Мед Атлант

Експерти розповіли, які порушення у медичних закладах Прикарпаття по публічних закупівлях

Експерти-аналітики дослідили, як проводять публічні закупівлі заклади охорони здоров’я Івано-Франківська.

Сьогодні, 29 березня, розпочалася прес-конференція Центру “Антикорупційна платформа” на тему: “Медичні закупівлі Івано-Франківська – контроль та реагування”.

В рамках дослідження експерти-аналітики проаналізували більш ніж 140 закупівель восьми медичних закладів області, поміж яких – чотири найбільші медичні заклади Івано-Франківська.

У ході дослідження було створено Центр реагування на порушення у закупівлях на місцевому рівні.

Експерти кажуть, що у 68 закупівлях були виявлені порушення. По цьому факту було надіслано ряд звернень до самих замовників, контролюючих органів та міського голови Івано-Франківська.

Додамо, що в Івано-Франківську заклади медицини розмістили на порталі Prozoro інформацію по 212 закупівель.

Найбільший ресурс держави зосереджений на медичні закупівлі. Для цього були обрані замовники – органи місцевого самоврядування. Порушення виявлені. Вони вагомі,  — каже юрист-координатор центру реагування на порушення в закупівлях Ольга Ничай.

Проблемою, яка зустрічалася найчастіше, стало залучення приватних юристів-консультантів. Це нормальна практика, кажуть аналітики, але нюансом є те, що за ці послуги медичні заклади Франківська просили заплатити переможця тендеру. Тобто, лікарня отримувала послуги консультантів-юристів при проведенні торгів, а оплачувати зі своєї кишені такі послуги мали переможці торгів.

Виявилося, що семеро з десяти медичних закладів прописують у своїх тендерних документаціях вищевказану умову. Для прикладу, під час закупівель медикаментів на 69 тис гривень Івано-Франківський пологовий будинок зобов’язав сплатити послуги юристів у сумі 6-ти тис гривень. Тобто, майже 10% від свого прибутку підприємець мав заплатити за послуги, які отримував не він.

Така вимога, кажуть активісти, є незаконною. Щодо типових порушень, то це уникнення процедури відкритих торгів (проведення аукціонів). Тут найбільшим порушником є Міська центральна клінічна лікарня, що розташована по вул. Мазепи.

За 2017 рік заклад розмістив на сайті Прозоро всього 37 закупівель. Натомість в річному плані Замовника аж 659 пунктів. Це пояснюється, що 600 разів лікарня купувала різні товари чи послуги поза системою Прозоро.

Ще одним типовим порушенням є встановлення дискримінаційних вимог до учасників торгів. Замовник, так би мовити, прописує вимоги під одного учасника. Наприклад, вже згадувана МКЛ вимагала від учасників підтвердити досвід роботи, надавши 8 аналогічних договорів. Це робиться для того, щоб відбити бажання змагатись на аукціоні у нових учасників, які теоретично можуть запропонувати нижчу вартість послуг.

Ще один приклад дискримінації можна простежити у закупівлі бензину, яку здійснювала Івано-Франківська станцій швидкої допомоги. при проведенні торгів замовник вимагав, щоб заправки замовника розташовувались вздовж річок Бистриця Надвірнянська та Бистриця Солотвинська.  Така вимога значно звузила коло потенційних учасників, з чого можна зробити висновок, що умови тендеру прописувались під одну мережу автозаправних станцій.

Читайте також: Зігнала злість на дитині: подробиці смерті шестирічної дівчинки від рук матері. ВІДЕО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...