Мед Атлант

Франківець, який проживає в Чехії, розповів про ставлення до заробітчан і російський вплив

Ще недавно кордон із цією країною проходив зовсім поруч – по Чорногірському хребту. Про це, до речі, нагадують прикордонні стовпчики, які досі служать орієнтирами для туристів у Карпатах. Українська діаспора заробітчан у Чехії є однією з найбільших. Серед них, до речі, чимало митців і творчих людей.

Однак на загал про Чехію українці знають не надто багато. Мало кому відомо, скажімо, що саме на території цієї країни виникла перша слов’янська держава під керівництвом франкського купця Само. А її давню назву Богемія пов’язують із кельтським племенем боїмів, яке дехто з етнографів ідентифікує з теперішніми українськими бойками…

В історії цієї країни сталося декілька подій, якщо не доленосних, то принаймні показових для всієї Європи. Скажімо, релігійний рух Яна Гуса представляв Реформацію, яка спричинила згодом великі зміни серед країн континенту, поділивши Європу на католицьку та протестантську. Безборонна анексія частини цієї країни у березні 1939 року фактично розв’язала руки лідерові нацистської Німеччини Адольфу Гітлеру для подальшої агресії в Європі. “Празька весна” 1968 року проявила наростаюче бажання країн соціалістичного табору вийти з-під сфери впливу комуністичних режимів. А мирне розлучення у 1989 році двох народів колишньої Чехословацької соціалістичної республіки, які будують тепер незалежні Чехію та Словаччину, могло би стати взірцем для врегулювання міжнаціональних питань.

Мирне розлучення двох народів колишньої Чехословацької соціалістичної республіки могло би стати взірцем для врегулювання міжнаціональних питань.

…Можливо, це також є проявом певного вільнодумства, яким в усі часи вирізнялися мешканці цього краю, але нещодавно більшість виборців Чехії знову віддала свої голоси на президентських виборах за”совкового” і проросійськи налаштованого 74-річного Мілоша Земана. Його порівнюють з радянським комуністичним лідером Леонідом Брєжнєвим – через уже доволі похилий вік та стан здоров’я він є образом такого собі дідуся при владі. Через прокремлівські погляди, які він сповідує, свого часу над його резиденцією в Празі вивісили велетенські червоні труси.

На щастя, в політиці Чехії президент не відіграє ключової ролі, тож проросійська позиція Мілоша Земана має насамперед декларативний характер. Однак саме президент країни призначає прем’єр-міністра, і недавно він затвердив на цій посаді ще одного одіозного політика – мільярдера та медіамагната Андрея Бабіша, якого часом називають “чеським Берлусконі”.

Хоча Бабіш успішно презентує себе як людину поза системою, він є частиною проросійського істеблішменту. Свій “перший мільйон” олігарх заробив за темних обставин, коли у 1995 році очолив аграрно-хімічний холдинг “Agrofert”. За ним тягнеться шлейф багатьох скандалів: у травні 2017 року він пішов у відставку з посади міністра фінансів через фінансові зловживання, його також звинувачували у використанні ЗМІ, які він придбав у попередні роки, для нападів на своїх опонентів. Чеському магнату закинули й шахрайські дії з субсидіями Євросоюзу на суму два мільйони євро. Також була заново відкрита справа щодо його співпраці зі службою безпеки у часи правління комуністів.

Бабіш так само, як президент Мілош Земан, сповідує проросійські погляди, вважається другою за прибутками особою в Чехії, щоправда, зараз його звинувачують у несплаті податків на 50 млн крон. Має труднощі з формуванням уряду, бо його підтримують тільки комуністи та праворадикали, – розповідав кореспондентові “МІСТА” іванофранківець Ігор Пілянський, що тривалий час живе у Чехії.

За словами співрозмовника “МІСТА”, ймовірно, саме завдяки інформаційній пропаганді, яку в Чехії провадили медіаресурси Бабіша, тепер у цій країні відчувається надзвичайний вплив Росії.

Можна сказати, він тут найбільший у Центральній Європі, за винятком, може, Сербії та Угорщини. На політичному рівні ще з 2000-х років росіяни спонсорували партію ODS колишнього президента Вацлава Клауса, а також теперішнього Мілоша Земана під виглядом екологічних, меценатських траншів і так далі. Після того чи не по всій країні з’явилися заправки “Лукойл”, на кожному кроці – відділення “Сбєрбанку”, а вивіски і вітрини в великих містах російською мовою мають більші розміри, ніж чеською. Росіяни за останні 10 років скупили буквально все привабливе. Найбільш відомий чеський курорт Карлові Вари тепер цілком російський, в Празі з’явились цілі спальні райони практично російськомовні.

До речі, новий очільник чеського уряду Андрей Бабіш словак за походженням. Він є лідером правопопулістської партії “Акція незадоволених громадян” (ANO). До влади ця партія прийшла на обіцянках керувати країною як успішним підприємством, ліквідувати корупцію та зменшити наплив біженців з Африки та Близького Сходу. Хоча Чехія вважається надзвичайно толерантною та вільною щодо звичаїв країною, до чужоземців тут ставлення особливе.

Мене ця країна завжди дивувала майже повною відсутністю релігійних людей. Офіційно тут лише до 10 процентів католиків (повна протилежність Польщі), церква не має жодних прав, дуже відірвана від держави, платить по повній програмі всі податки, особливо за землі і нерухомість, а священики бідні і їм не позаздриш. Але поза тим, люди тут надзвичайно ввічливі, толерантні й душевні, – розповідав Ігор Пілянський.

