Мед Атлант

Церква закликає прикарпатців не смітити

Минулого тижня на Івано-Франківщині стартував екологічний проект “Менше сміття –краще життя”.

Основною метою проекту є підвищення компетентності мешканців Прикарпаття щодо правильного поводження з побутовими відходами та впровадження процесу сортування сміття на місцях, що сприятливо впливатиме на стан навколишнього середовища, інформує прес-служба Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Ініціаторами проекту є Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА, ГО “Громадський центр “Еталон” за підтримки Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА й Бюро УГКЦ з питань екології.

Для того, щоб продемонструвати освітянам та активній молоді важливість об’єднання зусиль щодо збереження цінних природних ресурсів та мальовничих прикарпатських краєвидів.

11 квітня в селищі Обертин відбувся перший семінар для жителів Тлумацького та Тисменицького районів. 12 квітня відбулися заходи в м. Надвірна для учасників з Богородчанського та Надвірнянського районів. 13 квітня в с. Тишківці – для мешканців Снятинщини та Городенківщини.

При допомозі інтерактивних методик, мультимедійних презентацій та тематичних роликів доповідачі спонукали учасників семінарів до того, щоб кожен у своєму населеному пункті в першу чергу пропагував зменшення кількості відходів, відмовляючись від одноразових та розрекламованих речей, а також аргументовано, на прикладах, доводили, що відходи – це не сміття, а цінний ресурс, якщо з ними правильно повестися. Отець Михайло, опираючись на найвищих церковних авторитетів, наголошував на тому, що відповідальне ставлення до природи випливає з основоположних принципів християнської віри. Марнуючи безцінні Божі дари та перетворюючи їх у непотріб, тим самим забруднюючи довкілля, ми грубо порушуємо наказ Творця “порати і доглядати” та наражаємо наше життя та життя наших нащадків на небезпеку.

Свідчити свою віру в Творця можна по-різному: через молитву чи добру справу, діло милосердя до ближнього чи участь у Євхаристії, а можна свідчити через використання у повсякденному житті полотняної сумки чи відмовою від одноразового посуду, – зазначив представник Екобюро.

В рамках першого етапу реалізації проекту планується провести 10 виїзних тематичних семінарів для освітян з усієї області про негативний вплив твердих побутових відходів (ТПВ) на довкілля, а також про правильне сортування побутових відходів та можливості їх повторного використання. Паралельно проводяться тренінги для лідерів учнівського самоврядування щодо впровадження у побуті правильного сортування відходів з метою подальшого поширення отриманої інформації серед школярів та дорослих.

Читайте також: Менше сміття – краще життя: у Франківську думають, як сортувати відходи

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...