Мед Атлант

Віднайдено надмогильну плиту одного з бургомістрів Станіславова

Знайдено старовинну реліквію – надмогильну плиту з поховання колишнього бургомістра нашого міста Артура Німгіна.

На незвичайну знахідку випадково натрапив Віталій Надурак, професор кафедри філософії, соціології та релігієзнавства Прикарпатського університету. Прогулюючись у лісовому масиві поблизу с. Рибне, біля дороги у рові, помітив дві темні плити. Прочитавши напис на польській мові, зрозумів важливість своєї знахідки.

Зараз плити знаходяться на території КП «Міська ритуальна служба», щоб в подальшому встановити їх в належному місті, а пам’яті бургомістра віддати шану, інформують на сайті Івано-Франківської міської ради. 

Чому ці плити лежали на узбіччі дороги? Із матеріалів краєзнавця Івана Боднарєва дізнаємось, що помер Німгін 26 листопада 1933 року та був похований на старому єврейському цвинтарі. На цьому місці згодом збудували кінотеатр «Космос». В. Надурак, знаючи ці факти, коментує:

“Колись плити, які знаходились на єврейському кладовищі, де зараз розміщений кінотеатр «Космос», мешканці тогочасного франківська використовували замість бруківки. І в когось ця плита зберігалась просто на дачі, адже недалеко від місця знахідки знаходяться дачні масиви. І зараз власник реліквії вирішив її просто позбутись”.

Постать Артура Німгіна, насправді, є дещо неоднозначною. Історикам є відомо, що бургомістр-єврей Артур Німгін кілька разів зраджував Станіславів, тікаючи з міста при першій же небезпеці. Інші ж стверджують, що він зробив багато корисного для нашого міста. Його політичний стаж є рекордним серед станіславівських бургомістрів. Із перервами він господарював у Станіславові близько 23-х років.

Але якби там не було, ця знахідка – це історія давнього Станіславова, тому для нас, іванофранківців, є безцінною.

Читайте також: Голосування визначило п’ятьох людей, які будуть на “Алеї відомих франківців”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...