Мед Атлант

Нездійснені мрії і незабутні скандали прикарпатського нардепа Юрія Тимошенка

Народний депутат Юрій Тимошенко потрапив до українського парламенту з першої спроби. Не надто заможний, нардеп поступається прикарпатським колегам статками, але “надолужує” публічністю та епатажністю. За перший рік своєї діяльності у статусі нардепа встиг “відправити” в АТО сина Президента, а згодом – оголосити про намір балотуватися на Верховного головнокомандувача. Через колег-депутатів міг позбутися мрії.

Юрій Тимошенко потрапив до Верховної Ради з першої спроби – на позачергових парламентських виборах у 2014 році. Безробітний та безпартійний на момент обрання,  гвардієць Першого батальйону оперативного призначення імені генерала Кульчицького Національної гвардії із загальною середньою освітою переміг на виборах чинного на той час народного депутата Олександра Донія. Йшов на вибори від політичної партії “Народний фронт” по виборчому округу №88 (Коломия).

У Верховній Раді Юрій Тимошенко входить до Комітету з питань запобігання і протидії корупції; є членом семи груп із міжпарламентських зв’язків.

Довідка (за даними “Вікіпедії”). Закінчив Івано-Франківське кооперативне професійно-технічне училище за спеціальністю продавець-консультант. 1982-1983 роки — Коломийське управління громадського харчування — експедитор торгового відділу; до 1985 року — Головне управління торгівлі Міністерства оборони СРСР, воєнторг № 174 — експедитор; 1986-1988 роки — колгосп “Жовтень” Борщівського району Тернопільської області — робітник цеху підсобних промислів; 1988-1993 роки — колгосп “Шляхом Леніна”, кооператив “Будівельник” — маляр-висотник; 2006-2013 роки — ТОВ “Українська видавнича спілка” — працював на громадських засадах водієм-експедитором. З 05.2014 р. — Перший батальйон оперативного призначення імені генерала Кульчицького Національної гвардії – вояк-резервіст. З 27.11.2014 р. — народний депутат України VIII скликання. Член “Української Гельсінської спілки”, Коломийської станиці братства вояків ОУН-УПА, ГФзОГП Коломийське МРО “Народна самооборона Коломийщини”.

Зачарована “сімка”

За даними електронної системи реєстрації, з 27 листопада 2014 року Юрій Тимошенко пропустив приблизно п’яту частину сесійних засідань. Нардеп досить активний, адже за час перебування у стінах українського парламенту виступав понад 70 разів; більшість виступів – з місця.

Юрій Тимошенко у парламенті “кнопкодавив”. Однак він був серед депутатів, які писали заяви про відкликання своїх голосів.

Приблизно стільки ж нардеп подав депутатських запитів. Якщо чимало обранців “для галочки” підписують депутатські запити за компанію з колегами, то більшість (майже 70%) своїх запитів Юрій Тимошенко подав “соло”. Приблизно третина з них стосується проблем Прикарпаття, точніше, виборців його виборчого округу. Варто зазначити, що немало звернень народного депутата стосується і проблем конкретних осіб. Так, Юрій Тимошенко звертається стосовно недопущення тиску на директора однієї зі шкіл Коломиї, реструктуризації заборгованості за кредитним договором мешканця Коломиї; фінансових негараздів одного з ОСББ Коломиї, збереження історичної пам’ятки – австрійської казарми у Коломиї; виплати грошової компенсації батькам загиблого військовослужбовця; щодо командира танкової роти, який своїми діями зберіг життя підрозділу, але був засуджений на 9 років позбавлення волі. Власне, і права в’язнів однієї з виправних колоній знайшли відображення у депутатських запитах. А тема військовослужбовців і учасників АТО – одна з тих, до яких нардеп у своїх запитах звертається регулярно.

Юрій Тимошенко не володіє великими статками. Торік він заробив майже 140 тис. грн зарплати  та отримав 500 грн матеріальної допомоги від Коломийської районної ради.

