Мед Атлант

Пити чи не пити: українську воду з-під крана перевірили в лабораторії

Журналісти перевірили, яку воду споживають українці. Деякі результати змушують задуматися.

Кореспонденти програми “Сьогодні” влаштували експрес-тести для води з-під крана – в Одесі, Харкові та Львові.

В Одеській області проблеми з водою трапляються регулярно. Днями місцеві жителі скаржилися на її іржаво-коричневий колір. А півроку тому в Арцизі з-під крана потекла брудна рідина з хробаками.

Однак за мікробіологічними показниками, жорсткості, вмісту металів і нітратів одеська водопровідна вода виявилася кращою за столичну, яку досліджували раніше. У Науково-дослідному Інституті медицини і транспорту запевнили – одеська вода відповідає нормам, її можна пити.

Наступний зразок – з-під харківського крана. У минулому році тут проводилося масштабне дослідження. В окремих пробах виявилась невідповідність гігієнічним вимогам. Спостерігалася каламутність, неприємний запах, було виявлено підвищений вміст заліза, хлоридів, нітратів та аміаку. Останній може означати, що в воду потрапили каналізаційні відходи.

Однак сьогоднішній аналіз в нормі. Втім, пити харківську водопровідну воду сирою в лабораторії не радять.

Не рекомендується, тому що вода на даний момент у нас хлорується. Пари хлору – це летюча речовина, можуть призвести до опіків слизових покривів людини. Тому краще спочатку відстоювати, а після цього – кип’ятіння”, – радить завідувачка лабораторії Анна Власова.

У Львові фільтр для води усього за тиждень перетворюється з білого в коричневий. Це схоже на перевищений рівень вмісту заліза. Така вода може бути небезпечною. Але лаборант пояснює: фільтр потемнів через старі труби, але всі показники в нормі.

Отже, всі вивчені зразки відповідають нормам. Однак, воду фахівці в будь-якому випадку радять відстоювати і кип’ятити. Це дозволить знезаразити її, а також зменшити концетрацію заліза і солей.

Читайте також: У домівці жительки Бурштина з крану тече вода червоного кольору. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...