Мед Атлант

Приниження вчителів і залякування: на Франківщині звільнили заступницю директора, проти якої виступив колектив школи. ФОТО

Інцидент стався в одній зі шкіл Прикарпаття. Заступника директора з виховної роботи колектив школи звинувачує в аморальних проступках і навіть у побитті.

У травні минулого року заступницю звільнили зі школи. Педагог звернулася в суд, який у грудні 2017 року поновив її на роботу, а ще задовольнив виплатити зарплату за півроку звільнення і моральну компенсацію. Колектив школи на чолі з директором і Управлінням освіти, молоді та спорту Рожнятівської райради не підтримують заступницю і не згідні з рішенням суду першої інстанції. Тому подали апеляційну скаргу.

Додамо, що 29 грудня 2017 року Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області
у складі головуючої судді Калиній розглянув цю цивільну справу. Позовну заяву до суду подала Олександра Яцук. Заступник директора з виховної роботи Яцук позивалася до Управління освіти, молоді та спорту Рожнятівської РДА та Перегінської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Вчителька хотіла, щоб скасували наказ про її звільнення та поновили на роботі.

З посади заступника директора з навчально-виховної роботи у 1-4 класах Перегніської загальноосвітньої школи № 1 Яцук Олександру звільнили 30 травня 2017 року.

У судовому засіданні позивачка пояснила, що 11 квітня 2011 року призначена заступником директора з навчально-виховної роботи. Загальний стаж у Яцук, як педагога, уже понад 30 років.

Відповідачі з Управління освіти, молоді та спорту Рожнятівської РДА та Перегінської ЗОШ І-ІІІ ступенів пояснюють, що вчительку звільнено з займаної посади за вчинення аморального проступку, не сумісного з продовженням роботи ( п. 3 ст. 41 КЗпП України).

Передумовою для її звільнення з роботи стали заяви вчителів початкових класів Перегінської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 від 21 лютого 2017 року, адресовані голові Рожнятівської райдержадміністрації, голові районної ради та директору школи, у якій вчителі висловили їй недовіру, вказували на її непрофесіоналізм та неправомірні дії, які мали місце під час трудової діяльності.

Для розгляду цієї заяви була створена робоча група, яка протягом березня 2017 року здійснила планові виїзди. За результатами спільних зборів складено акт, яким було рекомендовано звільнити Олександру Яцук з роботи. Опісля начальник відділу освіти Рожнятівської РДА вніс подання до профспілкового комітету школи про надання згоди на її звільнення та одержавши її були видані накази.

Рожнятівський районний суд у грудні вирішив задовольнити позовну заяву заступниці у повному обсязі: скасувати наказ щодо звільнення, поновити на посаді, стягнути з Управління освіти, молоді та спорту Рожнятівської РДА середній заробіток за час вимушеного прогулу з 30 травня по 29 грудня 2017 року у розмірі 95404 гривні 47 копійок, а також стягнути з Управління та Перегінської ЗОШ по 12500 гривень з кожного, як компенсацію за спричинення моральної шкоди. На додаток ще стягнути з Управління та школи по 2397 гривень судового збору.

Нині вкотре справу розглянули в Апеляційному суді Івано-Франківської області. Справу слухає колегія суддів у складі Романа МатківськогоГалини Малінишин та головуючого судді Віталія Девляшевського.

Колегія суддів почула як позивача, так і відповідачів. Додамо, що засідання тричі відкладалося, бо двоє суддів з колегії у відрядженні. Тому їх замінили. Останнє засідання було 29 березня. Після двогодинного слухання і через складність під час розгляду його перенесли на сьогодні, 2 квітня.

Представники Управління освіти Бурак і Перегінської школи Родіков, на чолі з начальником Строцьким і директором Депутовичем, вважають, що поведінка Яцук не відповідає дійсності. Нею неодноразово вчинено аморальні проступки. Вони кажуть, що Яцук не підтвердила, що захворіла через звільненя і що їй завдали шкоду, яку вона вимагає відшкодувати. У свою чергу, Олександра Яцук заперечує скаргу спільно з своїми двома представниками: Повхом та Івановим.

Представник Бурак каже, що заступницю звільнено, бо втратила авторитет серед дітей і вчителів. Щодо проступків аморальних, то їх було десяток.

Для прикладу, Яцук звинуватила вчителя у побитті дитини під час свята Миколая. Але такий факт не підтверджений. Про це зазначили свідки і потім сама дитина. Також не раз заступниця вривалася на урок і голосно кричала. Вимагала журнал у вчителів, наговорювала на колег і вмовляла батьків писати скарги на вчителів. Також Олександра Яцук зверхньо ставилася до іншої заступниці директора школи. Це чули діти і це погіршувало авторитет колеги. Крім того, Олександра Яцук, за словами представниці школи, побила іншу вчительку. Конфлікт стався при вході у спортзал. Була штовханина і ляскання. Бурак каже, що це бачили свідки і готові підтвердити. Це був атестаційний період вчительки фізкультури. Директор хотів розвести вчительку і завідувачку, щоб запобігти конфлікту, який стався у дверях. Відтак, напередодні вирішив закріпити в атестаційну комісію іншу завідувачку. Але Олександра Петрівна не послухалася і пішла у спортзал. Натомість мала запитати дозволу директора, щоб зайти на атестаційний урок.

