Мед Атлант

У Франківську влаштували пекло для тварин: зоозахисники скликають мітинг. ФОТО

На вулиці Тичини бабусі міхами торгують собаками і котами. Це триває вже десятиліттями. Франківські зоозахисники стурбовані стихійним продажем, впевнені —  це справжнє пекло для тварин.

Про наболілу проблему вже давно кричить засновниця ГО “Дім Сірка” Наталія Когут, розповідає,  пенсіонерки продають нездорових тварин.

До них добрі люди, в яких є небажаний приплід, приносять тварин, ще й платять 50 гривень, щоб їх прийняли. Клітки, в яких вони утримують тварин, небезпечні. У них існує інфекція вірусний ентерит, або навіть чума. Жінки ці клітки не миють і не кварцують. Вірус звичайною хлоркою не виведеш.  Тварин годують транквілізаторами чи йодом, щоб тварина мала більш-менш нормальний вигляд і не померла на тому ж базарі, — каже Наталія.

За словами активістки, дворняг продають за 1 000 — 1 500 тисяч гривень, як напівпородистих. Проте, зазвичай, собаки не виживають й трьох днів.

Люди або не встигають вилікувати, або приходять і усипляють. Це стрес для людей, які погодилися взяти тварину і стрес для дитини, яка цю собаку хотіла, — продовжує зоозахисниця.

Продавчині не платять податку, не зареєстровані як підприємці, та не несуть відповідальності за тварину. Натомість справжній розвідник продає чотирилапого  зі щепленнями, паспортом і вакцинами.

На думку Наталії Когут, відповідальність за таке знущання над живими істотами має нести міський голова. Мовляв, Руслан Марцінків ніяк не реагує на звернення “Дому Сірка”.

Ми писали 2 чи 3 звернення до мера, проте нам не дали жодної відповіді.  В його повноваженнях скликати всі органи контролю та дати вказівку на спільний рейд.  Якщо на людину складуть 5-6 протоколів водночас, то вона матиме купа штрафів. А якщо через кілька днів рейд повторять — вона зрозуміє, що  це невигідно.

Зоозахисники декілька разів зустрічались із мером, піднімали питання торгівлі. Проте, каже Наталія, далі обіцянок не дійшло.

Проблеми виникають й з правоохоронцями. Тільки цього тижня активісти двічі викликали поліціянтів на вулицю Тичини, проте вони не склали жодного протоколу.

Як пояснив “МІСТУ” речник патрульної поліції, за продаж тварин ніякої відповідальності не передбачено. Протокол за торгівлю у невстановленому місці може скласти КП “Муніципальна інспекція з благоустрію”, але лише за збут продовольчих товарів.

Натомість головний комунальник Івано-Франківська Михайло Смушак  каже, що інспекція працює.  Виписуються штрафи: з фізичних осіб стягують 340-750 гривень, юридичних — 850-1700 грн. 

У нових правилах благоустрою ми прописуємо пункт – заборонена торгівлі тваринами не у приміщеннях. Але в інспекції 10 людей, а місць торгівлі надто багато, — відповідає Смушак.

Та й у самих інспекторів виникають проблеми з правоохоронцями, адже тільки вони можуть вилучити товар і встановити особу продавця. Часто працівники поліції просто не хочуть виїжджати на виклики муніципалів.

Голова “Дому Сірка” Наталія Когут бачить єдиний вихід — круглий стіл, за яким влада, органи контролю та активісти вирішили б усі дилеми.  Також зоозахисниця закликає усіх, кому небайдужа доля тваринок, приєднатися до мітингу у вівторок, 17 квітня, під стінами обласної державної адміністрації. Початок об 11:00.

Читайте також: Вулицю Станіславську встелять бруківкою, по якій ходили ще наші діди. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...