Чехію вважають надзвичайно ліберальною за суспільними поглядами країною. Американці, які приїжджають сюди, дивуються з того рівня свободи, що панує на вулицях тутешніх міст. Скажімо, в цій країні дозволяється вживати та зберігати деякі психоактивні речовини, зокрема марихуану, амфетамін і навіть кокаїн. Звичайно ж, є встановлені норми зберігання цих препаратів, перевищувати які не можна.

В цій країні дозволяється вживати та зберігати деякі психоактивні речовини, зокрема марихуану, амфетамін і навіть кокаїн.

Вважається, що саме у Чехії найбільше в Європі курців марихуани. Але головна тутешня фішка – безумовно, місцеве пиво. Його почали варити ще в X столітті і тепер цінують настільки сильно, що Чехія є лідером у Європі щодо споживання пивних напоїв. Близько 160 літрів пива випиває середньостатистичний житель цієї країни за один рік. Для порівняння: інші любителі пива – німці – за рік випивають на 30 літрів менше.

Крім того, у Чехії легалізований дозвіл на заняття проституцією, а також допуск до добровільної участі в справжніх кулачних боях. У багатьох містах існують спеціальні клуби, де люди можуть помірятися силами за допомогою кулаків. А проституція – це взагалі офіційно визнаний державою вид послуг.

Але в такій лояльній країні існують заборони, яких тут суворо дотримуються. Зокрема, в будинках деяких історичних районів заборонено змінювати старі рами скляних вікон на сучасні пластикові конструкції. Окрім того, в цих же районах не дозволено встановлювати й супутникові антени. Такі заходи покликані зберегти первозданний вигляд стародавніх споруд.

Справа в тому, що чи не єдині чужоземці, яких тут насправді люблять, – це туристи. Вони їдуть сюди, щоб подивитися на замки та палаци, за кількістю яких країна посідає третє місце в світі, поступаючись лідерством тільки Бельгії та Франції.

Окрім того, на околиці невеликого чеського міста Кутна Гора розташована незвичайна церква Костніца, зроблена з людських кісток. Як свідчить історія, землю, на якій стоїть церква, вважали святою і кожен хотів бути в ній похованим. Під час чуми XIV століття спокій тут знайшли 30 000 чоловік, і після кожних воєн і повстань ця земля поповнювалася свіжими могилами. Однак у XVIII столітті нові господарі земель вирішили викопати останки і пустити їх в хід як підручні матеріали для побудови церкви.

Близько 160 літрів пива випиває середньостатистичний житель цієї країни за один рік.

Відомо, що держава володіє досить скромними територіями, однак мало хто знає, що в Чехії розташоване найменше місто в Європі – Рабштейн. Тут постійно мешкає всього 10-15 осіб. Основна маса жителів роз’їхалася по інших населених пунктах, проте залишені в Рабштейні будинки стали дачами, й туди час від часу навідуються туристи.

Однак насамперед до Чехії приїжджають, щоб подивитися на красоти Праги та її старовинних районів. Серед найбільших приваб, безумовно, – собор Святого Віта, Карлів міст та Празький град – найбільша фортеця, розташована в Європі. На її території розміщена, зокрема, резиденція нинішнього президента Чехії. Саме над нею майоріли згадані вище гігантські червоні труси, почеплені організаторами акції проти прокремлівської позиції Мілоша Земана.

…Ставлення до українців, як розповів кореспондентові “МІСТА” Ігор Пілянський, у Чехії неоднозначне. Позитивним зрушенням є те, що їх почали нарешті ідентифікувати як окрему націю і не називають більше “руснаками”. Щоправда, дотепер українців сприймають як чорноробочих і часто ставляться до них зверхньо. Офіційно наших заробітчан у цій країні, населення якої становить близько 10 мільйонів, уже 250 тисяч. Неофіційно – вдвічі більше.

За 25 років у мене з’явилося багато друзів серед чехів. Можу сказати, що з деякими я мав конфлікти в розмовах після 2014 року. Приблизно половина з них – проросійських поглядів, вони вже давно забули 1968 рік, їм добряче набридла Америка зі своєю зверхністю і Європа зі своїми правилами, особливо щодо квот на мігрантів. Тому вони думають про власні проблеми через запровадження антиросійських санкцій, а не про те, що в нас кожний день хлопці гинуть. Головне їхнє побажання – відсічіть усі ці території, вам їх не повернути, вони “російські” і тягнуть назад, а треба рухатися далі. І нічого їм не доведеш, особливо людям зі старшого покоління, – сумно зауважив Ігор Пілянський.

Довідка

Державна валюта Чехії – крона; вона практично єдина, якою можна тут розрахуватися. У цій країні не оцінюють товари в американських доларах чи євро. Банкомати не видають іноземні грошові кошти.

100 чеських крон = 140,01 українських гривень = 4,90 американських доларів = 3,94 євро

За проїзд автомобільних транспортних засобів деякими автомагістралями Чехії передбачена плата (віньєтка). Розмір плати залежить від категорії транспортного засобу та тривалості використання автомагістралей.

Платні ділянки доріг відмічені знаками “Автомагістраль” і “Дорога для автомобілів”. Безкоштовні відмічені такими ж знаками, але з написом “BEZ POPLATKU”.

Штраф за рух автомагістралями з недійсною або неправильно прикріпленою віньєткою – від 5000 чеських крон при оплаті на місці і до 100 000 при розгляді справи в суді.

Вартість віньєтки для легкових автомобілів вагою до 3.5 т (незалежно від ваги причепа) на 2018 рік становить:

10 днів – 310 крон;

1 місяць – 440 крон;

1 рік – 1 500 крон.

Водії мотоциклів у Чехії звільнені від оплати доріг.

Автор: Богдан СКАВРОН

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 14

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...