Мед Атлант

Колишній міліціонер хоче мільйон за зламаний мізинець, бо переніс стрес і страждання через патрульного. ФОТО

В Івано-Франківському міському суді почали розглядати по суті кримінальну справу проти франківського патрульного Леоніда Гончарука, якого підозрюють у перевищенні службових обов`язків. Патрульний нібито зламав мізинець екс-міліціонеру Михайлу Ільницькому.

Проти командира роти Леоніда Гончарука відкрили кримінальне провадження за перевищення службових обов`язків (ст. 365 ККУ). Сам ж Ільницький вимагає від Гончарука мільйон моральної компенсації за вчинену шкоду. 

Сьогодні, 28 березня, в залі суду справу слухають по суті. Підготовче засідання відбулося в лютому.  Тоді суд заслухав клопотання від сторони захисту щодо того, аби зобов’язати начальника Івано-Франківського міськрайонного відділу з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України надати досудову доповідь щодо командира роти Леоніда Гончарука. Додамо, що доповідь надана. Про це повідомила суддя Івано-Франківського міського суду Олеся Зеленко, яка розглядає справу.

У залу суду не з’явився потерпілий Михайло Ільницький і його адвокат Михайло Лукинів, якого обвинувачують у тому, що він приніс у СІЗО наркотики. Проте є інший адвокат — Камінський. Усі сторони погодилися з складом суду.

Прокурор Рудий зачитав обвинувальний акт. Нагадав обставини події, яка сталася влітку і привела сторони до суду (Ред. – читайте нижче). Рудий каже, що тоді на місце події приїхало керівництво УПП. Проте між Ільницьким і Гончаруком виник конфлікт. Прокурор наголосив, що незважаючи на відсутність опору зі сторони Ільницького, Гончарук застосував фізичну силу, щоб посадити екс-міліціонера у машину. Цим, продовжив Рудий, Гончарук перевищив службові обов’язки, бо зламав п’ятий палець на правій фланзі руки. Прокурор акцентує увагу, що фізична сила застосована безпідставно. Такі дії сталися тому, що екс-міліціонер не хотів проходити тест на стан сп’яніння на місці. Але прокурор вважає, що Ільницький, аби проїхати у медзаклад, зголошувався присісти в службовий автомобіль самостійно.

Представник Ільницького каже, що моральна компенсація мільйон, бо особа зазнала фізичного і душевного болю. А ще екс-міліціонер захворів через інцидент і лікувався.

Це шкода за моральні страждання. Підрив авторитету, бо Ільницький публічна людина, — пояснив адвокат екс-міліціонера Камінський.

Я переніс стрес і страждання, — зазначає у заяві сам Ільницький.

Екс-міліціонер вважає, що  у ході конфлікту постраждали і дружина, і син. Морально, перш за все.

Щодо матеріальної шкоди, то вона пов’язана з лікуванням і витратами на дорогу з Києва до Івано-Франківська, бо потерпілий проживає у столиці. Сума матеріальної шкоди становить 33 тис 50 грн. Проте суддя Зеленко каже, що розрахунку ніякого немає і треба це закріпити документами, додавши квитанції.

Додамо, що в Гончарука двоє дітей: 2012 року та 2015 року народження. Саме їх і дружину потрібно забезпечувати, тому сума, яку вимагає екс-міліціонер є надто великою. Патрульний каже, що не згідний з обвинуваченням. Інспектор не погоджується з текстом акту. Каже, є недоліки. Суддя Зеленко зауважила, що акт уже повертали прокурору на доопрацювання, але апеляційний суд прокуратура виграла і справа розглядається з тим же обвинувальним актом.

Я не визнаю цивільний позов. Коли патрульний наносить шкоду, то це сплачує держава”, — наголосив Леонід Гончарук.

З моральним відшкодуванням також поліцейський не згідний. Захисник Леоніда Гончарука — Олег Якубчак, каже, що його підзахисний не може сидіти на лаві підсудних з погано складеним обвинувальним актом. Щодо цього подав письмовий документ-пояснення.

Суд вирішив порядок розгляду справи: допитати потерпілого, свідків і обвинуваченого. Так як Ільницького немає, то засідання відклали на 20 квітня. Час: 10.00. Суддя попросила, щоб потерпілий прибув з Києва, аби не зривати засідання.

До слова, на попередньому засіданні кореспондент МІСТА поцікавилася у пана Ільницького як він визначав і чим керувався при цьому, що саме мільйон повинен відшкодувати йому патрульний Леонід Гончарук. Екс-міліціонер сказав, що це ще мало.

Читайте також: Адвокат скандального екс-міліціонера, який передав наркотики в СІЗО, чекатиме вироку дома. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...