Мед Атлант

“Допомагати лелекам варто з розумом”, — прикарпатський зоолог

Снігопади та похолодання створили проблеми не лише для людей, а й для птахів. Березень є традиційним місяцем, коли до України з теплих країв починають повертатися лелеки. Ситуація, в якій опинилися птахи стала темою гарячих дискусій у ЗМІ та соціальних мережах, де небайдужих прикарпатців закликали допомогти лелекам.

У коментарі для видання “Місто“, заступник директора з наукової роботи Галицького національного природного парку Володимир Бучко розповів, чи варто створювати паніку навколо долі лелек та яка їжа найкраще підійде для них.

Піклуватися про птахів — це добре, але й панікувати не варто. Потрібно довіряти думкам зоологів, а не коментарям в інтернеті. Зараз відбувається міграція лелек на північ. Через погодні умови процес дещо призупинився, але нічого катастрофічного не трапилось. Перші лелеки з’являються в Україні ще на початку березня. І нічого з ними страшного не відбувається. Мені відомі випадки, коли ці птахи могли тиждень під час холодів просидіти без їжі. Все з ними було гаразд, — пояснює він.

Володимир каже, якщо є бажання допомогти лелекам, то варто робити це з розумом.

Читаєш, що радять люди і дивуєшся. Лелеки — хижаки. Годувати хлібом і зерном не варто, адже від цього птаху може стати ще гірше. Найкращою їжею для них є коники, сарана, миші, зайченята та навіть домашня птиця. Можна звернутися до місцевих супермаркетів та попросити залишки річкової риби чи інших морепродуктів. Головне, щоб це не була морська риба. І не треба кидати лелеці кілограмового карася. Птах оцінить вашу доброту, але з’їсти не зможе. Харчі необхідно нарізати дрібно, — каже працівник Галицького парку.

Він додає, що можна поїхати на м’ясокомбінат і набрати телячих субпродуктів. Така їжа теж прекрасно підійде для лелек.

Заклики допомогти птахам лунають з різних куточків Прикарпаття. Вперше забили на сполох у Коломийському районі.

Відзначимо, за прогнозами синоптиків дещо потепліє лише через тиждень.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...