Мед Атлант

У франківському музеї відкрили унікальну виставку сакральних реліквій. ВІДЕО

Головний експонат виставки – фрагмент срібної ризи з чудотворної прикарпатської ікони Розп’яття Ісуса Христа, яку по сьогодні розшукують українські релігієзнавці.

Випадкова знахідка 20-річної давності виявилась справжнім скарбом українського народу. Слід реліквії загубився у 40-х роках минулого століття. Саме тоді небайдужі українці намагалися сховати її від знищення радянською владою.

Риза (оздоба образа) прикрашала чудотворну ікону Розп’яття Ісуса Христа, яка знаходилася в Зарваниці. Вона, за описами очевидців, творила величні дива та неймовірні зцілення. І за це люди щедро винагороджували образ – прикрашали його дорогоцінними шатами та коронами. Проте у часи Другої світової війни, коли церква зазнала гонінь, реліквія безслідно зникла, а разом з нею і коштовні ризи.

Знайшов реліквію тернополянин Віктор Чернов. Чоловік часто буває у Зарваниці, звідки родом його бабуся з дідусем та батьки.  20 років тому, будучи хлопчаком, він знайшов ризу ікони Розп’яття Ісуса Христа на руїнах однієї з хат у Зарваниці.

Зібравши достатньо матеріалу, Віктор Чернов розмірковував, куди ж звернутися зі своєю знахідкою. Біля франківської ратуші частенько бачив афішу “Врятуймо скарби разом!”. Як пізніше довідався, це проект, що передбачає реставрацію та відновлення старовинних сакральних творів. Познайомився з автором ідеї, завідувачем відділу реставрації Івано-Франківського краєзнавчого музею Валерієм Твердохлібом. Той знахідкою дуже зацікавився.

Результатом клопіткої роботи стала виставка сакральних творів, у якій риза – головний експонат.

Валерій Твердохліб і Віктор Чернов сподіваються, що демонстрацію унікальної речі приверне увагу багатьох і можливо виведе на слід самої ікони. Пошуки якої планують продовжити. Певні, що саме зараз риза з’явилася невипадково. Адже в найскладніші періоди історії такі реліквії мали символічне значення.

Серед інших експонатів сакральної виставки: наріжний камінь першої української церкви в Івано-Франківську, ікона Осипа Сорохтея “Зняття з Хреста”, реставровані твори сакральної колекції музею XVI-XVIII ст., дерев’яний іконопис галицьких майстрів.

Від сьогодні експозиція в Івано-Франківському краєзнавчому музеї буде постійн одіючою й триватиме щонайменше до кінця весни.

Коментарі авторів виставки – у ВІДЕОСЮЖЕТІ:

Читайте також: Отець Порфирій про топ-5 святинь Прикарпаття

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...