Мед Атлант

Організація дорожнього руху в Івано-Франківську: думки і пропозиції

Наприкінці минулого року на вулиці Мельника в Івано-Франківську паркувальну кишеню біля ТЦ “Екстім” перетворили на зупинку для тролейбусів. Мережева спільнота одразу ж поділилася на прихильників і противників цих змін. Так звані автоненависники їх радо вітають, а пішоходофоби звинувачують ініціаторів нововведення у нерозумінні проблем автовласників з паркуванням авто.

Болюча актуальність

Справді, авто тепер можна залишити на платному паркінгу, у дворі сусідніх будинків або біля квіткового базарчика. Натомість водії, які на перехресті Незалежності – Мельника – Франка впиралися одразу за світлофором у кавалькаду машин, що марно намагалися проскочити між потоком зустрічних автівок на Мельника і тролейбусом, який зупинився висадити-підібрати пасажирів, можуть зітхнути з полегшенням на свої повні інжекторно-карбюраторні груди. Тепер рухові ніщо не заважатиме, поки тролейбус на заїзній кишені. Щоправда, кажуть в поліції, ще доведеться витратити трохи часу, аби відучити водіїв паркуватися в тій кишені. Але то недовго – кілька штрафів і арештмайданчик творять чудеса.

Загалом, тема організації дорожнього руху (ОДР) за останніх кілька років в Івано-Франківську набула болючої актуальності. Перекриття вулиць для ремонтів і на вихідні, встановлення кілець на перехрестях, зміна знаків пріоритету. Згадайте, скільки разів за кермом чи поза ним ми обурювалися, дивувалися, знічено знизували плечима. Звичайно, важко не помітити, що в місті таки працюють над організацією дорожнього руху. Але іноді здається, ніби узгодженості між відповідальними і причетними до цієї роботи структурами й службами немає. Або вона не така, якою мала б бути.

Проблемних місць, безперечно, багато. І “МІСТО” в одному номері не може охопити їх усі. Але на кількох, найбільш відомих, все ж зупинимося.

Відсталі норми

Щоб далеко не ходити (їхати), спробуємо з тієї ж вулиці Мельника повернути праворуч на Незалежності одночасно з увімкненим зеленим сигналом світлофора для пішоходів. Скільком авто вдасться проїхати це перехрестя, поки почнеться рух ліворуч з Франка? Або виїзд зі стоянки біля обласної друкарні на Січових Стрільців, де здійснити маневр, не порушивши правил (доводиться перетинати суцільну смугу і виїздити на смугу руху автобусів та велосипедистів), неможливо. А спробуйте проїхати вулицею Незалежності від залізничного моста до перехрестя з Лепкого, аби кілька разів не перелаштуватися з лівого ряду в правий і знов у лівий. А чого варте перехрестя Івасюка – Незалежності – Максимовича: там взагалі заплановано реалізувати проект кругового руху за принципом кільця. Проте є багато нюансів.

Проекти з ОДР в Івано-Франківську на замовлення департаменту комунгоспу, УКБ чи департаменту транспорту і зв’язку виконує кілька приватних організацій. Переважну більшість – “Урбан-прогрес”. Директор цієї фірми Андрій Коман розповідає: сьогодні чимало вулиць для приведення їх до необхідного стану треба було б вирівняти грейдером і заново забудувати. Це дорого і довго. Переважно все-таки намагаються щось змінити за допомогою планування розмітки і знаків. Неузгодженість у діях структур і підрозділів Коман пояснює перехідним періодом у їх діяльності – наприклад, ліквідація ДАІ і створення патрульної поліції, зміна управлінь на департаменти. Треба час, щоби вони увійшли в робочий ритм.

Після отримання замовлення на реконструкцію чи зміну ОДР фахівці з “Урбан-прогресу” виходять на місце, вивчають ситуацію, намагаються врахувати потреби всіх учасників дорожнього руху, прораховують, переплановують і подають проект на комісію з безпеки руху. Після погоджень і затверджень він переходить до підрядника, що виконує роботу. Це в ідеалі. Однак дуже часто, нарікає голова комісії, перший заступник мера Микола Вітенко, поліція не погоджує той чи інший проект. І не через нерозуміння чи небажання – через українське законодавство.

