Мед Атлант

Франківські лікарі розповіли про важливість обстеження сім’ї вагітної з туберкульозом

Вчора, 22 березня, завідувач відділу Центру планування сім’ї Оксана Мазурок та лікар-гінеколог Діана Костишин провели прес-конференцію на тему “Актуальність обстеження сімей вагітної з туберкульозом”.

Під час зустрічі, яка відбулась напередодні Дня боротьби з туберкульозом, Оксана Несторівна розповіла, що населення не до кінця розуміє важливість проведення обстеження членів сім’ї вагітної жінки та породіллі. А про необхідність  щорічної флюрографії грудної клітки більшість просто забуває. Через це часто туберкульоз виявляється на дуже запущених стадіях. Тому  лікарі Центру планування сім’ї регулярно нагадують майбутнім батькам про флюорографію, рентген, щоб перевірити чи є в оточенні вагітної жінки люди із збудником. Адже від цього залежить подальший стан дитини.

Були випадки, коли ми не дозволяли матерям давати немовлятам грудне молоко через те, що вони були інфіковані. Також в області у 2017 році було 15 випадків, коли ми проводили профілактичне лікування новонароджених діток, — зазначила завідувач відділу Центру планування.

Окрім цього, лікар розповіла, що з початку року не було вагітних, які хворіли чи хворіють на туберкульоз. А у минулому році на обліку стояло дві жінки, які вилікувались від недуги. Завдяки роботі медиків та дотриманні всіх рекомендацій у них народились здорові діти.  Це були жінки, які повернулись із заробітків. Вони працювали в несприятливих для здоров’я умовах.

Якщо жінка, яка раніше хворіла на туберкульоз, планує завагітніти, то краще це зробити через два роки після проведення курсу лікування. За цей час організм відновить сили і вона виносить цілком здорову дитину, — зазначила лікар-гінеколог Діана Костишин.

Також вона додала, що значну увагу звертають лікарі на жінок із неблагополучних сімей,  які не доїдають, вживають алкоголь, наркотики, живуть або працюють в несприятливих умовах. Такі вагітні знаходяться у групі ризику і найбільш уразливі до хвороб.  Їм потрібно пройти повний курс обстежень, і уже терапевт визначає, чи є необхідність  консультації  фтизіатра.

Читайте також: З’явилися нові дані про динаміку захворюваності на туберкульоз серед прикарпатців

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...