Мед Атлант

Погляд на жінку очима самої жінки: у Франківську відкрили концептуальну виставку. ФОТО

12 квітня у галереї «Асортиментна кімната» проекту “Промприлад.Реновація” презентували виставку художниць з західної України.

“Жінки про жінок” – це проект у формі виставки автопортретів та циклу подій на тему самосприйняття жінки. Вона буде відкрита з 12 до 26 квітня .

Експозиція включає в себе автопортрети семи західно-українських художниць, а саме Юлії Русило, Анни Чернікової, Хельги Малаховської, Діани Пернановської, Гриці Ерде, Валентини Петрової та однієї анонімної художниці. Супроводжуюча програма складатиметься з 4 освітніх та дискусійних подій протягом квітня.

Більшість художниць, чиї роботи представлені на виставці, мешкають в Івано-Франківську і є малопредставленими на арт-ринку.
Організаторка Аня Потьомкіна розповіла про ідею експозиції:

Метою проекту є зокрема й дослідження традиційного і закритого галицького середовища через його сприйняття жінки в мистецтві. Підняти гостре для місцевого контексту «жіноче питання» допоможуть саморепрезентації 7 жінок-мисткинь: якими вони себе відчувають, чому рідше за колег-чоловіків позиціонують себе мисткинями, про що готові говорити, а що замовчують. Важливо побачити, наскільки їхній образ самих себе відповідає традиційному і об’єктивуючому чоловічому поглядові на жінку як на модель, і як вони поривають із цим стереотипом і противляться йому, шукаючи  свій образ у власній особистості, власному «я».
Окрім того, виставка стане своєрідним полілогом автопортретів між собою – представляючи різне бачення та різні концепції, автопортрети ніби говоритимуть один з одним (та з глядачами), в чомусь дискутуючи, а в чомусь погоджуючись.
Проект “Жінки про жінок” – це спроба поглянути на жінку очима самої жінки. Кожна робота в цьому проекті – це окрема історія та розповідь, які разом представляють зріз жіночого самоусвідомлення та самопозиціонування.

Читайте також: Франківців запрошують відчути “Французьку весну”. АНОНС

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...