Звільнено за множинність випадків. Бо така людина має нести приклад. Це не було одноденне рішення. Робоча група працювала довго. Підстави вагомі і зафіксовані у протоколах, — каже представниця школи Бурак.

Ми намагалися цю атмосферу налагодити. Спочатку Леся Петрівна мала підтримку, але ситуація загострилася. Вважаю, що проблема в самій особистості. При дітях Олександра Яцук заявила, що одна із вчителів вилетить зі школи і за нею приїхала поліція. Казала, що вчительку у кайданках  виведуть. Потім діти питали батьків чи це правда, — розповідає директор.

Також директор пояснив, що з школи може звільнити вчителя орган управління. Тому він не міг ініціювати розслідування і звернувся до Управління освіти Рожнятівської райради щодо службового розслідування. Щоб звільнити вчительку з посади підписалися 60 осіб, а ще 29 свідчили у суді першої інстанції. Також каже, що моральну шкоду школа не може сплатити. Директор зауважив, що на заступницю накладалося дисциплінарне стягнення і було дві догани.

Зараз Олександра Яцук поновлена і займає попередню посаду. Працює з січня і є заступником. Правда, дітей не вчить, бо педагогічне навантаження сформували у вересні, — каже директор.

Представник Родіков запевняє, що це не конфлікт, а аморальні проступки. І те, що близько 30 осіб прийшли зараз у суд, підтвердження.

Я Лесю Петрівну просив, аби той авторитет повернула, аби в очі дивилися колеги, аби добрий день казали. А зараз суд першої інстанції поновив заступницю на посаду. І що? Ситуація знову повториться: колектив буде писати скарги, — наголошує начальник Управління освіти, молоді та спорту Рожнятівської РДА Строцький.

Олександра Яцук колегії суддів зауважила, що директор школи уже шостий рік здійснює психологічний тиск на неї.

Директор обмежує мене у моїх функціональних обов’язках, передає їх іншій заступниці.

Я не вчиняла аморальні проступки. Я не проінформована донині чому я звільнена. Я не мала з ніким конфліктів. Це конфлікт інтересів між заступниками і штучно сфабрикована ситуація проти мене. У мене немає такого слова в лексиконі як злодій, крадіжка. Це вони вчинили аморальний проступок, що звільнили мене. Я нікого не била, я би мухи ніколи не вбила, — жаліється заступниця.

Щодо того, що вчителька побила учня, а вона втрутилася, пояснила:

До мене дійсно звернувся учень. Сказав, що вчителька потягнула його за вухо. Тому я звернулася до директора. Бо вчителька повела себе некоректно. Директор не давав мені змоги і сам не покарав педагога. І ще, я не вривалася у клас, а заходжу коректно і не сперечаюся з вчителями.

Суддя Віталій Девляшевський запитав, чому виник такий конфлікт. Яцук відповіла:

Такий психологічний тиск вчиняє директор. Ці люди (Ред. — вчителі школи), які свідчили, говорять неправду. Чому так — не знаю. Сама дивуюся. У мене 35 років стажу. При трьох директорах не мала проблем. Діти мене в школі обнімають, батьки люблять і поважають усі.

Суддя зачитав різні свідчення вчителів: переслідування педагогів на коридорах і влаштування допитів, наклеп.

Я нічого не робила з того, що ви зачитали. Це все наклеп колег, — відповіла Яцук судді.

Суддя зауважив, що свідки попереджені про кримінальну відповідальність. Запитав Яцук, чому вона не писала доповідні про порушення стосовно неї у школі. Заступниця нічого не відповіла.

Представник Яцук — Повх каже, що коли звільнили заступницю, то вона звернулася в лікарню. Суддя запитав, чи є докази, що хвороба через звільнення. Захисник додав, що є, бо Яцук довело те, що вона не зможе поновитися на роботу.

Під час судових дебатів представники Управління та школи наполягали на тому, аби скасувати рішення суду першої інстанції, а Яцук з своїми представниками — щоб залишити все без змін.

Вийшовши з нарадчої кімнати, апеляційний суд постановив скасувати рішення суду першої інстанції і скаргу задовольнити у повному обсязі. Також ухвалити нове рішення. Таку постанову суду колектив школи підтримав оплесками.

Довідково:

Аморальний проступок — вчинок працівника, не сумісний з виконанням ним виховної функції. Вчинення А. п. є додатковою підставою до розірвання трудового договору з ініціативи власника з окремими категоріями працівників за певних умов (п. З ст. 41 Кодексу законів про працю України).

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...