Мед Атлант

Українцям повідомили, як відбуватиметься монетизація комунальних субсидій

Уряд підозрює, що не всі сім’ї, які отримують комунальні субсидії, справді їх потребують. На думку чиновників, зробити систему субсидій більш прозорою дозволить монетизація.

Кабмін говорить про два етапи, пише “Економічна правда“.

Перший етап почався 1 січня 2018 року. На цьому етапі на субсидії чекає монетизація на рівні підприємств ЖКГ. Кабмін відмовився від спільних протокольних рішень — з їх допомогою проводилися клірингові розрахунки між суб’єктами. Протокольні рішення замінили спеціальним реєстром, хоча незрозуміло, як це вирішить проблему, коли казначейство не переказує кошти.

За версією уряду, держава напряму виділятиме кошти підприємствам, які надають послуги, залежно від обсягів спожитих ресурсів. Отримані кошти підприємство зможе витратити тільки за цільовим призначенням — на оплату спожитих енергоносіїв. При цьому підприємства, які надають комунальні послуги, зможуть вільно обирати постачальника енергоносіїв.

Однак реалізувати цю схему не вийде. З квітня 2017 року уряд зобов’язав “Нафтогаз” постачати газ для населення за цінами, нижчими від ринкових. 28 березня Кабмін продовжив дію цієї норми до червня 2018 року. Тож поки ринок газу для населення у стані формування, анонсована перемога відкладається.

Другий етап передбачає монетизацію субсидій на рівні сімей. Тобто сім’ї отримуватимуть субсидії “живими” грошима і направлятимуть їх на оплату комунальних послуг. Стосовно цього етапу в уряду відсутнє детальне бачення.

Субсидія буде нараховуватися не за соціальними нормами, а за фактичним обсягом спожитих послуг. Саме на цьому етапі українці почнуть отримувати від держави “живі” кошти на оплату комунальних послуг.

Читайте також: Більше 50 тисяч франківських сімей отримують субсидії

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...