Фото з фейсбук Юрій Тимошенко

Цифра 7 просто переслідує депутата, адже і зареєстрованих законопроектів на його рахунку — 76. При цьому майже 20% з них — самостійно, решта — у співавторстві з іншими нардепами. Із “власних” законопроектів лише один став чинним актом – про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо забезпечення дотримання житлових прав дитини). А загалом половина законопроектів авторства самого Юрія Тимошенка стосувалася учасників АТО. Серед цікавих зареєстрованих проектів законів, що так і не стали чинними актами, — про встановлення у сесійній залі Верховної Ради ікони “Покрова Пресвятої Богородиці”. Це, на думку нардепа, мало допомогти Верховній Раді України виявити єдність з народом України в його прагненні до миру, а також вшанувати історію визвольної боротьби українського народу.

Щоб з’ясувати ставлення депутатів до реформаторських ініціатив, громадський рух “ЧЕСНО” обрав 5 законопроектів, щодо яких голосували депутати парламенту 8-го скликання: Закон про публічні закупівлі, Закон про добровільне об’єднання територіальних громад, Закон про національну поліцію, Закон стосовно удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації і Закон про освіту. Юрій Тимошенко проголосував за 4 з 5 законопроектів, а під час голосування за конфіскацію був відсутнім.

Немає відомостей про те, що Юрій Тимошенко у парламенті “кнопкодавив”. Однак він був серед депутатів, які писали заяви про відкликання своїх голосів. Зокрема, за даними інтернет-ЗМІ, Юрій Тимошенко був на похороні бійця Національної гвардії України Романа Фурика, а його картка у той час “голосувала” в парламенті (http://40a.tv/?p=4472).

Від слова до дії

За даними аналітичного порталу “Слово і діло”, Юрій Тимошенко виконав близько 40% своїх виборчих обіцянок. Не виконав – чотири. Зокрема, не голосував, хоча й обіцяв, за законопроекти, які передбачають розрив дипломатичних відносин з Росією; попри запевнення голосувати за всі законопроекти Надії Савченко, підтримав законопроект, яким скасовано дію закону її авторства. Також Юрій Тимошенко заявляв, що не підтримає план Порошенка щодо усунення Єгора Соболєва з посади голови антикорупційного комітету, однак підписався під відповідною ініціативою представників “Блоку Петра Порошенка”, “Народного фронту” та “Відродження”. Щоправда, на момент голосування за проект постанови про відкликання Соболєва з посади нардепа не було у залі парламенту.

У процесі виконання в Юрія Тимошенка – 13 обіцянок. Неоднозначними є його запевнення, що він не буде членом жодної партії. Про це нардеп заявив у листопаді минулого року. Нагадаємо, що на момент обрання Тимошенко був безпартійним, а зараз входить до фракції “Народного фронту” у Верховній Раді.

У пана Юрія – 23 помічники. З них троє працюють за строковим трудовим договором, інші — на громадських засадах. Більшість помічників нардепа не мають аналогічного досвіду роботи. Двоє помічників, Дмитро Неліпа та Наталія Сокуренко, за даними ресурсу “Посіпаки”, раніше були помічниками нардепів від “Партії регіонів”. Серед помічників на громадських засадах, ймовірно, і рідний брат нардепа Валерій Тимошенко.

Бюджетним коштом

З грудня 2014 року Юрій Тимошенко щомісяця отримує компенсацію за оренду житла у Києві, яку виплачують усім народним депутатам, що не мають власного житла у столиці. Виплата окремо не зазначена у декларації нардепа за 2016 рік, проте є немалою і навіть більшою, ніж заробітна плата. Приміром, у грудні 2017 року компенсація за житло становила понад 20 тис. грн. Ця виплата зросла з вересня минулого року на 41% – з 460 до 650 гривень на добу. Таку компенсацію у минулому році отримували 176 народних депутатів, на що із держбюджету пішло 32,6 млн грн.

Крім того, Юрій Тимошенко отримував і компенсацію за проїзд по Україні – торік загалом понад 38 тис. грн. Минулого року таку компенсацію отримали 245 депутатів Верховної Ради на суму 9,4 млн грн.

Згідно із декларацією, Юрій Тимошенко не володіє великими статками. Торік він заробив майже 140 тис. грн зарплати (11,6 тис. грн/міс.) та отримав 500 грн матеріальної допомоги від Коломийської районної ради. Його дружина заробила майже 15 тис. грн, суміщаючи дві роботи. Подружжя не декларує грошей на рахунках чи готівкою і навіть не має автомобіля.

у 2015 році Юрій Тимошенко із трибуни Верховної Ради критикував Президента та пропонував Юлії Тимошенко відправити свою дочку на фронт.

