Мед Атлант

Як працює електронний запис до лікаря у Франківську

З 13 березня наказом МОЗ скасовано форми первинної медичної документації. Тож, франківці мали б забути про медичні карти для школярів і студентів, талони та диспансеризацію і прийом лікаря.

Ось уже другий тиждень медичні заклади мали працювати за сучасною електронною системою реєстрації пацієнтів. Слід лише за допомогою сервісу MEDICS записатися на прийом онлайн. Також є опції збереження результатів обстеження у електронній картці пацієнта, оцінки лікаря, відгуку про нього та електронного рецепту в режимі онлайн.

Підписання угоди між представниками компанії MEDICS та керівниками медичних закладів Франківська відбулося ще у серпні минулого року. Крім цього, управління інвестиційної політики міськвиконкому та компанія досягли домовленості про грант на суму 1 300 000 грн для спільного впровадження системи автоматизації медичних послуг у всіх медичних закладах первинної ланки міста терміном на 3 роки. Ці 3 роки програма буде безкоштовними для франківців, а потім за обслуговування люди платитимуть самі.

Угоди з представниками компанії MEDICS підписали керівники 9 медичних закладів Івано-Франківська: міських поліклінік № 1 – №5, міської дитячої стоматологічної поліклініки,  міської стоматологічної поліклініки,  міського клінічного пологового будинку та міської дитячої клінічної лікарні разом із дитячою поліклінікою та її філіями.

Також ще торік начальник управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради Марія Бойко обіцяла, що з вересня в Івано-Франківську точно буде електронна реєстратура та електронна черга в закладах охорони здоров’я.

Натомість, в Івано-Франківській міській дитячій поліклініці все ще не впровадили інноваційні зміни. Аби потрапити на прийом до лікаря, досі потрібно отримати паперовий талон в реєстратурі. Журналісти “МІСТА” запитали Марію Бойко, чому медзаклади обласного центру Прикарпаття все ще працюють за застарілим алгоритмом.

Система талонів відмінена наказом МОЗ, але ніхто не відміняв медичної статистики. Ми повинні звітувати про певні параметри роботи закладів. Це тимчасово: до кінця кварталу, можливо, до кінця місяця ми будемо в такому режимі працювати, щоб правильно відмінити цю систему та налагодити нову, — каже начальниця управління охорони здоров’я.

За словами Марії Бойко, основна проблема у нестачі персональних комп’ютерів лікарів. Записатись на прийом вийде лише тоді, коли кожен лікар буде мати комп’ютер.

Для того, щоб щось відміняти треба щось підготувати. В лікаря має бути комп’ютер, щоб побачити розклад прийому пацієнтів. Наразі працює один єдиний комп’ютер в реєстратурі. Це не від нашого небажання слухати МОЗ. Ми хочемо це впровадити і щоб воно реально працювало, а не тільки на папері. Відмінити просто, а забезпечити кожного лікаря комп’ютером не зовсім. Треба ще знайти гроші в місцевому бюджеті на комп’ютеризацію, — продовжує Бойко.

В Івано-Франківській дитячій лікарні “МІСТУ” розповіли, що записатись на прийом через інтернет-мережу поки можливо лише до лора. Лікар зареєстрований у системі MEDICS і до нього вже стають в електронну чергу.

До слова, нещодавно міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків наочно продемонстрував, як діє система електронної черги. Електронний запис до лікарів поки проводять лише у міських поліклініках №3 та №5, записатись на огляд можна навіть на сайті МВК.

Читайте також: Електронна черга до лікаря: як це відбуватиметься та чи готові до таких змін франківці

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...