Мед Атлант

Депутати пропонують МОЗ перевіряти та погоджувати рекламу ліків

Група народних депутатів запропонувала доповнити закон “Про лікарські засоби” положенням, відповідно до якого тексти реклами лікарських засобів необхідно узгоджувати з Міністерством охорони здоров’я України.

Відповідний проект закону (№8136), ініціаторами якого стали Тетяна Бахтеєва, Ігор Шурма, Олег Мусій, Андрій Помазанов, зареєстрували в парламенті 15 березня, пише Zaxid.net.

Як зазначається, у проекті пропонується також заборонити зображення в рекламі ліків осіб, які не є лікарями або іншими медичними працівниками й надають відомості про лікувальний ефект від застосування препарату. Крім того, автори законопроекту вважають за необхідне також заборонити зображення дітей, які використовують лікарські засоби.

На сьогодні, згідно з положенням про Міністерство охорони здоров’я, відомство здійснює тільки узгодження текстів реклами харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок.

Як зазначено в пояснювальній записці, проект закону розробили з метою боротьби із самолікуванням, невід’ємною частиною якого є високий доступ населення до безрецептурних препаратів. В Україні нині зареєстровані й реалізуються через аптечні мережі більше 20 тис. найменувань лікарських засобів, 50 відсотків з них — це безрецептурні препарати.

Статистика свідчить, що в половині випадків люди купують і вживають ліки, які їм не потрібні. При цьому, за даними соціологічних досліджень, постійно купують ліки в Україні близько 40% дорослого населення, а займаються самолікуванням понад 50% людей, — зазначено в супровідних документах.

Читайте також: У міській владі запевняють, що франківські комунальники всю ніч чистили вулиці від снігу. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...