Мед Атлант

У Франківську на борту літака стартував масштабний міжнародний фестиваль. ФОТО

Сьогодні, 5 березня, відбулася перша прес-конференція, яка присвячена старту “PORTO FRANKO 2018. Повітряний порт”.

Фестиваль “PORTO FRANKO-2018” – це масштабний міжнародний проект, що цьогоріч поєднає електронну музику, сучасну хореографію, постдраматичний театр і актуальне візуальне мистецтво з високими технологіями, наукою, мріями про небо й творенням суспільства майбутнього.

Що цікаво, організатори на старті обрали місце, яке асоціюється з назвою. Тому зустріч організували біля літака “Київ-Івано-Франківськ”. Аби дізнатись більше про фестиваль, журналісти пройшли суворий контроль в аеропорті: весь багаж просканували, а на борт впускали лише за наявності ексклюзивних білетів.

Спершу ми їздили на автобусі по взлітній смузі аеропорта, а пізніше пересіли до справжнього літака. Організатори свята освоюють стихії. Цьогоріч все на фестивалі буде пов’язане з повітрям, — розповідає кореспондент МІСТА з місця події.

Організатори розповіли про особливості цьогорічного найгучнішого фестивалю Прикарпаття, який відбудеться з 13 по 17 червня. Цьогоріч фестиваль виходить з морської площини і відкриває третій вимір. Це абсолютно новий вимір.

Президент фестивалю Роман Григорів каже, що цьогоріч у програмі має перетнутися мистецтво і наука. Вони мають стати джерелом натхнення для створення нових мистецьких проектів.

Це стрімкий підйом для мешканців міста. “PORTO FRANKO-2018” задає нове життя у Франківську. І нам дуже приємно, що місто нас чекає та запрошує.

Уявіть, що авторські креслення генія літакобудування Олега Антонова перетворяться на мистецькі артефакти “PORTO FRANKO-2018”. Більше того, друзями та учасниками цієї акції програми стане бригада тактичної авіації. А міжнародний аеропорт Івано-Франківськ перетвориться на мультидисциплінарний центр сучасного мистецтва, — переконаний  Роман Григорів.

Генеральний директор проекту Ростислав Держипільський пояснює, що авторитет фестивалю не лише в Україні, а й за кордоном невпинно зростає.

Це підтверджують топові імена митців, що стануть цього року резидентами повітряного простору. Ми обіцяємо ще більше крутих цікавинок, нових локацій та ідей. Зіштовхнуться різні жанри мистецтва і виникне чимало нових проектів. Цим фестивалем ми хочемо довести, що Івано-Франківськ є місцем сили та він є над усіма містами сили, — додає Держипільський.

Організатори обіцяють програму заходів розмістити в кінці березня, але обіцяють привезти з Європи найсучасніше мистецтво.

Довідково про проект:

Своєрідна злітна смуга для проектів фестивалю – історичний центр Івано-Франківська, зокрема – міська ратуша, Палац Потоцьких, Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Івана Франка. Також серед унікальних локацій фестивалю: Міжнародний аеропорт Івано-Франківська, залізничний вокзал, завод Промприлад.

У центрі цьогорічного фестивалю – ряд мультижанрових перформансів. Аеродинамічна інсталяція, лайф-електроніка й сучасна поезія втіляться у шоу-відкритті “take-off”: уперше музика та світлове шоу поєднаються зі звучанням наживо авіаційних моторів і голосами диспетчерів аеропортів з усього світу.

Проблематика сучасної антропології, щоденного життєвого ритуалу розгорнеться в унікальному балеті за участю танцівників і роботів: “Oh, Magic” видатного австрійського хореографа Сімона Маєра.

Фестиваль представить і культові вистави метрів сучасної європейської режисури – “Книга Йова” Еймунтаса Някрошюса й “Чайка” Оскараса Коршуноваса.

Водночас “PORTO FRANKO-2018” готує концертну програму, присвячену 90-річчю від дня народження новатора сучасної музики, лідера музичного авангарду Карлгайнца Штокгаузена: у ній виступлять американсько-бельгійський тромбоніст Томас де Моор, угорський перкусіоніст Ласло Худачек, німецько-угорська співачка й перформер Юлія Міхалі.

Масштабні візуальні та аудіоінсталяції у міському просторі від українських і європейських художників, перформанси й хепенінги із залученням туристів і жителів міста як співучасників інтерактивних проектів – усе це своєрідна світлосигнальна система нашого мистецького аеропорту “PORTO FRANKO-2018”.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...