У своїй декларації нардеп зазначає, що з 2015 року він орендує квартиру площею 63,2 кв. м у Києві — імовірно, це саме те житло, на оренду якого він отримує компенсацію із Держбюджету. У серпні 2016 року дружина народного депутата стала власницею офіс-магазину у Коломиї площею 174,4 кв. м. Проте, скільки це коштувало сім’ї Тимошенків, у декларації не зазначається. Також пан Юрій вказав у декларації об’єкт незавершеного будівництва – житловий будинок на 138,6 кв. м. У деклараціях за минулі роки у народного депутата значилися ще два будинки на 80 та 110 кв. м. Як пояснив “ЧЕСНО” сам нардеп, один з будинків розвалився.

Фото з фейсбук Юрій Тимошенко

Щодо того будинку, що 110 кв. м, — у 2015 році він зруйнувався. Щодо об’єкта незавершеного будівництва, у паперовій декларації вказано площу його першого поверху. А зараз той будинок двоповерховий… В подальшому другий поверх добудовували – там навіть зараз триває ремонт. В електронній декларації, щоби просто уникнути всяких перекручувань, ми подумали, що краще вказати зразу і перший, і другий поверхи… Це об’єкт незавершеного будівництва, — розповів помічник нардепа Ігор Колос.

У народного депутата та його дружини не зареєстровано корпоративних прав.

Скандали і мрії нардепа

Депутатська діяльність Юрія Тимошенка супроводжується епатажністю. Наприкінці 2016 року він зібрався балотуватися у президенти, бо був певен, що на майбутніх виборах гідної кандидатури не знайдеться. Крім того, нардеп побачив знамення у вигляді серіалу “Слуга народу”. Тимошенко опублікував номер банківської картки і просив виборців скинутися на заставу. А якщо коштів буде недостатньо, пообіцяв зібране повернути на благодійність.

У перший рік свого депутатства Юрій Тимошенко спровокував міні-скандал навколо обговорення законопроекту, який вводив нові правила оподаткування окремих транспортних засобів, що можуть бути зараховані до предметів розкоші. Тоді він зазначив, що може попрощатися із мрією купити собі джип.

Я проста людина, у якої більш як 30 років немає машини не тому, що я наркоман чи пияк. А тому, що така економічна ситуація у житті багатьох людей. І все життя я мрію доробитися і купити омріяний джип. А тепер ви хочете забрати у мене мрію, — звернувся тоді до колег Юрій Тимошенко.

Також у 2015 році Юрій Тимошенко із трибуни Верховної Ради критикував Президента та пропонував Юлії Тимошенко відправити свою дочку на фронт. Нардеп звинуватив Петра Порошенка у тому, що він “запхав” свого сина до Верховної Ради. А також заявив, що він проти того, щоб на фронті воювали лише діти селян і робітників. Згодом з’ясувалося, що син нардепа уже 10 років проживає за кордоном.

У 2015 році Юрій Тимошенко судився із журналістом з Коломиї Євгеном Гапичем за те, що той припустив, що помічником нардепа є славнозвісний Василь Гуменюк-Противсіх. Юрій Тимошенко вимагав від журналіста відшкодування моральних збитків у розмірі 50 тисяч грн, публічних вибачень та спростування недостовірної інформації. В процесі судового засідання позивач змінив свої вимоги, відмовившись від компенсації моральної шкоди, залишивши вимогу про спростування недостовірної інформації.

Статки нардепа (декларація за 2016 рік)

Квартира 63,2 кв. м, Київ, орендує з 2015 р.

Земельна ділянка 870 кв. м, Коломия, 1988 р.

Житловий будинок (незавершене будівництво) 138,6 кв. м, Коломия

Заробітна плата, 137 910 грн

Державна та соціальна матеріальна допомога, 500 грн

Дружина

Земельна ділянка 600 кв. м, Коломия, 1999 р.

Земельна ділянка 120 кв. м, Коломия, орендує з 2002 р.

Офіс-магазин 174,4 кв. м, Коломия, 2016 р.

Заробітна плата, 11 086 грн

Заробітна плата за сумісництвом, 3 753 грн

Автор: Оксана ПІЛЯНСЬКА

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 14

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Читайте також: Мільйони та скандали прикарпатського нардепа Михайла Довбенка

Аналіз статків і діяльності прикарпатського нардепа Володимира Шкварилюка

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...