Мед Атлант

Обласні чиновники та забудовники обговорили проблеми у будівництві

Сьогодні, 28 березня, обласні чиновники зібрались за круглим столом разом із забудовниками, аби обговорити актуальні питання та проблеми будівництва та розвитку регіонів.

На нараді буди присутні представники шести будівельних організацій, що ведуть свою діяльність на теренах області. Держслужбовці спільно із підприємцями шукали алгоритм вирішення проблем у будівельній галузі, про які останні відверто розповіли.

За словами заступниці голови Івано-Франківської ОДА Марії Савки, минулий рік був досить продуктивний для області. За темпами будівництва наш регіон посідає 13 місці в Україні. Тоді як, за темпами і обсягами здачі в експлуатації житла  Франківщина є лідером, займає 3 місце в державі. Проте, кажуть забудовники, це відбувається не завдяки новим реформам, а наперекір їм.

За останні роки  нам так “допомагали”, що зараз простіше збудувати 9-поверхівку, ніж оформити документацію. Ми маємо зробити декларацію, сертифікат, дозволи, кожних 2 тижня заява міняється. Дуже тяжко з документами, — обурюється  головний інженер ПП “Ярковиця” Дмитро Демків.

Забудовники не вбачають для себе вагомих плюсів й в процесі децентралізації. Пояснюють це тим, що Кабмін віддав обов’язки на місця, проте контроль все ще лишив за собою. Тож, навіть попри те, що територіальні громади можуть створювати власні інспекції, реєстрація будівництва відбувається у Києві.
Висловились також представники районних адміністрацій та Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю. Голова однієї з прикарпатських РДА акцентував увагу на недосконалості генпланів.
Частіше за все, плани розроблялись ще у 80-х роках. Винятками є кілька генеральних планів територій, що створені за новими системами координат і топографії.  А це становить проблему й для інвесторів, адже слід пройти через громадські слухання та сесії.

Інвестори готові вкладати гроші, але відкладається час, — наголосили на нараді.

Начальника управління держархбудконтролю Семків Олег хвилює брак методичної допомоги та реальних повноважень у правоохоронних органах. Це заважає управлінню бути більш професійними і дієвими.
Основі проблеми в органах контролю. При виходів на об’єкт будівництва, котрий не має документів, ми діємо за законом — залучаємо правоохоронців. Однак, поліція завжди у своїх реагування посилається на статтю 140 КПК про те, що розшук можливий лише за рішенням суду. Тобто незаконне будівництво триває, — каже Семків.
Він також закликав громаду, у разі, якщо держархбудконтроль не зможе реалізувати свою функцію щодо незаконного будівництва — зробити це за них. 
За круглим столом чиновники торкнулись й, мабуть, найпоширенішої проблеми в Україні — низької заробітної плати, а відтак нестачі кадрів.
Визначальною є зарплата. У нас страшний відтік кадрів за кордон і немає кому працювати. Хоч у січні вже платили 7100 грн, але що це за гроші для цілої сім’ї ? Такими зарплатами ми не зможемо втримати кадри, і високий рівень зарплатні зможе залучити хороших спеціалістів, — вважає Марія Савка.
Заступниця голови Івано-Франкіської ОДА Марія Савка, задля вирішення нагальних питань, постановила вибрати 3 “найнасушніші” проблеми та спільно з юристами будівельних фільм підготувати лист, який має має підписати голова.
У нас є достатня кількість депутатів. Слід сформувати пакет найголовніших питань, де є проблеми в законодавстві цієї галузі та чітко їх вказати. Наше завдання — зібрати депутатів і показати, що це завдання вкрай необхідне і його треба врегульовувати, — зазначила заступниця голови адміністрації.

Звернення із зауваженнями передадуть у центральні органи влади.

Подібні зустрічі зі забудовниками, від сьогодні, мають стати щоквартальними.

Читайте також: Понад півмільйона за ділянку: у Франківську визначили переможців земельного аукціону

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...