Мед Атлант

Прикарпатцям із трансплантованими органами потрібний недоступний медикамент: депутати звертаються до Супрун і Гройсмана

Сьогодні, 2 березня, розпочалося друге пленарне засідання двадцятої сесії Івано-Франківської обласної ради. Прикарпатські депутати розглянули питання, яке стосується забезпечення імунодепресантами хворих з пересадженими органами.

На це питання доповів депутат-“свободівець” та голова дотичної до цього питання комісії Манолій Піцуряк.

Це пов`язано з тим, щоб прикарпатцям з трансплантованими органами видавали життєво необхідні медикаменти. У середньому, кожен із таких пацієнтів потребує пігулок на щонайменше 10 тисяч гривень щомісяця. Щоправда, частину хворих держава забезпечила такими ліками на листопад, втім для решти, а також на наступні місяці, препаратів узагалі немає. Пацієнти кажуть: у лікарні їм радять покладатися на власні сили. Однак для більшості дорогі препарати просто не по кишені.

Підставою стало звернення хворих 15 лютого цього року. Депутати врахували, проблема таки є. Адже інститути, які проводять такі пересадки, рекомендують препарат “Програф”, а от законодавство про закупівлі пропонує інший. Правда, такий препарат запропонований немає досвіду в Україні. Додамо, що речовини у ліках зовсім інші. Тому хворим необхідний той препарат, який рекомендують медики. Адже пацієнти незадоволені.

Цим людям багато коштів пішло на пересадку. Тепер їх треба підтримати. Наша фракція ВО “Свобода” підтримує таке звернення, — додав Михайло Королик під час обговорення.

На Івано-Франківщині таких осіб не багато, але вони також мають право бути почутими, вважають обранці.

Депутати облради підтримали проект рішення.

Це звернення обласна рада відправить до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та в. о. Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун.

Читайте також: “Він вбивця”: у Франківську бабуся відмовляється від онука-опікуна. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...