Мед Атлант

В Уряді розповіли, коли і на скільки зростуть соціальні виплати

В Україні через кілька місяців пройде планова індексація соціальних стандартів.

Зокрема, мінімальну пенсію підвищать на 62 грн, а загальний прожитковий мінімум – на 77 грн. Індексація соцстандартів позначиться на розмірі всіх соціальних виплат і субсидій, пише Politeka.

Як правило, індексацію (підвищення на рівень інфляції) уряд проводить два рази на рік – у травні і в грудні. Але в 2018 році її перенесли на липень.

Так, мінімальна пенсія влітку збільшиться з 1373 грн до 1435 грн. На підвищення пенсій може розраховувати приблизно 1 млн українських пенсіонерів. Липневе підвищення пенсій торкнеться українців, які зараз отримують від 1373 до 1434 грн. Розмір надбавки для них складе від 1 до 61 грн.

Мінімальна пенсія в Україні є еквівалентом прожиткового мінімуму для непрацездатних, до розміру якого прив’язані соціальні виплати і субсидії.

Наприклад, формула розрахунку субсидії включає прожитковий мінімум. Середньомісячний дохід одного члена сім’ї ділять на два прожиткових мінімуми, множать на 15% і на загальний дохід сім’ї. Отримана сума є обов’язковим платежем за комунальні послуги, а решту покриває субсидія.

Зміниться і розмір допомоги строковикам, який також прив’язаний до прожиткового мінімуму. Одноразова допомога зросте з 3400 до 3555 грн.

Також збільшиться мінімальна сума аліментів. Її розмір не може бути нижче 50% прожиткового мінімуму на дитину. І якщо зараз це 930 грн, то з липня ця сума складе вже 972 грн.

Наступну індексацію уряд проведе в грудні цього року. В її рамках мінімальна пенсія зросте до 1497 грн, а прожитковий мінімум – до 1853 грн.

Читайте також: Стало відомо, коли українським силовикам підвищать пенсії

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...