подарувала реліквію церкві. Він пригадав, як Ярослав Миколайович Поташник відбирав плащаниці, як переживав, щоб виставка вдалася.

Додамо, що виставка плащаниць триватиме до 3 квітня 2018 року.

фото з сайту облдержадміністрації

Читайте також: У франківському храмі перебувають мощі святого мученика Партенія. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...