Мед Атлант

Мільйонер з Франківська готовий частково сплачувати борги при новому главі НБУ

Екс-власник банків ВіЕйБі і “Фінансова ініціатива” Олег Бахматюк, якому належать великі агрохолдинги “Укрлендфармінг” і “Авангард”, підтверджує готовність погасити борги цих банків перед Національним банком України (НБУ). Франківець сподівається на конструктивне вирішення цього питання з новим главою Національного банку України Яковом Смолієм.

Ми публічно зверталися до НБУ в останні два роки, але при Валерії Гонтаревій це було безрезультатно. Будемо йти до нового глави. Сподіваємося, що знайдемо спільну точку зору, щоб повернути державі всі гроші, а бізнесу дати можливість зайнятися справою, а не бігати по силовим структурам, – прокоментував він агентству “Інтерфакс-Україна“.

Виступаючи в парламенті зі звітом, Гонтарева знову назвала Бахматюка в числі екс-власників банків –найбільших боржників перед Нацбанком за кредитами рефінансування. За її словами, сума боргу ВіЕйБі і “Фінансова ініціатива” перед НБУ становить 10,2 млрд, і за цим показником Бахматюк є лідером.

Гонтарева не змінює свою риторику. Але те, що вона знизила приписувану мені суму боргу з 38 млрд грн до 10 млрд грн, – вже добре, – сказав Бахматюк.

Він підкреслив готовність повністю погасити цей борг в розумні терміни – протягом приблизно 10 років, що істотно краще тих умов, на яких зараз продає Фонд гарантування вкладів фізосіб – близько 10% від їх первісної вартості.

Бізнесмен додав, що домовленості з Нацбанком про поетапне погашення всіх боргів дозволять зберегти працездатність агрохолдингів, що генерують близько $ 1 млрд обороту і більше 2 млрд грн податків, створити умови для їх росту і залучення в них стратегічних інвесторів.

Бахматюк додав, що в будь-якому випадку результативне голосування у Верховній Раді в четвер є позитивним для країни, так як знімає невизначеність з керівництвом НБУ, яка існувала понад 10 місяців.

Як повідомлялося, НБУ 20 березня 2015 року вирішила відкликати банківську ліцензію та ліквідувати ВіЕйБі Банк, а в червні 2015 року визнав неплатоспроможним банк “Фінансова ініціатива”. Потім Нацбанк подав на Бахматюка в суд п’ять позовів про стягнення заборгованості по персональному договору поруки за зобов’язаннями цих кредитних установ, сумарно заборгували НБУ з рефінансування 10,9 млрд грн.

У вересні 2016 року НБУ опублікував інфографіку з портретом бізнесмена, в якій стверджував: “Бахматюк заборгував державі, громадянам і бізнесу 37,9 млрд грн”. У цю суму регулятор включив вже зазначену раніше заборгованість з рефінансування, а також 5,3 млрд грн боргу компаній бізнесмена перед держбанками і 21,7 млрд грн заборгованості двох його банків перед кредиторами на дату визнання їх неплатоспроможними.

У свою чергу, Бахматюк поклав відповідальність за погіршення ситуації в банках на НБУ і заявив про готовність до компромісу з Нацбанком з питання поручительств, запропонувавши мирову угоду з розстрочкою на сім років з можливістю збільшити заставу. Крім цього, йому вдалося домогтися, що Вищий адміністративний суд України в квітні 2017 року визнав незаконним введення тимчасової адміністрації в банк “Фінансова ініціатива”.

Бізнесмен також відзначав, що PR-кампанія НБУ персонально проти нього значно погіршує перспективи “Укрлендфармінга” і “Авангарду”, дестабілізує ситуацію в них.

Читайте також: Будні франківського таксиста

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...