Мед Атлант

Великодній понеділок: як франківці у вишиванках поливалися. ФОТО

Сьогодні, 9 квітня, в Україні відзначають Поливаний понеділок, який також називають обливаний, волочильний. Франківці приєдналися до свята.

У це народно-православне свято, яке символізує духовне весняне очищення, усі охочі франківці зібралися на площі перед обласним драмтеатром. Таким чином містяни вкотре приєднатися до традиції поливаного понеділка.

Від драмтеатру святковою ходою вирушили на Вічевий майдан. Попереду колони йшли дівчата у вишиванках і з великодніх кошиків роздавали двісті писанок. Додамо, що організаторами заходу є громадська організація “Спільними Зусиллями” при підтримці Департаменту молоді та спорту.

До слова, обливатися франківці прийшли у вишиванках. Це такий дрес-код свята. Перехожих учасники не поливали.

Крім того, на площі розписували повітряні кульки, проводили спортивні забави та вікторини. Про це повідомив у фейсбук організатор Віталій Мерінов.



Довідково про походження свята

Воду завжди наділяли цілющими властивостями. Ще в язичницькі часи весняні купання й обливання вважалися своєрідними ритуалами (наприклад, для закликання дощу). Слов’яни вірили, що через воду людина очищається не тільки зовнішньо, а й внутрішньо.

У Київській Русі Поливаний понеділок святкували три дні (Волочильники). За цей період треба було облити “все і всіх”. У Волочильники, крім ритуального обходу односельців у перший день Великодня, парубки-обливальники ходили по тих хатах, де жили дорослі дівчата.

Із часом язичницька традиція трансформувалася у християнську. Однак символізм свята – очищення, радість весни та пробудження природи – залишився незмінним.

Читайте також: Франківський студент пройшов у прямі ефіри “Голосу країни”. ФОТО

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...