Мед Атлант

Міжнародна правозахисна організація закликала очільників Прикарпаття і Франківська “вгамувати радикалів”

Amnesty International Україна звернулась до голови Івано-Франківської ОДА та мера Івано-Франківська із закликом взяти під контроль ситуацію з насильством з боку радикальних угруповань, які загрожують проведенню мирних акцій та подій у місті.

Відповідні вимоги озвучені у листах, надісланих голові Івано-Франківської ОДА Олегу Гончаруку  та меру міста Руслану Марцінківу, пише газета “Галичина“.

Організація стурбована сплеском насильства з боку радикальних угрупувань  та численними нападами на публічні акції, освітні та культурні події.

Нагадаємо, активістка Іванка Урда разом з громадської організацією “Фундація Регіональних Ініціатів” планували провести лекцію про фемінітіви 19-го березня з 18.00 в “Книгарня Є” (за адресою: Вул. Незалежності, 31).  До початку лекції стали приходити молоді люди в темному одязі з нашивками на одязі “Карпатська Січ”, “Правий Сектор”. Загалом, їх прийшло близько 20 людей. Загалом, на лекції були присутні близько 50 осіб.

Після початку лекції молоді люди почали ставити питання, підвищуючи тон і перебиваючи лекторку. Вони не реагували на зауваження організаторів, продовжували в агресивній формі ставити питання, вільно переміщатися по приміщенню “Книгарня Є” і висловлюватися негативно стосовно феміністок, ЛГБТ та діяльності неурядових організацій в Україні.

Арт-директором “Книгарня Є” було прийнято рішення зупинити лекцію, коли пройшло 30 хвилин. Молоді люди, що ідентифікували себе представниками “Карпатська Січ”, “Сокіл”, “Правий сектор” запевнили, що будуть приходити і зривати подібні лекції і надалі” – йдеться у листі.

Правозахисники звернулися до Олега Гончарука та Руслана Марцінківа із закликами:

Дати публічну оцінку  нападам з боку радикальних угруповань, що відбувались 8 березня та в подальші дні, а також діям поліції щодо незабезпечення права на свободу мирних зібрань та непритягнення до відповідальності винних у зриві мирної акції.

У межах наданих чинним законодавством повноважень вжити усіх заходів щодо сприяння розслідуванню випадків нападів з боку радикальних угрупувань.

Докласти всіх зусиль для забезпечення безпеки громадян.

Аналогічні звернення були також надіслані очільникам Закарпатської області та м. Ужгород, міст Львів, Київ, Харків та відповідних областей.

Читайте також: На Тисменичинні легковик збив пішохода

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...