Мед Атлант

Науковці припускають, що в селі на Прикарпатті можна знайти десятки викопних залишків давніх тварин. ВІДЕО

Давню тварину на початку минулого століття знайшли у селі Старуня, що на Прикарпатті, на 17-метровій глибині. Знахідка, за словами науковців, унікальна, бо носоріг зберігся навіть з нутрощами та шкірою.

Опудало волохатого носорога, який жив тут понад 10 тисяч років тому, відреставрували львівські музейники. Відреставрована самка нині лиса, бо шерсті збереглося мало. Тож реставратори її взагалі забрали з туші. Давня носорожиця була три метри заввишки, важила до трьох тонн. На голові у неї було два великих роги, йдеться в сюжеті ТСН.

Зараз самка носорога у такій позі, як її знайшли. Збереглася тільки передня частина тіла і двометровий клапоть шкіри, решту доробляли з гіпсу. Але, як кажуть музейники, експонат є унікальним. На всю Європу так збережених носорогів лише два – у Львові та Кракові. Обидва вони родом із прикарпатського села Старуня.

Науковці кажуть, що у ті часи, коли ще бігали мамонти, тут було велике озеро розміром 200 на 300 метрів. Саме сюди давні тварини приходили попити воду. На беріг вибиралися не всі, адже тут великі поклади озокериту —  мінералу, схожого на віск. Саме він став консервантом.

“У знайденої носорожиці на боці є отвір від списа давньої людини. Ймовірно, на неї полювали, вона втікала і необачно втрапила в пастку”, —  розповідає науковий співробітник Львівського природознавчого музею Андрій Бокотей.

У 1907 році в Старуні натрапили на цілий зоопарк: було знайдено рештки мамонта, трьох носорогів, давніх косуль. Викопні тварини довго лежали у сховищі. Після реставрації носорога львівські музейники взялися за мамонта, але сторонніх до майстерні не пускають —  до відкриття експозиції у кінці року.

А івано-франківські науковці мріють про нову експедицію до Старуні. Дані досліджень свідчать, що в  її озокеритних покладах можна знайти ще багато цікавого. Хтозна, може й кроманьйонця, що полював на носорога.

Доктор геолого-мінералогічних наук Олег Адаменко припускає, що там можна знайти ще з десяток давніх тварин.

Головне фото: http://www.naturalist.if.ua

Читайте також:

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...