Мед Атлант

Прикарпатців закликають врятувати лелек, які замерзають у сніговому полоні. ФОТО

У соціальній мережі прикарпатців просять врятувати від холоду  і голоду десяток лелек, які замерзають поруч Калуша.

Захисники природи закликають всіх громадян підгодовувати лелек, оскільки ослаблені далеким перельотом птахи через скуті кригою ставки та річки не мають доступу до їжі, крім того, їм дошкуляє сильний мороз й існує загроза, що чимало з них загине.

Повідомлення з проханням допомогти з’явилося у фейсбук-групі KalushNews.City

Калушани! Навпроти автозаправки на вул. Козоріса у снігу стоять лелеки і їм потрібна допомога. Терміново. Поширюйте! – йдеться в повідомленні.

В коментарях небайдужі цікавляться, яку їжу вживають птахи та як підійти до пернатих, щоб не сполохати.

Про порятунок птахів просять й жителі Городенківщини. Про це Lubomyr Muzychka написав у своєму фейсбук:

Шановні друзі, поступила інформація, що біля Ясенева Пільного на торфовиськах замерзають бузьки. Прошу небайдужих городенківських та ясенівських активістів (справжніх і дієвих, бо туди ні зайти, ні заїхати) організувати роботу з порятунку птахів, що треба – обіцяю допомогти.

Шановні друзі, поступила інформація, що біля Ясенева Пільного на торфовиськах замерзають бузьки. Прошу небайдужих городенківських та ясенівських активістів (справжніх і дієвих, бо туди ні зайти, ні заїхати) організувати роботу з порятунку птахів, що треба – обіцяю допомогти. Але – оперативно! Бо хто принесе Гануську???  Наперед вдячний!

У фейсбук-спільноті “Львівський клуб орнітологів” радять:

Якщо раптом у вашому місті, селищі чи селі є вже лелеки і вони зараз потерпають від холоду та снігу, то просимо за можливості сховати їх в якесь (навіть не опалювальне) приміщення, дати їм їсти риб’ячі голови чи шматочки м’яса краще прісноводних риб, чи дрібних карасиків, або субпродукти птахівництва (курячі голови, шийки, серця чи печінку), чи ще (якщо не шкода) шматочки курячого або нежирного м’яса яловичини, а також поставити ємкість з водою! Орнітологи наголошують, що м’ясо повинно бути не жирним.

На жаль, лелеки не завжди такі мудрі, як ми думаємо і бажання прилетіти швидше додому і зайняти своє гніздо призводить до того, що вони потрапляють у такі несприятливі обставини, як сьогодні та наступні кілька днів.

Згідно народних спостережень лелеки повертаються на Україну 19 березня, проте цьогоріч на Прикарпаття птахи прилетіли на два дні раніше. Саме в цей час Україну накрили снігопади і повернулися лютневі морози.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...