Мед Атлант

У Франківську офіційно поменшало безробітних і побільшало вакансій

В міській службі зайнятості констатують: дисбаланс між роботодавцями і потенційними працівниками щороку зростає. Франківський ринок праці потребує робітничих професій, натомість дипломовані кадри не виправдовують своїх сподівань про затребуваність і високу зарплатню.

Впродовж січня до центру зайнятості роботодавці подали 874 ваканції, з них 300 – робітничі. Статистика минулого року говорить про 50% роботодавців, які заявили про потребу в робітничих професіях.

Половина осіб з дипломами, які в пошуках роботи, відмовляються від пропозицій робітничих професій. Особливо амбітними є молоді люди, випускники ВНЗ. Наприклад, шукають роботу програмістів, інженерів і навіть без попереднього досвіду роботи дехто заявляє, що зарплатня в 10 тисяч гривень дня нього є малою, – розповідає заступниця директора міського центру зайнятості Вікторія Максимів.

На фото: директор міського центру зайнятості Юлія Вінтоняк та заступник директора Вікторія Максимів

Серед тих, кому важко знайти роботу на сучасному ринку праці в Івано-Франківську: вчителі, педагоги, соціальні працівники, психологи, економісти, юристи.

Роботодавці на противагу охочі запропонувати роботу повара, комерційного агента (продавця), експедитора, кухаря, бармена, покоївки, офіціантки, вантажника, муляра, столяра, сантехніка тощо.

Вікторія Максимів розповідає, що приблизно до 2014 року щороку міська служба зайнятості реєструвала близько 3 тисяч безробітних, за минулий рік цей показник зменшився вдвічі. Це пов’язують з масовим виїздом українців за кордон. Натомість пропозицій на місцевому ринку праці побільшало в рази.

Кілька років тому на одну вакансію могло бути й по 10 претендентів, сьогодні є такі вакансії, коли на три – один кандидат, – пояснює Вікторія Максимів.

Сьогодні, 27 лютого, у міському центрі зайнятості провели щомісячний ярмарок вакансій. Серед роботодавців: “Промприлад”, “Котельно-зварювальний завод”, ВО “Карпати”, “Укрпошта” тощо.

Ярмарок вакансій у міському центрі зайнятості

Серед шукачів роботи – переважно особи середнього віку й старші.

60-річний Іван Пінчак вже рік в пошуках роботи охоронця. Каже, готовий працювати на зарплатню хоч трішки більшу 5 тисяч гривень. По спеціальності – столяр, але через поганий стан здоров’я працювати по професії не може. Розповідає: до пенсії йому ще півроку і через це, а також його можливі лікарняні, місцеві роботодавців не охоче йдуть на контакт.

34-річний франківець Ігор на ярмарку шукає роботу водія. Готовий розглянути пропозиції роботи з зарплатнею у 10-12 тисяч гривень. Каже: роботи є достатньо, проте гідної поки не знайшов.

Лікар-стоматолог Тетяна офіційно шукає роботу більше місяця, проте каже: по її спеціальності пропозицій у міському центрі зайнятості немає.

Загалом офіційна статистика безробітних франківців минулого року така: 65,5% – жінки, 46,4% – молодь до 35 років; 71,3 % – колишні службовці, лише 19,6% – робітничі професії.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...