За словами Вітенка, поліція змушена керуватися державними будівельними нормами, які досить часто є консервативними, відсталими, проте досі існують.

І прогресивні речі, які очевидні, реалізовані в європейських країнах, поліція, на жаль, не погоджує. Доводиться переконувати, дуже багато речей пояснювати. Яскравим прикладом є непогодження кільця Мазепи – Гурика. Або ж острівці безпеки, які почали встановлювати ще в 2013 році, також спершу зустріли спротив поліції. Однак сьогодні вони виконують свою функцію попри те, що ДБН не змінилися. Проте за останніх два роки було запроваджено і затверджено схеми дорожнього руху, своєрідний паспорт дороги, і на сьогодні близько 80% магістральних доріг мають свої паспорти – з прогресивними ідеями, велодоріжками, острівцями.

Може негативно відгукнутися

І справді, погоджується Віталій Царьов, в. о. начальника відділу безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції Івано-Франківська, часто поліція, на якій лежить відповідальність за безпеку дорожнього руху, обмежена чинними ДБН.

З багатьма речами ми не погоджуємося, деякі зауваження просимо внести в протокол, але їх чомусь ігнорують. З останнього актуального на сьогодні – майбутній міст у Пасічну, – каже Царьов.

На момент запису коментаря (кінець листопада 2017 року) поліція не погодила проект спорудження нового моста, натомість подала свої технічні умови – наприклад, міст не може бути вужчим, як 9 метрів, мати лише дві смуги, бо одна ДТП – і весь рух зупиниться. Те саме стосується транспортної розв’язки на Хіміків перед новим мостом… За словами Царьова, треба зробити її такою, щоби не виникало заторів, як сьогодні під мостом на Надрічній – Набережній. Пояснення написане, а пропозицій вирішення від замовника поки немає.

Ще один об’єкт – згадувана кільцева розв’язка на Мазепи – Гурика. Там ще й невдовзі має з’явитися тролейбусна лінія. Ширина дороги невідповідна для облаштування там кільця. А на самих вулицях Гурика – Південний Бульвар, де має пролягати маршрут, не передбачені кишені для зупинок громадського транспорту. Пропозиції поліція подала, а якою буде кінцева версія – невідомо.

Є проблема з проектною документацією світлофорного об’єкта на Сухомлинського – Довженка, яка довший час залишається неузгодженою. Пропонували зробити ширший виїзд з вулиці Сухомлинського, щоб на виїзді було дві смуги, а на заїзд – одна. Проте зробили по одній… В найближчому майбутньому це може негативно відгукнутися, бо, наприклад, коли захочуть пустити тим шляхом автобуси, ширина вулиць не дозволить це зробити.

Намагаємося змінити ситуацію зі стоянками таксі – зробити нові, оновити існуючі. Поки що натикаємося на спротив, але спільну мову щодо багатьох об’єктів все ж знаходимо у тривалих і непростих дискусіях, – додає Царьов.

Він акцентує, що поліція не може виходити на кожен об’єкт і міряти ширину вулиці чи перевіряти наявність тих чи інших об’єктів. Відповідальність за це лежить на проектантові.

Проблеми з розміткою

Один із серйозних проектів, каже Андрій Коман, – реконструкція вулиці Івасюка, яку планують розпочати наступного року. Свої пропозиції він подасть на комісію. Там, вважають проектанти, дорога має бути розділена суцільною роздільною смугою з газоном і бордюрами, аби розмежувати потоки транспорту і зменшити швидкість руху, оскільки зараз 80% водіїв їдуть тут із швидкістю, вищою за дозволену. Взагалі, каже Коман, є пряма залежність між шириною смуги і рекомендованою швидкістю. На німецькому автобані, де дозволена швидкість – 130 км/год, ширина смуги – 3,75 м. Ширина дороги на Івасюка – 16,5 метрів, це понад 4 метри на кожну смугу руху. Також планують встановити острівці безпеки, світлофорні об’єкти сучасного типу – із секцією для кожної смуги руху, кільця на перехрестях Івасюка – Стуса та Івасюка – Вовчинецька – Надрічна. Однак, що з того буде затверджено, зараз сказати важко.

