Мед Атлант

Гончарук хотів показати свою велич, — екс-міліціонер про патрульного, якого судять за зламаний мізинець

Сьогодні, 19 лютого, в Івано-Франківському міському суді продовжили розглядати кримінальну справу проти франківського патрульного Леоніда Гончарука, якого підозрюють у перевищенні службових обов’язків. Патрульний нібито зламав мізинець екс-міліціонеру Михайлу Ільницькому.

Проти командира роти Леоніда Гончарука відкрили кримінальне провадження за перевищення службових обов’язків (ст. 365 ККУ).

Екс-міліціонер Ільницький вимагає від Гончарука мільйон моральної компенсації за вчинену шкоду.

Нині справу слухає суддя Івано-Франківського міського суду Олеся Зеленко.

Почалося засідання з допиту Михайла Ільницького. Він повідомив свої біографічні дані й зазначив, що є громадським діячем і доцентом. Присягнув перед судом говорити правду.

Розповів, що в червні минулого року вони з сім’єю поїхали в Манявський скит на авто сина, за кермом була невістка. В авто було 6 людей – разом з дітьми. На зворотньому шляху при виїзді з Крихівців стояв знак “стоп”, де було кілька поліцейських, невістка зупинилася, поліція це зафіксувала. Далі поїхала в напрямку Франківська.

Вже у Франківську ми поїхали на вулицю Мазепи, припаркувались біля будинки і позаду за нами стала поліцейська автівка. З неї вийшла патрульна, не представилась і одразу в мене почала вимагати документи. Я знав свої права і попросив її представити свої документи, я пояснив, що за кермом не їхав і документів не маю. Далі з її боку почалася агресія, вона незаконно вимагала в мене документи. За мене вступилися свідки, які бачили, що я не був за кермом. На що вона наполягала, що я п’яний і в авто всі п’яні, – розповів Ільницький.

Тоді патруль викликав підмогу і знаючи, що я колишній міліціонер, викликали і внутрішню безпеку. Я зрозумів, що це якась замовлена акція, на мене чинили тиск. З додатковими патрулями приїхав і Гончарук, який представився командиром роти. Гончарук далі вимагав в мене документів, ми з сином намагалися його заспокоїти, але було марно. Гончарук дав розпорядження затримувати. Мене взяли за руки і ноги, почали бити, повели до службового авто, тобто тягнули за руки, як злісного порушника, хоча опір я не чинив, – додає Ільницький. – Мене посадили ззаді в авто. І сама головна полія трапилася перед авто: незважаючи на те, що мене двоє тримали, Гончарук умисне намагався зламати мені один чи два пальці, я відчув травму одразу, намагався пояснити, що мені треба допомога. Але вони ще 40 хвилин тримали мене в машині. Потім я викликав швидку і лікарі констатували перелом. Потім мене і сина освідчили на алкоголь: результат – тверезі”.

Ільницький запевнив прокурора при допиті: в той день нічого не пив, а за кермом весь час була невістка.

Каже, що до нього приїхали 5 екіпажів патрульних. Додає, що не пригадує: одягали йому наручники чи ні. Але точно пам’ятає, що “Гончарук його взяв за два пальці і навмисне їх почав ламати”. Натякнув, що потім до нього підходили люди від Гончарука і намагалися вирішити питання.

Ільницький каже, що швидку викликав його адвокат Лукинів. І він же одразу поїхав у відділок. Каже також , що три дні перебував в лікарні на Мазепи, йому підключали якісь апарати, наклали гіпс. Додає,  що склали на нього три протоколи: по 130 і 185 статтях КУпАП, алкогольне сп’яніння і злісна непокора поліції, по них остаточно рішення судів є – невинний. По тому, що не включив поворот, теж.

Адвокат Гончарука попросив Ільницького конкретизувати, які саме команди давав Гончарук. На що Ільницький каже, що інцидент почав розпалювати саме Гончарук. Казав, що “давав команду пов’язати”. Далі конкретних вказівок Гончарука Ільницький не пригадав.

Каже, в нього склалося враження, що Гончарук хотів показати свою велич.

Ільницький переконує, що після інциденту в нього почалися проблеми зі здоров’ям, з червня постійно приймає таблетки. На що адвокат Гончарука каже, що у висновку судово-медичного експерта йдеться, що Ільницький страждає гіпертонією 3 ступеня.

Гончарук спричинив мені перелом пальця 5 кінцівки, – відповів Ільницький на питання захисника Гончарука про те, які конкретні ушкодження завдав патрульний Ільницькому.

Суддя просить уточнити, хто і кого бив. Ільницький каже, що “за кут відводили його сина, його і сина били по ногах, били дружину”. Конкретно Гончарук “бив його демонстративно по ногах і рукою”. Крім того, Ільницький каже, що Гончарук зробив це умисне, аби продемонструвати підлеглим, що його варто слухати.

На цьому суд завершився і наступне судове засідання буде 5 червня, о 14:00 год. На ньому допитуватимуть свідків.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...