Мед Атлант

В Івано-Франківську перепоховають останки 134 закатованих НКВС людей

У суботу, 24 березня, в Івано-Франківську відбудеться перепоховання 134 останків жертв НКВС, знайдених під час розкопок.

Про це повідомили 20 березня під час прес-конференції у приміщенні МВК.

Нагадаємо, 14 серпня 2017 року на вулиці Ленкавського працівниками КП «Пам’ять» було виявлено масове поховання жертв терору НКВС 1939-1941 рр.

Тіла були скидані у три неглибокі траншеї. В похованні виявлено 134 скелетованих трупів людей, з яких 2 скелети мають ознаки дитячих. Скелети 70 трупів людей відносяться до осіб чоловічої статі, кістки 53 скелетованих трупів – до осіб жіночої статі. До дев’яти скелетів стать не встановлена в зв’язку з масивними пошкодженнями черепів та інших кісток скелетів. Більшість в’язнів була привезена з тюрми НКВС м. Станіслава, що знаходилася на вулиці Бєлінського (тепер Сахарова). На останках жертв збереглися сліди одягу та взуття.

За словами експертів, смерть людей наступала як від вогнепальних поранень голови з пошкодженнями головного мозку так і від масивних пошкоджень голови тупими твердими предметами з руйнуванням склепіння черепа, основи черепа і травматичного пошкодження головного мозку.

«Ми всі зібралися з такої важкої події. Ще одне свідчення того, що відбувалося на наших землях у часи безбожництва та атеїзму. Прикро, що це було на нашій рідній землі. Прикро, що так багато невинних жертв. Але добре, що зможемо нарешті віддати шану цим людям та поховати їх за всіма канонами», – сказав Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин.

За словами заступника міського голови Івано-Франківська Миколи Вітенка, розпочнуться пам’ятні заходи в п’ятницю, 23 березня, в меморіальному комплексі Дем’янів Лаз.

Зокрема, о 16.30 год. тут виступить хор семінаристів Івано-Франківської Духовної Семінарії імені свщмч. Йосафата з програмою “Помолимось за мертвих і живих”. Опісля о 18.00 год. розпочнеться парастас за жертвами комуністичного терору НКВС.

Цього ж дня о 19.00 год. в комплексі розпочнеться трансляція тематичних відеоматеріалів та Ватра Пам’яті. Також протягом двох днів діятиме фотовиставка.

В суботу, 24 березня, з 12.00 до 12.10 у всіх храмах міста та області дзвонитимуть у дзвони в пам’ять про .

Опісля о 12.10 в меморіальному комплексі Дем’янів Лаз розпочнеться перепоховання останків закатованих людей.

«Щоб мешканці Франківська змогли вшанувати пам’ять цих людей, будуть їхати безкоштовні автобуси з різних куточків міста», – додав Микола Вітенко.

24 березня о 10.30 год. до меморіального комплексу Дем’янів Лаз вирушать автобуси:

  • майдан А. Шептицького, 22 (3 автобуси);
  • вул. Незалежності, 181 (2 автобуси);
  • вул. Коновальця, 105 (один автобус);
  • АС-2 (один автобус);
  • торговий центр “Арсен” (один автобус);
  • вул. Василіянок, 64 (один автобус);
  • вул. Тисменицька, міні-маркет “Жан” (один автобус);
  • вул. Мазепи, ТЦ “Сільпо” (один автобус);
  • мікрорайон Опришівці, вул. Блаватського, 2Г, храм Святої великомучениці Параскеви (один автобус).

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...