Так, Микола Вітенко говорить, що ділити вулицю роздільною широкою смугою не дозволить її ширина. Кільця, ймовірніше за все, буде встановлено, а на деяких перехрестях (Миру, Хоткевича) залишать світлофори. Також остаточно не відомо, як бути з перехрестям Івасюка – Незалежності – Микитинецька. Там давно обговорюють питання руху по колу, однак поки що без результату. Тим часом, уже сьогодні водії нарікають на абсурдність розмітки. При виїзді з Микитинецької на Незалежності автомобілі стають у дві смуги, але рух прямо на Івасюка продовжують з обох смуг, намагаючись втиснутися в одну. Розмітка і стрілки напрямку руху цю проблему могли б розв’язати. Як свого часу вирішили питання напрямків руху на перехресті Вовчинецька – Деповська – Сагайдачного. Хоча порушників це все одно не стримує. Водії (часто громадського транспорту) продовжують здійснювати лівий поворот з правої смуги руху під міст.

Проблема з розміткою є і на перехресті Грушевського – Грюнвальдська – Гаркуші. З Грушевського одразу після парковки не зрозуміло, хто і з якого ряду може продовжувати рух прямо по Грюнвальдській. Ширини дороги вистачає для двох смуг, але розмітки там немає. Та й доцільність парковки майже до самого перехрестя на Грушевського там сумнівна.

Або розмітка на перехресті Галицька – Тролейбусна. Тут розширення не відповідає нормам. Це приклад того, як правильну ідею намагаються втілити на неправильній дорозі. Там було доцільне перепланування дороги. В результаті спробували виправити ситуацію розміткою. Тому й вийшло, що, рухаючись прямо до центру, доводиться перелаштовуватися вправо, аби далі рухатися прямо, а для маневру вліво знову доводиться перелаштовуватися. Все має бути максимально просто – прямі смуги є прямими, а від них мають відгалужуватися бічні, на інтуїтивному рівні цілком зрозумілі.

До речі, про перетин перехресть. Андрій Коман вважає, що необхідно викорінити перехресні потоки транспорт – транспорт або транспорт – пасажири. Йдеться про одночасний зелений для авто і пішоходів чи лівосторонній маневр при зеленому зустрічному сигналі. Кожна смуга руху має бути вільна від перетину.

Будьте терплячими!

Щоправда, і в поліції, і в комісії схильні вважати, що такий підхід зупинить транспорт у місті. Можливе рішення – зміна циклограми світлофорів, коли різним учасникам руху дається різний час на здійснення маневру. В ідеалі це мав би робити автомат чи оператор в єдиному центрі регулювання світлофорів. Такого в Івано-Франківську ще немає, але перші спроби наблизитися до так званої “зеленої смуги” вже є на Галицькій. І наступного року цей задум планують утілити по всьому місту.

І ще один важливий момент щодо світлофорів, який пропонують проектанти, – кількасекундна затримка руху для всіх, так зване “червоне всім”. Така європейська практика, коли деякий час червоний сигнал світлофора горить для всіх учасників руху, рятує багато життів – одні встигають завершити маневр, а інші ще не можуть його почати. До цього ж, прибрати дублюючі світлофори за перехрестями – вони мають бути розташовані по обидва боки від водія, але до перехресть.

Збільшення смуг перед перехрестями, каже Андрій Коман, мало б прискорити рух транспорту. На додачу – правильне налаштування роботи світлофорів.

Роботи, кажуть фахівці, ще дуже багато. Схема ОДР не статична. Ситуація на дорозі постійно змінюється і вимагає коригування. Тому просять учасників дорожнього руху бути терплячими і ставитись одне до одного ввічливо та з розумінням.

Автор: Володимир ГАРМАТЮК

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 13

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...