Мед Атлант

В Україні можуть “заморозити” тарифи на газ для населення

Подорожчання газу для населення в поточному опалювальному сезоні не буде, але формула утворення ціни на газ, згідно з вимогами МВФ, необхідно змінити.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, повідомляє видання “BusinessUA“.

 Ціна на газ в опалювальному сезоні підвищуватися не буде. Економічних передумов для підвищення немає, – зазначив Розенко і додав, що формула ціноутворення розроблять до осені 2018 року.

За словами віце-прем’єра, нинішня формула некоректна і не відображає ринкової вартості газу.

 Зараз переговори з МВФ відбуваються тільки з тієї точки зору, яку правильну формулу нам записати, щоб ні у кого не виникало запитань – ні у МВФ, ні в уряду України, і, найголовніше, щоб ця формула була зрозумілою громадянам України, – заявив Розенко.

У п’ятницю, 22 лютого, спікер Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що дискусія з МВФ щодо підвищення тарифів на газ в Україні перебуває в “гарячій” стадії. За словами голови парламенту, під час зустрічі з представниками МВФ говорилося про те, щоб збільшення тарифів відбувалося поетапно. При цьому Парубій прогнозує, що остаточні домовленості будуть досягнуті до травня.

Як повідомлялося, нещодавно в розпорядженні українських ЗМІ опинився підготовлений Мінфіном аналіз проекту фінансового плану “Нафтогазу”. Згідно з цим документом, ціна на газ для населення в Україні може зрости на 62% з 1 квітня і на 73% (в порівнянні із сьогоднішньою вартістю) – з 1 жовтня 2018 року.

Тобто, спочатку газ може подорожчати до 8 030 грн за тисячу кубів, а восени – до 8 530 грн. Зараз встановлена ціна становить 4 942 грн. Однак варто враховувати, що в аналітичному документі Мінфіну йдеться лише про закупівельну ціну на газ, тоді як в тариф входить також плата за транспортування і розподіл газу. Крім цього сплачується ПДВ. Наприклад, при закупівельній ціні на рівні 4 942 грн тариф на газ становить 6 957,9 грн.

При цьому міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що, крім МВФ, в розробці моделі газового ринку також бере участь Світовий банк. Данилюк розраховує, що в результаті розробки нового механізму розрахунків тарифи на блакитне паливо можуть знизитися.

Читайте також“Укрпошта” серйозно піднімає тарифи на послуги

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...